DOSARUL RETROCEDARILOR: Paltin STURDZA si Andrei Hrebenciuc, fiul lui Viorel HREBENCIUC, au fost ARESTATI PREVENTIV pentru 30 de zile

P.c. | 24.10.2014

Pe aceeași temă

Magistratii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au hotarat ca Paltin Sturdza si Andrei Hrebenciuc, fiul fostului deputat PSD Viorel Hrebenciuc, sa fie arestati preventiv, pentru 30 de zile. Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs. Hrebenciuc Jr este acuzat de constituirea unui grup infractional organizat, complicitate la trafic de influenta si spalare de bani, in dosarul referitor la retrocedari ilegale de terenuri, in care este urmarit penal si tatal sau, se arata intr-un comunicat al Directiei Nationale Anticoruptie, relateaza ziare.com


Andrei Hrebenciuc si Paltin Sturdza au fost retinuti, joi, de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) Brasov si adusi in jurul orei 20.10 la ICCJ. Sedinta de judecata privind propunerea de arestare pe numele lor a inceput la ora 22.00, relateaza Hotnews.


Fiul politicianului Viorel Hrebenciuc a fost interceptat in timp ce purta negocieri in dosarul retrocedarilor ilegale de terenuri, intervenind pentru printul Paul, intermediar fiind Dan Bengescu.
 

Printul Paul si sotia sa, printesa Lia, au ajuns si ei la DNA, pe 15 octombrie, pentru a fi audiati in acelasi dosar. Potrivit anchetatorilor, acestia intentionau sa primeasca zeci de mii de hectare de teren din orasul sucevean Brosteni.

 

Ilie Sarbu, Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam si Adam Craciunescu sunt urmariti penal in dosarul retrocedarilor ilegale.
 

Andrei Hrebenciuc fusese retinut, joi, pentru 24 de ore. De asemenea, tot joi a fost retinut si Paltin Sturdza, omul de afaceri care ar fi beneficiat de cele 43.000 de hectare de padure retrocedate ilegal. Sturdza este acuzat de constituire a unui grup infractional organizat, trei infractiuni de cumparare de influenta si instigare la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave.

 

CITITI SI: Viorel Hrebenciuc urma sa-si primeasca RECOMPENSA pentru retrocedarea celor 43.000 de hectare de padure prin intermediul unei firme ce sugereaza activitati UMANITARE, controlata de fiul sau, Andrei


Paltin Sturdza este un urmas indepartat al proprietarului de drept al padurilor din Bacau, Dimitrie Sturdza. In mod normal terenurile ar fi trebuit sa ajunga la nepotii lui Dimitrie Sturdza, nu la omul de afaceri, dupa cum sustin angajatii Romsilva.
 

Potrivit procurorilor anticoruptie, in 2012, Paltin Sturdza a cerut judecatorilor Ordog Lorand Andras si Uta Gabriel de la Tribunalul Covasna ca, "printr-o analiza si interpretare partinitoare a probelor, sa denatureze starea de fapt si sa pronunte o hotarare judecatoreasca in favoarea sa, in contradictie evidenta cu principiile de drept si cu starea de fapt reala", ceea ce a dus la un prejudiciu de peste 300 de milioane de euro pentru Romsilva, aceasta fiind contravaloarea celor 43.000 de hectare de teren forestier.
 

Se pare ca omul de afaceri ar fi cerut judecatorilor acest lucru prin intermediul deputatului PSD Ioan Adam. Dupa decizia Tribunalului Covasna, obtinuta in mod fraudulos, Ioan Adam, Viorel Hrebenciuc, Paltin Sturdza si alti suspecti au constituit si coordonat un grup infractional, care urmarea sa obtina venituri prin oferire de mita, cumparare de influenta sau folosirea nelegala a influentei.
 

Scopul era urgentarea punerii in posesie si eliberarea titlului de proprietate, precum si o cat mai rapida vanzare a terenului forestier dobandit prin respectiva hotarare judecatoreasca. "Dupa ce a obtinut in mod fraudulos decizia civila nr. 231/R/2012 a Tribunalului Covasna, pentru a reusi punerea in aplicare a acesteia, inculpatii Sturdza Paltin Gheorghe si Adam Ioan le-au promis lui Calugar Daniel-Constantin, Varga Ioan-Gheorghe, Bengescu Dan Costin si Hrebenciuc Viorel, bani sau alte foloase, iar acestia din urma au promis ca vor determina functionarii publici cu atributii in acest sens (din cadrul Comisiei Judetene de Fond Funciar Bacau, Directiei Silvice Bacau, Comisiilor locale de Fond Funciar Asau, Dofteana, Brusturoasa, Palanca, OCPI Bacau, ITRSV Suceava etc.) sa urgenteze indeplinirea actelor ce intra in atributiile lor de serviciu sau sa indeplineasca acte contrare acestor indatoriri", se mentioneaza in documentul citat.

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22