DOSARUL RETROCEDARILOR Andrei Hrebenciuc, ARESTAT PREVENTIV pentru 30 de zile. Fiul lui Viorel Hrebenciuc, acuzat de constituirea unui GRUP INFRACTIONAL ORGANIZAT. CITESTE STENOGRAMELE

T.d. | 24.10.2014

Pe aceeași temă

Magistratii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie au hotarat ca Paltin Sturdza si Andrei Hrebenciuc, fiul fostului deputat PSD Viorel Hrebenciuc, sa fie arestati preventiv, pentru 30 de zile. Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs. Hrebenciuc Jr este acuzat de constituirea unui grup infractional organizat, complicitate la trafic de influenta si spalare de bani, in dosarul referitor la retrocedari ilegale de terenuri, in care este urmarit penal si tatal sau, se arata intr-un comunicat al Directiei Nationale Anticoruptie, relateaza Ziare.com

Andrei Hrebenciuc si Paltin Sturdza au fost retinuti, joi, de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) Brasov si adusi in jurul orei 20.10 la ICCJ. Sedinta de judecata privind propunerea de arestare pe numele lor a inceput la ora 22.00, relateaza Hotnews.

Fiul politicianului Viorel Hrebenciuc a fost interceptat in timp ce purta negocieri in dosarul retrocedarilor ilegale de terenuri, intervenind pentru printul Paul, intermediar fiind Dan Bengescu.

Printul Paul si sotia sa, printesa Lia, au ajuns si ei la DNA, pe 15 octombrie, pentru a fi audiati in acelasi dosar. Potrivit anchetatorilor, acestia intentionau sa primeasca zeci de mii de hectare de teren din orasul sucevean Brosteni.

Ilie Sarbu, Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam si Adam Craciunescu sunt urmariti penal in dosarul retrocedarilor ilegale.

Alaturi de Andrei Hrebenciuc, tot joi a fost retinut si Paltin Sturdza, omul de afaceri care ar fi beneficiat de cele 43.000 de hectare de padure retrocedate ilegal. Sturdza este acuzat de constituire a unui grup infractional organizat, trei infractiuni de cumparare de influenta si instigare la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave.
 

Stenogramele Viorel Hrebenciuc – Andrei Hrebenciuc – Dan Bengescu

Astfel, in data de 24 iunie 2013, Paltin Gheorghe Sturdza a avut o intalnire in Brasov cu Viorel si Andrei Hrebenciuc, in urma careia s-a stabilit incheierea unui contract cu o societate comerciala care aparent nu are vreo legatura cu familia Hrebenciuc, spun procurorii.

Printr-un act aditional datat 1 iulie 2013 si autentificat alaturi de Bengescu Dan Costin, a dobandit calitatea de promitent cumparator SC RESEDINTA VARSTNICILOR SRL, cu sediul in Bucuresti. 

"La data incheierii actului aditional, SC RESEDINTA VARSTNICILOR SRL a fost reprezentata de administrator potrivit intelegerii avute anterior cu Bengescu Dan Costin, Andrei Hrebenciuc,  Viorel Hrebenciuc si Prodan Victor Adrian.

Din cercetari a rezultat ca actionarul unic al SC RESEDINTA VARSTNICILOR SRL este, persoana juridica cipriota  controlata de ANDREI HREBENCIUC prin intermediul KKLAW MANAGERS LIMITED.  Faptul ca Andrei Hrebenciuc controleaza fara dubiu SC RESEDINTA VARSTNICILOR  rezulta atat din declaratiile suspectilor Dragoi Carmen Elisabeta, Mergeani Nicolae si Prodan Victor Adrian cat si din TRUST DEED ul incheiat in data de 30 decembrie 2011 prin care MERGEANI NICOLAE ii preda lui Andrei Hrebenciuc intregul control asupra societatii MAJURA LTD.

Dupa incheierea acestui act care le garanta castigul, inculpatii Hrebenciuc Andrei si Hrebenciuc Viorel au inceput sa faca demersuri pentru atingerea scopului grupului infractional", potrivit sursei citate.

Implicarea directa a inculpatului Hrebenciuc Andrei in activitatea infractionala a grupului rezulta si din  alte convorbiri telefonice purtate cu membrii gruparii si din faptul ca este pus la curent cu demersurile efectuate.

