Donbassul pe butuci

Armand Gosu | 23.09.2014

Pe aceeași temă

Vineri, 19 septembrie, la Minsk s-a reunit grupul de contact privind Ucraina. După negocieri dificile s-a semnat în cursul nopții de vineri spre sâmbătă un Memorandum care consolidează armistițiul încheiat la 5 septembrie.

Liderii republicilor populare Donețk și Lu­gansk, Aleksandr Zaharcenko și Igor Plot­nițki, ceruseră recunoașterea suveranității celor două entități administrative ilegale, în vreme ce emisarul Kie­vului, fostul președinte Le­onid Kucima, a anunțat pu­blic înaintea începerii ne­gocierilor: „noi nu re­cu­noaștem federalizarea și aceste republici“. Re­pre­zen­tanții OSCE au fost fe­riciți că s-au făcut utili și nu vor mai fi acuzați că în­casează salarii grase de­gea­ba, fluturând hârtia sem­na­tă la Minsk, în vreme ce Kievul continuă să reproșeze OSCE-ului că nu și-a în­de­plinit misiunea asumată de a controla gra­nița ruso-ucraineană. În ciuda faptului că nimeni n-a plecat satisfăcut de la Minsk, Memorandumul este o gură de oxigen pe care armistițiul muribund o primește.

Documentul are nouă puncte ce prevăd în­cetarea acțiunilor ofensive, accelerarea schim­bului de prizonieri, evacuarea mer­cenarilor străini din Ucraina, interdicția pentru avioanele fără pilot (mai puțin ale OSCE) de a zbura pe deasupra zonelor în care sunt concentrați militari și tehnică de luptă, îndepărtarea la 15 km de zonele de conflict a armelor cu un calibru mai mare de 100 mm, scoaterea sistemelor de ar­tilerie la o distanță care să depășească ra­za lor de acțiune, interzicerea dislocării armamentului greu și a tehnicii militare în zonele cu populație civilă, interzicerea montării de noi mine și scoaterea celor puse în funcțiune.

Separatist pro-rus patrulând printre ruinele aeroportului din Lugansk

Articolul integral poate fi citit doar in editia print a revistei 22, pe care o puteti cumpara de la chioscurile de ziare, prin abonament la Posta sau la sediul redactiei, sau dupa modalitatile pe care le gasiti la adresa urmatoare: http://www.revista22.ro/abonamente.php.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22