DNA, interdictie pentru Sebastian Ghita: Nu isi mai poate desfasura activitatea de deputat si nu mai poate parasi orasul Ploiesti

P.c. | 24.06.2015

Pe aceeași temă

Procurorii DNA au anuntat astazi ca deputatul Sebastian Ghita a primit interdictie sa paraseasca orasul Ploiesti si sa-si mai desfasoare activitatea de deputat. DNA a extins astazi sechestrul pus pe averea lui Sebastian Ghita, odata cu extinderea urmaririi sale penale pentru trafic de influenta, complicitate la schimbarea destinatiei fondurilor europene, spalare de bani, evaziune fiscala, coruperea alegatorilor si operatiuni financiare incompatibile cu functia. Ghita era deja cercetat pentru sprijinirea unui grup infractional organizat, in dosarul lui Iulian Hertanu, cumnatul premierului Ponta, relateaza Hotnews

 

Procurorii DNA spun ca in campania electorala pentru alegerile parlamentare din 2012, Ghita ar fi cumparat "de pe piata neagra (...) asa zise materiale electorale (de exemplu tigai), ce au fost utilizate pentru a determina un numar important de persoane sa il voteze"

 

DNA mai sustine ca Sebastian Ghita ar fi "conceput, initiat si coordonat o activitate de corupere a alegatorilor din Republica Moldova, la alegerile prezidentiale din anul 2014, in scopul obtinerii de voturi pentru candidatul Ponta Victor Viorel. Suma remisa de inculpat pentru influentarea optiunilor electorale a fost in cuantum de 350.000 euro".

 

DNA arata ca masura controlului judiciar cu noile obligatii se aplica de astazi, 24 iunie 2015, pana pe 14 august 2015. Procurorii anunta ca verificarile asupra activitatilor lui Sebastian Ghita vizeaza perioada 2000-2015, deci de cand acesta avea 22 de ani. "In perioada 2000-2015, inculpatul Ghita Sebastian Aurelian a obtinut importante sume de bani in mod nelegal - prin traficarea influentei - sau aparent legal din fonduri publice, pe care le-a introdus intr-un circuit financiar care nu are la baza operatiuni reale", se arata in comunicatul DNA.

 

CITITI comunicatul integral al DNA (Sursa):



"Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Ploiesti au dispus, fata de inculpatul GHITA SEBASTIAN AURELIAN, deputat, modificarea conditiilor controlului judiciar dispus anterior si prelungit, cu impunerea unor obligatii suplimentare, si anume: 

  • sa nu desfasoare activitate in calitatea de deputat in Parlamentul Romaniei, in exercitarea careia a savarsit fapta,
  • sa nu paraseasca localitatea Ploiesti, decat cu incuviintarea prealabila a procurorului competent.

 

Acestora li se adauga obligatiile anterioare, respectiv: 

  • sa se prezinte la Directia Nationala Anticoruptie - Serviciul Teritorial Ploiesti, ori de cate ori este chemat,
  • sa informeze de indata Directia Nationala Anticoruptie - Serviciul Teritorial Ploiesti cu privire la schimbarea locuintei,
  • sa se prezinte la Inspectoratul Judetean de Politie Prahova - Biroul Supravegheri Judiciare, conform programului de supraveghere intocmit de organul de politie sau ori de cate ori este chemat,
  • sa nu se apropie de persoanele mentionate in ordonanta procurorilor si sa nu comunice cu acestea direct sau indirect, pe nicio cale,
  • sa nu detina, sa nu foloseasca si sa nu poarte arme,

 

Masura controlului judiciar cu noile obligatii se aplica incepand de la data de 24 iunie 2015, pana la data de 14.08.2015 (cand expira durata masurii). 
 

Obligatiile suplimentare din continutul masurii de control judiciar au fost determinate de extinderea actiunii penale fata de inculpatul Ghita Sebastian Aurelian pentru savarsirea infractiunilor de: 

  • trafic de influenta,
  • complicitate la schimbarea, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor europene,
  • spalare de bani, in forma continuata,
  • evaziune fiscala, in forma continuata,
  • coruperea alegatorilor,
  • efectuarea de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, in forma continuata.

 

CITITI SI: Cazul Sebastian Ghiţă: DNA EXTINDE urmarirea penala si SECHESTRUL pe avere. Ghita: E putin suspect ca imediat ce o zona din sfera politica pierde alegerile, impotriva ei apar dosare

 

Aceste noi infractiuni se adauga celei initial retinute in sarcina inculpatului, respectiv cea de sprijinire a unui grup infractional organizat. 

