Doina Cornea ii cere lui Eugen Uricaru sa nu candideze

Madalina Doroftei | 12.05.2005

Pe aceeași temă

Saptamana trecuta, Doina Cornea a dat publicitatii un comunicat in care anunta ca, in urma solicitarii identificarii informatorilor cu nume conspirativ din dosarul sau de Securitate, CNSAS a stabilit ca informatorul "Udrea" este Eugen Uricaru, actualul presedinte al Uniunii Scriitorilor. "Avand in vedere ca de 15 ani o mare parte a societatii romanesti cere staruitor o reforma morala la nivel institutional, iar cum d-l Eugen Uricaru detine functia publica de presedinte al Uniunii Scriitorilor, ma vad obligata sa dezvalui activitatea sa de informator al fostei Securitati. Nedand in vileag aceasta informatie, consider ca as face un gest antisocial, incurajand in fruntea unei institutii o persoana santajabila", scrie Doina Cornea. Domnia sa mentioneaza ca prima reactie dupa primirea acelei instiintari a fost sa-i scrie d-lui Uricaru "pentru a-i da o sansa sa-si protejeze identitatea". Iata un fragment din respectiva scrisoare: "Daca nu ati fi presedintele Uniunii Scriitorilor din Romania, as pastra tacerea. Dar asa, ma simt obligata sa va solicit - la modul acesta discret pentru inceput - sa va retrageti din functie si sa nu mai candidati pentru inca un mandat. In cazul acesta veti beneficia de tacerea mea. Daca insa nu veti intelege sa va retrageti (asa cum decenta ar impune sa procedati), ma voi vedea obligata sa fac public documentul in cauza". Pentru ca nu a primit nici un raspuns la scrisoare si nici "informatia ca d-l Uricaru s-ar fi retras din functie", Doina Cornea considera ca este in drept sa faca aceasta dezvaluire "spre binele societatii noastre. Ea va fi in acelasi timp si un test de moralitate pentru scriitori".
Publicam in continuare pozitia celor doua personalitati implicate in aceasta chestiune.

DOINEA CORNEA

Nu e vorba de complot impotriva d-lui Uricaru

Cand v-ati vazut dosarul de Securitate?
Acum 3 ani mi-am consultat dosarul de Securitate. Am gasit nume de cod precum "Simona", "Lucia", "Mona", "Udrea", care au raportat cate ceva despre mine ofiterului de Securitate care era mentionat in antetul paginii. Tot acum 3 ani, am facut o cerere, tocmai la sugestia CNSAS: "puteti face o cerere in care ne solicitati sa-i deconspiram. Dar sa nu va asteptati la un raspuns prompt, pentru ca e foarte greu sa facem cercetari si trebuie sa comparam cu alte dosare etc.". Am dat informatii in legatura cu un informator din dosarul meu, pe care l-am identificat dupa textul relatat - ceva ce a discutat cu mine. Si asa l-am putut identifica. Cei de la CNSAS m-au rugat sa fac treaba asta, si eu le-am zis: "vreau sa va ajut, dar nu vreau sa fac valva in jurul lui, pentru ca e o persoana in varsta, nu mai e o persoana activa in societate". Am facut publica chestiunea cu "Udrea" numai pentru ca d-l Uricaru e presedintele Uniunii Scriitorilor, deci e functie publica.
Daca ar fi fost pensionar, as fi tacut.
I-ati scris o scrisoare d-lui Uricaru, inainte de a face publica dezvaluirea. N-ati primit nici un raspuns?
Nu am primit nici un raspuns. Putea sa-mi raspunda in scris. Eu i-am trimis o scrisoare recomandata. Putea sa-mi dea un telefon, ca nu e greu de aflat numarul meu, sa trimita vorba prin cineva ca nu va mai candida, si asta m-ar fi multumit, n-as mai fi facut nimic. Dar pur si simplu a ignorat totul. Si acum vine si spune o multime de lucruri: ca dansul nu a fost informator si "Udrea" este numele de cod al victimei Uricaru, care era urmarit. Mai spune ca eu sunt victima unei manipulari in legatura cu alegerea viitorului presedinte al Uniunii Scriitorilor si de aceea am dat acest text acum, si ca nu stie de ce CNSAS s-a trezit abia acum cu "Udrea". Ce spun acum e important, ca sa combat ideea ca am fost manipulata. Am depus cererea acum 3 ani. Cum sa fiu manipulata? De unde sa stim, CNSAS si eu, ca acest "Udrea" e presedintele Uniunii Scriitorilor si ca va mai candida sau nu peste 3 ani? Vedeti ca e absurd? El este ca informator in dosarul meu, poate e si in alte dosare, nu stiu. Deci nu poate fi o conspiratie, o manipulare universala. Ei au aflat acum si mi-au raspuns la cerere. Raspunsul lor se termina cu precizarea ca, pe masura ce vor afla identitatea celorlalti informatori care figureaza in dosarul meu, ma vor instiinta. Deci nu fac exceptie pentru "Udrea".
Ce fel de note informative trimise de "Udrea" despre dvs. ati gasit in dosar?
Nu-mi aduc aminte in detaliu. Am vazut 3 dosare, 300 de pagini intr-o zi. Va dati seama ce talmes-balmes ti se face in cap. In dreptul lui "Udrea", in dreptul "Simonei" sau "Luciei" am pus cate un reper, ca sa-mi aduc aminte. In dreptul lui "Udrea" erau doua nume de intelectuali clujeni. Nu vreau sa le spun numele. Unul este cu mare greutate, nu numai pe plan clujean. Celalalt este numele unei foste colege de-ale mele de la Filologie. Cred ca "Udrea" relata o declaratie a ei despre mine: ca nu sunt in stare sa-mi scriu scrisorile la Europa Libera, ca nu ma duce mintea atat de departe, ca mi le face Europa Libera, ca eu doar le-am permis sa se foloseasca de numele meu, si pentru asta sunt platita gras.
L-ati cunoscut pe d-l Uricaru inainte de 1989?
Inainte nu, dar dupa '89 ne-am cunoscut intr-o imprejurare in care domnia sa nu putea sa ma uite: amandoi prezidam Zilele Europene, organizate de Centrul Cultural Francez. Ca sa revin: sa nu va inchipuiti ca informatorii aveau numai rolul sa vina la mine sa ma traga de limba. Eu mi-am facut publice ideile anticomuniste la Europa Libera, deci nu aveam ce sa ascund. Singura intrebare obsedanta a Securitatii a fost cum faceam sa ajunga textele mele la Europa Libera, timp de 8 ani, pentru ca eram pazita, mai ales in ultimul timp. Securitatea n-a aflat asta si eu sunt foarte incantata ca prin asta i-am biruit. Au putut sa puna aici sute de infomatori, ofiteri si militieni in jurul meu, si uite ca am gasit cai de a-mi comunica ideile si de a lupta. Informatorii faceau alte lucruri mai grave - aveau misiune de a ma denigra, prin zvonuri: ca vand Transilvania (circula nu numai dupa '90, dar si inainte), ca suntem unguri (nu stiu ce vina are un om ca se naste ungur sau roman), ca suntem tradatori de tara, ca as fi spioana etc. Astea le-am gasit in dosar, dar nu mai stiu cine le-a spus. "Udrea" figureaza printre cei care ma denigrau: ca nu eu imi scriam scrisorile, ca eram incapabila si de asa ceva, si ca eram platita pentru asta de Europa Libera.
In raspunsul pe care l-ati primit de la CNSAS ati mai gasit printre informatorii care au dat declaratii despre dvs. si alte persoane aflate acum in functii publice?
Nu, pe acestea le voi da in vileag. E primul raspuns pe care eu il capat dupa 3 ani. Nu e vorba de complot impotriva d-lui Uricaru; asa s-a nimerit, ca e cazul pe care l-au rezolvat prima data. Si le-a trebuit 3 ani.
Dupa ce chestiunea a devenit publica, d-l Uricaru v-a contactat?
Nu. Noi conversam acum prin intermediul presei.

