DNA extinde urmarirea penala fata de Elena Udrea. Fostul ministru, acuzat de spalare de bani. Procurorii vorbesc despre o cota-parte din contracte si donatii fictive catre PDL Bucuresti

T.d. | 08.04.2015

Pe aceeași temă

Directia Nationala Anticoruptie (DNA) extinde urmarirea penala fata de Elena Udrea. Fostul ministru al Dezvoltarii este acuzat, in acest caz, de o presupusa spalare de bani. Alaturi de Udrea, decizia anchetatorilor il vizeaza si pe Tudor Breazu.

Procurorii o acuza pe Elena Udrea ca, alaturi de Ana-Maria Topoliceanu – director al Companiei Nationale de Investitii (CNI) –, ar fi primit suma de aproximativ 300.000 lei de la administratorul unei firme pentru a asigura plata la timp a lucrarilor executate de societatea respective, in baza contractelor incheiate cu CNI. Faptele in cauza ar fi avut loc in perioada 2010-2011.
 

Cota de 10% si donatii catre PDL Bucuresti

Potrivit anchetatorilor, “după ce Compania Națională de Investiții realiza plățile către S.C. Consmin S.A. pentru lucrările efectuate, administratorul societății dispunea transferul a 10% din suma încasată către societatea controlată de Lungu Ștefan, S.C. Last Time Studio S.R.L., în baza unor contracte de consultanță fictive. În acest mod, s-au realizat 5 plăți, în valoare totală de 335.486 lei”, se arata in ordonanta DNA.

In alta ordine de idei, procurorii o mai acuza pe Udrea ca, in 2011, ar fi primit spaga de 10% din platile facute de ministerul Dezvoltarii – a carei sefa era la momentul respectiv -  catre doua societati, in schimbul garantiei ca finantarile primeau aprobare la timp.

Urmare acestei solicitări”, arata procurorii, “în data de 06.10.2011 Gardean Adrian a remis suma de 900.000 euro în numerar lui Nastasia Gheorghe, în contul încasărilor realizate de cele două societăți menționate din fondurile Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului. Suma a fost predată de Nastasia Gheorghe în aceeași zi ministrului Udrea Elena Gabriela”.

In plus, DNA sustine ca parte din suma presupus obtinuta de Elena Udrea prin faptele descrise ar fi ajuns la organizatia PDL Bucuresti,  “sub aparenta unor contracte de donatie fictive”. Procurorii vorbesc, in acest context, despre o presupusa suma de aproximativ 1,5 milioane de lei virata in conturile PDL Bucuresti, intre iulie 2011 si iulie 2012.


Comunicatul DNA:

În perioada 2010 – 2011, Udrea Elena Gabriela, împreună cu Topoliceanu Ana-Maria, directorul Companiei Naționale de Investiții (suspect în prezenta cauză), au primit o sumă de aproximativ 300.000 lei de la administratorul S.C. Consmin S.A. pentru a asigura plata la timp a lucrărilor executate de societatea menționată în baza contractelor încheiate cu Compania Națională de Investiții.
Astfel, după ce Compania Națională de Investiții realiza plățile către S.C. Consmin S.A. pentru lucrările efectuate, administratorul societății dispunea transferul a 10% din suma încasată către societatea controlată de Lungu Ștefan, S.C. Last Time Studio S.R.L., în baza unor contracte de consultanță fictive. În acest mod, s-au realizat 5 plăți, în valoare totală de 335.486 lei.
La rândul său, Lungu Ștefan dădea banii primiți lui Breazu Liberiu Tudor, persoană apropiată atât de Udrea Elena Gabriela, cât și de Topoliceanu Ana Maria.
Plățile se realizau fie în numerar, fie prin intermediul societății S.C. Ekaton Consulting S.R.L. administrată de Breazu Liberiu Tudor, în baza altor contracte fictive de consultanță. În acest mod, s-au realizat 4 transferuri bancare în valoare totală de 209.762 lei și o plată în numerar de aproximativ 90.000 lei.
O parte din aceste sume au fost înmânate în numerar lui Topoliceanu Ana Maria, care le-a predat la rândul său lui Udrea Elena Gabriela. Diferența a fost folosită de Breazu Liberiu Tudor pentru a plăti diferite cheltuieli ale lui Udrea Elena sau ale lui Topoliceanu Ana Maria.

În cursul anului 2011, Udrea Elena Gabriela a cerut și a primit de la inculpatul Gardean Adrian, pentru sine și pentru altul, foloase materiale în valoare de 10% din plățile efectuate de minister pentru contractele de lucrări încheiate de S.C. Termogaz Company S.A. și S.C. Kranz Eurocenter S.R.L., în schimbul garanției că finanțările vor fi aprobate la timp.
Urmare acestei solicitări, în data de 06.10.2011 Gardean Adrian a remis suma de 900.000 euro în numerar lui Nastasia Gheorghe, în contul încasărilor realizate de cele două societăți menționate din fondurile Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului.
Suma a fost predată de Nastasia Gheorghe în aceeași zi ministrului Udrea Elena Gabriela.

Din probele administrate până în prezent, a rezultat că o parte din suma obținută prin săvârșirea infracțiunilor de corupție descrise anterior a fost transferată de către Breazu Tudor Liberiu și Udrea Elena Gabriela în patrimoniul organizației București a partidului din care făcea parte aceasta din urmă, sub aparența unor contracte de donație fictive, întocmite pentru a disimula originea infracțională a banilor.
Astfel, în perioada 19 iulie 2011 – 18 iulie 2012 în contabilitatea organizației au fost înregistrate 21 de contracte de donație cu o valoare totală de 1.537.200 lei”,
sustin procurorii anticoruptie.
 

Avocatul Elenei Udrea: Acuzatie bizara

Acuzatia privind o presupusa spalare de bani, pe baza careia DNA a extins urmarirea penala fata de Elena udrea, este cel putin “bizara”, a declarat miercuri avocatului fostului ministru.

Potrivit avocatului Marius Striblea, noua acuzatie se refera la faptul ca banii din geanta care ar fi fost data de Gheorghe Nastasia Elenei Udrea ar fi fost redirectionati catre campania electorala din 2012 a PDL Bucuresti.

Este bizar sa acuzi pe cineva, printr-o singura declarative, ma refer aici la Nastasia, ca ar fi luat o geanta cu bani in octombrie 2012, ca sa finanteze o campanie electorala de la jumatatea anului 2012”, a spus avocatul lui Udrea.

Potrivit acestuia, “doamna Udrea a dat o declaratie in acest sens, unde a desfiintat toate aceste presupuneri care, in opinia mea, sunt mai bizare decat in cazul Nastasia”.

Striblea sustine ca Elena Udrea nu avea motiv sa subventioneze campania electorala a PDL, pentru ca “nu a avut nicio miza” personala.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22