 

Din ordonanta de modificare a controlului judiciar intocmita de procurori a rezultat ca exista probe si date din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt : 

 

In perioada 2000 - 2015, inculpatul Ghita Sebastian Aurelian a obtinut importante sume de bani in mod nelegal - prin traficarea influentei - sau aparent legal din fonduri publice, pe care le-a introdus intr-un circuit financiar care nu are la baza operatiuni reale. Banii au fost 'spalati' printr-o multitudine de operatiuni financiar - bancare fara justificare economica, iar ulterior, o parte din acestia au fost folositi in scopuri ilicite, respectiv pentru coruperea alegatorilor la alegerile parlamentare din anul 2012 si presedintiale din anul 2014. Tranzactiile financiare mentionate au avut ca scop si rezultat inclusiv sustragerea de la plata catre stat a unor sume de bani insemnate ca valoare, reprezentand impozit pe profit si T.V.A. 
 

Cuantumul total al sumelor provenite din fonduri publice supuse procesului de 'spalare' se ridica la valoarea de 129.343.768 lei, iar prejudiciul cauzat statului prin sustragerea de la plata impozitului pe profit si taxei pe valoare adaugata a fost stabilita la o valoare minima de 37.720.325 lei
 

Probele administrate au relevat doua situatii relevante pentru masurile ce vor fi dispuse. 

1. In primul rand, in derularea activitatii infractionale de sprijinire a asocierii dintre S.C. Grossman Engineering Group S.R.L. si S.C. Euroconstruct Trading 98 S.R.L. prin exercitarea de presiuni si influente asupra sefului Unitatii de Implementare a Proiectelor din cadrul S.C. Hidro Prahova S.A., inculpatul Ghita Sebastian Aurelian s-a folosit inclusiv de functia de deputat pe care o detine din anul 2012, in incercarea de a-l determina pe seful U.I.P. sa efectueze plati catre S.C. Grossman Engineering Group S.R.L. in conditii de nelegalitate si in contextul in care urma sa incaseze, din cuantumul acestor plati, comisionul stabilit pentru traficul de influenta exercitat in favoarea agentului economic aratat. 

Folosirea ascendentului conferit de functia de demnitar - deputat in Parlamentul Romaniei s-a materializat prin intocmirea unei solicitari inregistrata la Cabinetului Parlamentar Ghita Sebastian Aurelian si adresata directorului S.C. Hidro Prahova S.A., persoana care avea posibilitatea sa il schimbe din functie pe seful U.I.P. si asupra caruia deputatul exercita, de asemenea, presiuni in acelasi scop.
Demersul s-a soldat cu inlocuirea din functie a sefului U.I.P. 

 

2. In al doilea randinculpatul Ghita Sebastian Aurelian controleaza inca, direct sau indirect (prin interpusi - 23 persoane fizice) 54 de firme pe care le-a detinut pana in anul 2012. Operatiunile efectuate de inculpatul Ghita Sebastian Aurelian, prin intermediul acestor societati, sunt incompatibile cu functia de deputat in Parlamentul Romaniei. In acest sens stau dispozitiile Legii nr. 96/2006 privind Statutul deputatilor si al senatorilor si ale Legii nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei. 

 

O parte din sumele de bani obtinute ilicit prin trafic de influenta sau devenite ilicite prin transferuri bancare efectuate pentru disimularea naturii provenientei lor si pastrate in conturile societatilor controlate, au fost folosite de catre Ghita Sebastian Aurelian, la momente diferite, pentru atingerea unor scopuri personale sau de grup, economice sau politice. 
 

Astfel, in concret, in campania electorala pentru alegerile parlamentare din anul 2012, cand inculpatul Ghita Sebastian Aurelian a candidat si a castigat un post in Camera Deputatilor, o parte din banii 'economisiti' in modalitatea aratata, in cuantum de 279.000 lei, au fost extrasi si folositipentru achizitionarea de pe piata neagra de asa zise materiale electorale (de exemplu tigai), ce au fost utilizate pentru a determina un numar important de persoane sa il voteze. 
 

Pentru justificarea aparenta a cheltuielilor, au fost intocmite documente fictiveprin intermediul societatilor controlate de acesta. 
 

In acelasi registru infractional, inculpatul Ghita Sebastian Aurelian a conceput, initiat si coordonat o activitate de corupere a alegatorilor din Republica Moldova, la alegerile prezidentiale din anul 2014, in scopul obtinerii de voturi pentru candidatul Ponta Victor Viorel. Suma remisa de inculpat pentru influentarea optiunilor electorale a fost in cuantum de 350.000 euro. 
 

Inculpatului Ghita Sebastian Aurelian i s-au adus la cunostinta calitatea procesuala de inculpat si noile acuzatii, conformitate cu art. 309 din Codul de procedura penala. 
 

In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii si au colaborat cu Brigada Speciala de Interventie a Jandarmeriei. 
 

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie."

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22