DOSARUL LUKOIL Monica Macovei: Victor Ponta e mai preocupat sa sustina INTERESELE RUSILOR, decat o Justitie corecta

T.d. | 07.10.2014

Pe aceeași temă

Premierul Victor Ponta este mai preocupat sa apere interesele rusilor, decat sa sustina o justitie corecta si recuperarea prejudiciilor, sustine Monica Macovei, candidat independent la alegerile prezidentiale din noiembrie. Macovei face o paralela intre criticile lui Ponta la adresa procurorilor din dosarul Lukoil si declaratiile ambasadorului Rusiei la Bucuresti, pe aceeasi tema, potrivit Hotnews.

Intr-un comunicat remis marti, Macovei mentioneaza ca Oleg Maginov, ambasadorul Rusiei la Bucuresti, s-a aratat "foarte ingrijorat" de actiunea procurorilor la rafinaria Petrotel-Lukoil, si si-a exprimat speranta ca "ancheta se va face nepartinitor si obiectiv in cadrul legii si tinand cont in mod cuvenit (...) de interesele relatiilor ruso-romane".

"Ma intreb: de ce anchetarea unui caz de evaziune/coruptie ar afecta negativ interesele relatiilor dintre Romania si Rusia? Victor Ponta nu-si pune insa astfel de intrebari, ci, mai rau, a preluat mesajul ambasadorului Rusiei si a mers mai departe, criticand procurorii pentru ca au pus sechestru pe bunurile companiei rusesti Lukoil. Din reactia lui Ponta se poate lesne vedea ca nu apara interesele romanilor, furati de atatia ani, ci interesele celor acuzati de coruptie. Este o tradare a intereselor Romaniei", afirma Macovei.

Ea mai spune ca "pana acum l-am vazut pe Ponta atacand Justitia ca sa-i apere pe coruptii din PSD si din partidele aliatilor politici. Acum ataca Justitia ca sa ia apararea unei companii rusesti. Pana acum, dintre hotii din PSD si romani, Ponta a ales mereu hotii. Acum a trecut la un alt nivel: dintre Putin si romani, Ponta a ales Putin".

"Am vazut in ultimele 2 saptamani cateva exemple din cat s-a furat in Romania in ultimii ani - in dosarele Microsoft, Loteria, Lukoil etc. vorbim de pagube de sute de milioane de euro. De aceea, ca presedinte, voi sustine investigarea tuturor privatizarilor care au distrus industria romaneasca, au pagubit bugetul si au lasat pe drumuri milioane de oameni. Banii furati din bugete reprezinta scoli, spitale, drumuri, slujbe pierdute. Totul s-a convertit in vile, piscine si conturi in strainatate.Trebuie sa recuperam tot ce se poate din acesti bani", conchide Macovei.
 

Victor Ponta: Vinovatii nu fugeau cu conductele

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, cu privire la dosarul Lukoil, ca “procurorul este suveran”. Totodata, Ponta a criticat sechestrul dispus pentru produsele rafinariei Petrotel Lukoil, subliniind ca vinovatii “nu fugeau cu conductele”.

Procurorul este suveran şi nici nu cred că este foarte interesat că Lukoil are 3.500 angajaţi, că, de exemplu, Oltchim cumpără doar de la Lukoil, că au blocat combustibil pe la Oil Terminal şi la Conpet, că nu ştie procurorul şi nici nu cred că e treaba...sau mă rog, probabil că nu e treaba domniei sale. Ceea ce noi sperăm - nu avem niciun drept să intervenim în anchete şi nici nu ne dorim acest lucru - ne dorim totuşi ca vineri să poată să plătească salariile şi ca activitatea să continue normal, după care, sigur, în urma anchetei penale, să se recupereze prejudiciul şi să fie sancţionaţi oamenii care au încălcat legea", a spus premierul Victor Ponta.

CITESTE SI: DOSARUL LUKOIL Ambasadorul Rusiei la Bucuresti se declara ingrijorat de ancheta de la rafinaria Petrotel-Lukoil: Vom urmari atent dezvoltarea situatiei

"Îmi exprim speranţa ca, fără a interfera în niciun fel în activitatea suverană şi independentă a procurorului, să avem grijă că e vorba de 3.500 oameni şi de nişte interese economice de funcţionare a altor companii extrem de importante şi sper doar în înţelepciunea şi responsabilitatea celor care anchetează de a găsi soluţia legală. Totuşi, aici nu e vorba că am prins pe cineva furând o maşină şi indisponibilizăm maşina, aici să indisponibilizezi conducte...bănuiesc că cei care au comis fapte penale nu fugeau cu conductele în Rusia sau nu ştiu unde şi nici rafinăria nu o mutau mâine din România. Dar justiţia este independentă îşi face datoria şi bănuiesc că, dacă se întâmplă ceva rău, cei 3.500 de oameni o să vină la mine, că aşa e cu justiţia. Eu doar sper şi ne dorim să se găsească soluţia legală prin care, pe de-o parte, să fie sancţionaţi cei vinovaţi, să se recupereze prejudiciul fără să aruncăm în aer acea chestie cu "Fiat Justitia Pereat Mundi" ("Să se facă dreptate chiar dacă moare lumea"-n.r.)...eu sper să fie doar cu "Fiat Justitia", fără să piară şi lumea numai din asta", a spus Ponta.

Dupa ce saptamana trecuta au fost organizate mai multe perchezitii sub suspiciunea ca Lukoil ar fi prejudiciat statul roman cu 230 milioane euro, parchetul a instituit sechestru asigurator asupra stocurilor de materii prime pe care Lukoil le detine, pana la concurenta sumei de un miliard de lei. In aceasta faza a procesului penal, prejudiciul estimat este in cuantum de 1.039.019.829 lei (230 milioane euro), rezultat din comiterea infractiunii de evaziune fiscala in cuantum de 505.421.252 lei (112 milioane euro) si 533.598.577 lei (118 milioane euro) din savarsirea infractiunii de spalare de bani.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22