EUGEN URICARU
Nu am cunoscut-o pe Doina Cornea inainte de '89

Cum comentati faptul ca d-na Doina Cornea va acuza ca ati fost informator al Securitatii implicat in urmarirea ei?
Sunt uimit, pentru ca, in mod sigur, nu am cunoscut-o niciodata pe Doina Cornea inainte de 1989. N-am fost nici macar in cercurile mai apropiate sau mai indepartate ale domniei sale. Nu am alta solutie decat sa rezolv aceasta chestiune. Pentru ca, daca ma gandesc ca exista un astfel de informator si sunt convins ca nu eu sunt acela, inseamna ca el trebuie cautat in alta parte.
D-na Doina Cornea recunoaste ca, intr-adevar, nu v-ati cunoscut inainte de 1989, dar afirma ca informatorul "Udrea" a cerut informatii despre domnia sa printr-o terta persoana, o cunostinta comuna.
Nu stiu despre ce este vorba, deci nu pot sa comentez.
Dupa ce a primit de la CNSAS informatia ca dumneavoastra ati fi informatorul "Udrea", d-na Cornea v-a trimis o scrisoare, in care afirma ca nu ati raspuns in nici un fel.
Nu am raspuns, pentru ca mi s-a parut o scrisoare care nu putea sa vina de la Doina Cornea. Continutul acelei scrisori nu putea sa vina de la Doina Cornea si am crezut ca este o farsa. Mai ales ca in scrisoare se vorbea si despre aceasta "calitate" a mea, de informator pe langa Doina Cornea, ceea ce m-a uimit cu totul.
Mai multi membri ai Colegiului CNSAS au recunoscut autenticitatea actului emis, anume asocierea numelui dvs. cu al informatorului "Udrea". Ce aveti de gand sa faceti?
Am facut o contestatie si, in functie de ce se va intampla cu ea, merg mai departe, pentru ca, totusi, lucrurile nu pot fi lasate asa. Nu am semnat niciodata nici un angajament de informator, nu am dat note informative si, daca exista alte metode de a considera pe cineva informator, trebuie sa le stabileasca justitia.
Inainte de '89 ati fost urmarit de Securitate?
Da. Eu am vazut acest dosar cu nume de cod "Udrea". Asta e o chestiune interesanta. E un dosar, dupa parerea mea, destul de inspaimantator, cuprinde si fotografii de-ale mele pe strada, urmariri de la 100 de metri. Dar n-am avut curiozitatea sa-l citesc in profunzime, pentru ca m-am gandit ca trebuie sa privim inainte, nu inapoi.
Credeti ca aceste dezvaluiri au legatura cu apropiatele alegeri de la Uniunea Scriitorilor?
Cred ca da, deoarece chiar in scrisoarea d-nei Doina Cornea se vorbeste despre acest eveniment.
Veti candida la aceste alegeri?
Anuntarea acestei candidaturi se face, potrivit hotararii Comitetului Director, incepand cu data de 16 mai.

Grupaj realizat de Razvan Braileanu

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22