Astfel, pe data de 18-11-2013 HREBENCIUC ANDREI ia legatura cu Dan Bengescu
DAN BENGESCU- Tu-l stii pe PAUL, am mai vorbit noi de el.
ANDREI HREBENCIUC- Da.
DAN BENGESCU- Omul are o jena financiara foarte puternica.
ANDREI HREBENCIUC- Da.
DAN BENGESCU- Si e pe cale sa faca o miscare gresita, in sensul ca trebuie sa dea vreo 20 000 maine, nu stiu la ce banca si eu nu i-am finalizat proiectul decat... ii finalizez proiectul undeva la inceputul lunii decembrie, ca ii lipseau lui niste documente. El a zis sambata ca se duce exact la personajul la care nu as mai vrea eu sa se duca...
ANDREI HREBENCIUC- Da.
DAN BENGESCU- Daca se duce la ala, sa-i dea ala, ala ii va da cu o singura conditie: sa-i semeneze pentru cele 40 . (se face referire la cele 40.000 de ha Padurea Brosteni).
ANDREI HREBENCIUC- Gata, am inteles.
DAN BENGESCU- Ti-am zis numai asa, ca am auzit acuma pe piata, stii. Si nu as vrea, ca daca ii semneaza lu' ala pe alea 40, e pacat.
ANDREI HREBENCIUC- Ok, perfect, gata, vorbesc.

Imediat dupa aceasta discutie, Andrei Hrebenciuc l-a sunat pe Viorel Hrebenciuc solicitandu-i sa-l ajute financiar pe Printul Paul. 

In data de 27.11.2013, HREBENCIUC ANDREI ia legatura cu Dan Bengescu Dan Bengescu :  
-Maine ma duc pe la Onesti, am alta etapa, cu contestarile alea care le-au facut ei. Au facut?
Dan Bengescu : - Ei tot vin cu fel de fel. Prima data a fost 17 octombrie, au cerut ceva, le-au dat un termen. La termenul urmator au cerut sa suspende intrucat au facut o revizuire,  s-a mai dat acuma, noi am depus niste documente...
ANDREI HREBENCIUC-  Vai!

In  data de  02-12-2013, intre  Andrei  Hrebenciuc  si Viorel Hrebenciuc are loc urmatoarea discutie :

Andrei Hrebenciuc: Ai intalnire cu Bengescu?
Andrei Hrebenciuc: OK, bine, bine. ..
Viorel Hrebenciuc: Cine te intreba?
Andrei Hrebenciuc: Bengescu asta. 
Viorel Hrebenciuc: Dar vine si el?
Andrei Hrebenciuc: Pai, da, asa am inteles. 
Viorel Hrebenciuc: Daca vine, e perfect.

In ceea ce-l priveste pe inculpatul Sturdza Paltin Gheorghe, acesta a  cunoscut activitatea desfasurata de membrii grupului si s-a implicat direct in derularea acesteia, solicitand chiar sprijinul inculpatei Adam Anca Roxana, judecator in cadrul Tribunalului Brasov, sotia inculpatului Adam Ioan, se arata in referatul procurorilor.

In data de 19.12.2013, STURDZA PALTIN-GHEORGHE i-a remis personal, in mod neoficial, judecatoarei ADAM ANCA-ROXANA (la locul de munca al acesteia, dupa o intelegere prealabila) documentele din dosarul mentionat (n.n. - actiunea sa, actiunea reclamantilor, contractul, prelungirea contractului si scrisoarea de intentie).

Mai mult, in data de 11.02.2014, ADAM ANCA-ROXANA a fost informata de STURDZA PALTIN-GHEORGHE cu privire la demersurile efectuate de partile adverse in dosarul in cauza

Pentru a realiza scopul urmarit de grup, respectiv punerea in posesie  si apoi valorificarea prin vanzare a padurii, constatand ca inculpatul Craciunescu Adam nu a dat curs solicitarii, inculpatul Hrebenciuc Viorel discuta cu inculpatul Bengescu Dan Costin, despre actiunile pe care trebuie sa le intreprinda in viitorul imediat apropiat pentru a-l determina pe Craciunescu sa execute ordinele date. In aceasta discutie Hrebenciuc propune ca varianta efectuarea de presiuni prin intermediul lui Sarbu Ilie:

VIOREL HREBENCIUC: ...?... acuma sa-l folosesc pe ILIE SARBU. Sa-l calce pe cap...?...

In acelasi context, discutand despre punerea in posesie asupra terenurilor din comuna Brusturoasa, de care era direct interesat Hrebenciuc Viorel i-a spus lui Bengescu Dan Costin: pot face presiuni pe aia acolo ca nu stiu ce, merge in sedinta peste ei.

VIOREL HREBENCIUC: ...?... sau cum?
BENGESCU DAN: Ai inteles? Nu-ti  mai contesta, stai linistit. Ne ocupam de tot.\


CITESTE SI:

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22