Donald Tusk, presedintele Consiliului European, cere o strategie pe termen lung in privinta Rusiei: Ucraina este victima unei INVAZII. Suntem pregatiti sa sacrificam ceva pentru a fi UNITI?

T.d. | 19.12.2014

Pe aceeași temă

Presedintele Consiliului European, polonezul Donald Tusk, cere elaborarea unei strategii pe “termen lung” in privinta Federatiei Ruse. Tusk a vorbit, in acest sens, de “ani, nu doar saptamani sau luni”, potrivit Mediafax.

"Avem nevoie de o strategie pe termen lung", a declarat Tusk la finalul summitului european. "Aceasta va necesita planuri pe ani, nu doar pe săptămâni sau luni", a spus el.
 

“Victima unei invazii”

Donald Tusk a insistat asupra faptului că UE trebuie să aibă o "poziţie unită şi comună" în criza ucraineană şi faţă de Moscova, reafirmând că Rusia este în prezent "problema noastră strategică".

Apreciind că Ucraina este "victima unei (...) invazii", Tusk a afirmat că europenii trebuie "să meargă dincolo de un răspuns reactiv şi defensiv".

"Abordarea noastră trebuie să fie identică ambiţiilor şi potenţialului nostru. (...) Trebuie să ne regăsim încrederea în calitate de europeni şi să conştientizăm propria noastră forţă", a spus el.

"Când vorbim despre Rusia şi Ucraina, vorbim despre noi înşine, despre ce înseamnă UE, despre ce este adevărata dimensiune a solidarităţii noastre", a declarat Tusk. "Suntem pregătiţi să sacrificăm ceva pentru a fi uniţi?", a întrebat el.

"Vom continua să condamnăm tot mai viguros posibila" atitudine a Rusiei, a dat asigurări la rândul său preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. Dar "sunt convins că trebuie să lăsăm deschis canalul dialogului şi dezbaterii cu Rusia", a subliniat el.
 

Moscova arunca vina asupra Occidentului

Presedintele rus Vladimir Putin insista cu teoria loviturii de stat organizate de Vest in Ucraina. Liderul de la Kremlin a declarat, joi, ca Ucraina nu s-ar fi confruntat cu un razboi civil daca oficialii UE i-ar fi chemat la ordine pe cei care au organizat ceea ce el numeste “lovitura de stat” de la Kiev, potrivit sursei citate.

"Sunt convins că, dacă ar fi fost adoptată o astfel de poziţie, în Ucraina nu ar fi avut loc un război civil şi nici un număr atât de mare de victime", a afirmat Vladimir Putin.

El a adăugat că Moscova este pregătită să-şi asume rolul de mediator pentru începerea discuţiilor între Kiev şi rebelii separatişti din estul Ucrainei.

"Sperăm să se ajungă la un dialog politic", a explicat Putin, adăugând că Rusia consideră acţiunile militare ale Kievului în estul ţării drept o "operaţiune punitivă". "Această operaţiune este lansată de autorităţile de la Kiev, nu forţele de autoapărare (separatiştii - n.r.) au trimis trupele la Kiev", a menţionat liderul rus.

Vladimir Putin a mai afirmat că, dacă autorităţile de la Kiev doresc pace, atunci trebuie să respecte interesele populaţiei din regiunile din estul Ucrainei, nu să facă presiuni asupra lor. "Cu siguranţă, (preşedintele ucrainean Petro Poroşenko) doreşte să rezolve situaţia, dar nu este singurul care ia decizii", a punctat liderul de la Kremlin.
 

“Sanctiunile raman inevitabile"

Suveranitatea Ucrainei ramane esentiala pentru Europa, a declarat, joi, cancelarul german Angela Merkel.

Liderul de la Berlin a asigurat că sancţiunile împotriva Rusiei rămân "inevitabile" până când acest obiectiv va fi îndeplinit, potrivit sursei citate.

"Obiectivul acţiunii noastre este şi rămâne o Ucraină suverană şi unită teritorial, care să-şi poată decidă viitorul", a declarat Angela Merkel, într-un discurs susţinut în Bundestag.

Angela Merkel a insistat, de asemenea, că Europa este în continuare interesată să menţină dialogul cu Moscova, iar obiectivul este "cooperarea europeană în materie de securitate cu Rusia, nu împotriva Rusiei".

"Până când acest obiectiv va fi atins (...) sancţiunile rămân inevitabile", a subliniat Merkel.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22