DNA, solicitare pentru ministrul JUSTITIEI: CONTROLUL JUDICIAR sa fie dispus pentru o PERIOADA de 60 de zile

P.c. | 05.12.2014

Pe aceeași temă

In urma deciziei de ieri a CCR, care a declarat neconstitutionala masura controlului judiciar, pentru ca nu se prevedea durata pe care se poate dispune aceasta masura, procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a transmis o scrisoare ministrului Justitiei, Robert Cazanciuc, in care sustine ca masura controlului judiciar sa fie dispusa pentru o perioada de 60 de zile,  relateaza ziare.com


Kovesi i-a scris lui Cazanciuc despre "necesitatea unei interventii legislative urgente care sa modifice dispozitiile din Codul de Procedura Penala referitoare la controlul judiciar si controlul judiciar pe cautiune si sa reglementeze durata pentru care pot fi dispuse aceste masuri, procedura si durata maxima pentru care pot fi prelungite".
 

Potrivit unui comunicat postat pe site-ul DNA, controlul judiciar ar trebui sa fie dispus pentru o perioada de 60 de zile si prelungit succesiv pentru aceeasi perioada, iar durata totala a masurii preventive sa nu depaseasca doi ani.


Agentia anticoruptie isi motiveaza solicitarea ca urmare a deciziei de joi a judecatorilor CCR, care au stabilit ca masura controlului judiciar este neconstitutionala, cu toate ca numeroase persoane anchetate se afla deja sub aceasta hotarare a instantei.
 

CITITI SI: Curtea Constitutionala declara NECONSTITUTIONALA masura controlului judiciar pe perioada nelimitata

 

De asemenea, Laura Codruta Kovesi sustine ca modificarile ar trebui sa fie adoptate printr-o ordonanta de urgenta care sa intre in vigoare inainte de publicarea in Monitorul Oficial a deciziei CCR de joi.

 

Totodata, in scrisoarea transmisa ministrului Justitiei, procurorul-sef al DNA noteaza ca "adoptarea recentei decizii poate da nastere unor vulnerabilitati in cauzele penale aflate in curs si in care s-a dispus masura preventiva a controlului judiciar".

 

Astfel, explica Kovesi, exista riscul ca inculpati a caror libertate de miscare a fost restransa de catre judecatorul de drepturi si libertati sa paraseasca teritoriul tarii, ingreunand astfel desfasurarea procesului penal.

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22