DOSARUL SPAGA MICROSOFT Alexandru Bittner, apropiat de Adrian Nastase, a colaborat cu FBI in dosarul fraudei licentelor informatice

T.d. | 01.10.2014

Pe aceeași temă

Milionarul Alexandru Bittner, apropiat al lui Adrian Nastase si unul dintre principalii beneficiari de contracte in perioada guvernarii PSD (2000-2004) a colaborat cu serviciul federal de investigatii (FBI) in dosarul Microsoft, potrivit Stiripesurse.

Internal Revenue Service, agenţia guvernamentală americană specializată în colectarea impozitelor a pus sechestru pe averea milionarului după ce a intrat în posesia unor date conform cărora acesta era suspect de fapte de corupţie. În schimbul unor mărturii în dosarul instrumentat de procurorii români, Bittner şi-a menţinut sumele intacte prin vânzarea proprietaţilor şi prin lichidarea firmelor din România.

Apropiat al lui Adrian Nastase, Alexandru Bittner e implicat în dosarul Microsoft departe de România, tocmai din Statele Unite. Ultimele informaţii apărute în primâvara acestui an arată că omul de afaceri care deţine şi cetăţenie americană a plecat în SUA în 2013 renunţând la tot ce a avut în ţară, nu înainte de a-şi transforma averea în bani transferaţi în conturi americane. FBI a aflat că Bittner este vizat de o anchetă penală în România fiind alături de Claudiu Florică, un pion principal în afaceri suspecte cu statul şi cu oameni care deţin funcţii la nivel înalt, ceea ce reiese şi din investigaţiile DNA.

Claudiu Florică s-a întâlnit în primăvara anului 2004 cu Alexandru Bittner care controla toate proiectele de IT în perioada guvernării PSD-iste, 2000 – 2004, iar acesta i-a oferit lui Claudiu Florică susţinerea pe lângă Adrian Năstase în proiectele sistemului de securizare a frontierelor de stat şi proiectul licenţierii Guvernului României pentru produse Microsoft cu condiţia să renunţe să mai facă presiuni pentru a reintra în proiectului Sistemului Educaţional Informatizat”, se arată în referatul DNA.

Tot în 2004, susţin sursele judiciare, ”Claudiu Florică a avut o întâlnire cu Alexandru Bittner care în perioada respectivă controla în numele şi pentru Adrian Năstase orice contract de tehnică de calcul şi software cu Guvernul României şi ministerele sale, acestea solicitând un procent din respectivele contracte prin firmele off-shore pe care le controla, ca plată pentru obţinerea semnăturilor la nivelul primului–ministru, Adrian Năstase”.

Alexandru Bittner a făcut afaceri şi cu Dan Radu Ruşanu. Din iulie 2003, Ruşanu care a fost un apropiat al fostului premier Tăriceanu, a preluat rolul de contabil pentru unele din afacerile grupării Bittner. Numele lui Bittner a fost legat şi de cazul Mătuşa Tamara. Năstase l-a numit consilierul femeii de peste 90 de ani care a lăsat familiei Năstase o avere importanta. Nastase a fost achitat in acel dosar.


DNA cere aviz de la preşedinte, Senat, Camera Deputaţilor şi Parlamentul European pentru începerea urmăririi penale în cazul a nouă foşti miniştri care în perioada mandatelor ar fi săvârşit infracţiuni, în cazul licenţelor Microsoft pentru şcoli.

In acest dosar sunt vizati Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Serban Mihailescu, Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu, Gabriel Sandu si Adriana Ticau.

"Direcţia Naţională Anticorupţie a fost sesizată la data de 5 iunie 2013 de către Corpul de Control al Primului-Ministru, ca urmare a acţiunii de control efectuată la Ministerul pentru Societatea Informaţională şi la Ministerul Educaţiei Naţionale, în legătură cu închirierea de licenţe educaţionale. Întrucât din Raportul de control rezultau indicii cu privire la încheierea, în condiţii nelegale, a contractului comercial de închiriere licenţe din 15.04.2004, extins ulterior pentru produse educaţionale Microsoft, a actelor adiţionale la acest contract, precum şi a contractelor aferente derulării Programul «Sistem Educaţional Informatizat» (SEI), Direcţia Naţională Anticorupţie s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de abuz în serviciu şi respectiv a unor infracţiuni de corupţie în legătură cu derularea acestor contracte", se arată într-un comunicat de presă al DNA.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22