DOSARUL MICROSOFT Adriana Ticau, fost ministru al Comunicatiilor, a fost PUSA SUB invinuire (surse)

T.d. | 22.10.2014

Pe aceeași temă

Fostul ministru al Comunicatiilor, Adriana Ticau, a fost informata, miercuri, de procurorii anticoruptie, cu privire la acuzatiile si faptele pentru care este cercetata in dosarul Microsoft, potrivit unor surse judiciare, citate de Mediafax.

Potrivit surselor citate, fostului ministru al Comunicaţiilor i-au fost prezentate pe larg acuzaţiile şi starea de fapt concretă ce a dus la formularea lor.

Ţicău nu a dat nicio declaraţie în faţa anchetatorilor şi nici nu a depus documente în apărarea sa, au mai spus aceleaşi surse.

La ieşirea din sediul central al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), fostul ministru nu a dorit să stea de vorbă cu presa.

Adriana Ţicău, unul dintre cei nouă foşti miniştri vizaţi în dosarul licenţelor Microsoft, a venit la DNA însoţită de doi avocaţi.

În dosarul Microsoft, DNA a cerut preşedintelui aviz pentru începerea urmăririi penale în cazul Adrianei Ţicău, ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei în perioada iulie-decembrie 2004, pentru abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani.

Ţicău este suspectată că ar fi aprobat bugetul pentru derularea Programului "Sistem Educaţional Informatizat" şi respectiv pentru proiectul ce a vizat licenţierea Microsoft. De asemenea, ea ar fi iniţiat şi avizat proiecte de Hotărâri de Guvern prin care s-ar fi urmărit favorizarea firmelor Fujitsu Siemens Computers şi Siveco, respectiv firmele colaboratoare ale acestora. Faptele sale ar fi avut drept consecinţă prejudicierea bugetului de stat ca urmare a achiziţiei de servicii şi produse la preţuri peste valoarea de piaţă, respectiv licenţe cu circa 30 - 40% mai scumpe, calculatoare şi produse software la preţuri cu până la 50% mai mari decât cele pentru aceleaşi produse sau produse similare de pe piaţă, potrivit DNA.
 

Context:

După ce, în 2013, Corpul de Control al Guvernului Ponta a sesizat DNA privind posibile nereguli la un contract de achiziţie a unor linceţe soft, procurorii au demarat o amplă investigaţie asupra celor mai importante contracte de acest tip din ultimii 10 ani.

DNA a deschis o investigatie cu privire la modul in care au fost acordate PATRU CONTRACTE INFORMATICE IN VALOARE TOTALA DE 1 MILIARD DE EURO. Ancheta  vizeaza, printre alte, contractul privind securizarea frontierelor incheiat cu EADS, in valoare de 700 milioane euro sau cel privind licentele informatice folosite in scoli.
 

Lista contractelor investigate de DNA:

- Contractul de închiriere de licenţe Microsoft de tip Enterprise Agreement Subscription încheiat între Guvernul României şi Microsoft Ireland prin intermediul Fujitsu Siemens Computers Austria GesmbH, în valoare de 105  milioane USD, derulat în perioada 2004-2009

- Contractul de închiriere de licenţe Microsoft de tip Enterprise Agreement Subscription încheiat între Ministerul Comunicaţiilor si Societăţii Informaţionale şi consorţiul D-CON. NET (MCSI MS-EAS), in valoare de 96  milioane EUR, derulat în perioada 2009-2013 (extins în 2013 cu 33 milioane EUR, contract  în derlare).

- Contractul privind Sistemul Educaţional Informatizat (MEC SEI) încheiat între Siveco şi Ministerul Educaţiei, în valoare de 124  milioane EUR (contract derulat în 6 etape în perioada 2001-2009);

- Contractul privind Sistemul Integrat pentru Securizarea Frontierei de Stat (MAI SISF) încheiat între Ministerul de Interne şi EADS Deutschland GmbH Germania, în valoare de 534  milioane EUR (extins în 2009 cu 200  milioane EUR).
 

De unde a plecat dosarul

În mai 2013 Guvernul Ponta a depus la DNA o sesizare pe numele foştilor miniştri PDL Daniel Funeriu şi Valerian Vreme. Sesizarea privea o afacere legată de modul de achiziţie al unor licenţe pentru programe informatice. Cei doi foşti demnitari au promovat o Notă privind achiziţia de soft educaţional Windows, în baza căreia au efectuat plăţi de aproape 9 milioane euro fără temei legal, susţinea anul trecut Corpul de Control al Guvernului Ponta. Mai mult, nevoile ar fi fost supraevaluate cu aproximativ 70.000 de licenţe de folosire a softului, ceea ce a dus la o încărcare a notei de plată cu 5,4 milioane de euro, se menţiona în acelaşi raport de control.

Concluzia rezultă dintr-un raport întocmit de Corpul de Control al primului-ministru, în urma verificărilor efectuate la Ministerul pentru Societatea Informaţională şi la Ministerul Educaţiei, conduse de Vreme, respectiv Funeriu, în legatură cu închirierea de licenţe educaţionale - programe informatice folosite în sistemul de educaţie românesc.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22