DNA cere ARESTAREA lui TONI GREBLA. Noi acuze de coruptie. Ce AMENINTARI profera judecatorul CCR: O sa am grija SA FII TERMINAT! Oameni ca tine nu uit niciodata

T.d. | 03.02.2015

Pe aceeași temă

In 22 ianuarie 2015, mass media romanesti transmiteau in regim de Breaking News o adevarata premiera judiciara romaneasca. Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) il ridicau cu mandat si il duceau pentru cercetari pe judecatorul Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR), Toni Grebla. Initial, acuzatiile au vizat infractiunile de trafic de influenta, efectuare de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia si constituirea de grup infractional organizat. Ulterior, procurorii au adaugat noi fapte in contul lui Grebla, precum favorizarea faptuitorului si folosirea de informatii secrete in scop personal. De atunci, informatiile din dosar curg in cascada, descoperind pas cu pas o adevarata retea de crima organizata ce implica inalti magistrati, politicieni, oameni de afaceri si masoni.

(Toni Grebla este vizat de noi acuze)

Situatia lui Toni Grebla pare sa se agraveze, dupa ce procurorii DNA au cerut, marti, aviz de la Senat pentru arestarea preventiva si trimiterea in judecata a judecatorului Curtii Constitutionale. De altfel, dosarul instrumentat de procurorii anti-coruptie incepe sa capete proportii cu adevarat ingrijoratoare, dupa ce Toni Grebla este suspectat si de proferare de amenintari.


 

“O sa am grija sa fii terminat!”

Practic, procurorii de caz sustin ca Toni Grebla l-ar fi amenintat pe directorul Complexului Energetic Oltenia (CEO), Laurentiu Ciurel. Acesta a subliniat pozitia esentiala pe care care o avea Grebla in sistemul de relatii din jurul CEO. Motivatia presupusei amenintari este faptul ca Ciurel nu era de acord cu o compensare de 10 milioane de lei pentru firma lui Ion Bîrcină, finul lui Grebla.

Procurorii explica in referat:

"Declaraţia martorului CIUREL LAURENŢIU DAN din 03.02.2015 (director general al Complexului Energetic Oltenia), din care rezultă că TONI GREBLĂ, în anul 2008, i-a reproşat în mod direct faptul că nu este de acord cu compensarea propusă de o firmă a lui BÎRCINĂ, care avea un debit neachitat la Complexul Energetic Rovinari iniţial de 10.000.000 lei şi ulterior de 6.294.000 lei. Compensarea susţinută de TONI GREBLĂ (pentru BÎRCINĂ) privea stingerea creanţei în totalitate cu un teren supraevaluat şi aparatură electronică inutilă societăţii.

Urmarea refuzului explicit, în anul 2013, TONI GREBLĂ, pe holurile prefecturii Gorj, s-a întâlnit cu martorul, pe care l-a ameninţat în mod direct. Redăm mai jos pasajul şi contextul ameninţărilor:

Acolo au fost prezenţi toţi parlamentarii din Gorj, întâlnirea fiind convocată de mine, în calitate de director general al C.E.O., urmare a unei conferinţe de presă şi declaraţii publice făcute de domnul GREBLĂ cu privire la o iminentă insolvenţă în următoarele două luni a Complexului Energetic Oltenia. Am considerat această declaraţie iresponsabilă, în contextul în care Complexul era la început de drum şi avea mari probleme cu băncile. Practic, declaraţia lui TONI GREBLĂ decredibiliza noul proiect Complexul Energetic Oltenia, abia creat.

În acest context, a fost prezent şi TONI GREBLĂ, alături de alţi parlamentari de Gorj şi alte oficialităţi ale judeţului. În fapt, în timpul şedinţei m-am contrazis cu TONI GREBLĂ, una dintre contraziceri privind rolul liderului de sindicat CONDESCU MARIN, care era susţinut în mod public de TONI GREBLĂ. Eu îi reproşam lui CONDESCU amestecul în activitatea administraţiei şi presiunea continuă de a pune directori în tot felul de funcţii sau alte persoane.

La un moment dat, am părăsit sala şi eu şi TONI GREBLĂ şi, pe holul Prefecturii Gorj, ne-am reîntâlnit. Foarte nervos, TONI GREBLĂ mi-a spus textual, citez din memorie, „Oameni ca tine n-o să-i uit niciodată şi o să am grijă să fii terminat!”. I-am răspuns: „Aveţi intenţia să mă ameninţaţi direct?”, la care TONI GREBLĂ mi-a spus că: „Nu este o ameninţare, este doar un avertisment!”.
Între cele două momente (respectiv momentul de refuz al compensării susţinut de TONI GREBLĂ şi momentul ameninţării mele pe holul prefecturii) există o strânsă legătură, în opinia mea.
Mai mult decât atât, arăt că practic, în perioada 2009-2012, am fost nevoit să plec din sistemul energetic de stat către domeniul privat deoarece nu eram agreat de TONI GREBLĂ şi CONDESCU MARIN, cei doi practic controlând numirile în funcţie ale tuturor directorilor din sistemul energetic şi minier. Era de notorietate faptul că asocierea CONDESCU MARIN - TONI GREBLĂ făcea numirile acestor directori în biroul de parlamentar al lui TONI GREBLĂ.

În tot anul 2013, TONI GREBLĂ a marşat la tot felul de presiuni ale lui CONDESCU MARIN făcute prin media împotriva mea participând la acţiuni ale lui CONDESCU împotriva mea de genul: reuniuni cu parlamentarii din patru judeţe pentru a determina schimbarea mea din funcţie”.

De altfel, Laurentiu Ciurel a mai arătat că, pentru una din firmele controlate de BÎRCINĂ, a făcut o recomandare şi jurnalistul BOGDAN CHIRIEAC, potrivit Gandul.
 

“Dacă e un pericol, îţi aflu, îţi spun eu”

Toni Grebla este vizat de noi acuzatii. Procurorii DNA au extins, marti, acuzele in cazul judecatorului Curtii Constitutionale. Astfel, daca pana acum Grebla era acuzat de trafic de influenta, efectuare de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia si constituirea de grup infractional organizat, anchetatorii vorbesc acum si de favorizarea faptuitorului si folosirea de informatii secrete in scop personal.

In dosarul in care este vizat Grebla apare un nume nou: Vasile Nitescu, patronul Ultex. Potrivit procurorilor, in cadrul unei intalniri directe cu Nitescu, suspect intr-o cauza penala aflata in instrumentare la DNA, Grebla “i-a intarit convingerea ca, in cazul in care ancheta va reprezenta un pericol pentru Vasile Nitescu, va afla acest lucru si ii va comunica, lasandu-l sa creada ca are influenta pentru a obtine aceste informatii de la organele judiciare”.

"Pornind de la întâlnirea din 2 octombrie 2014 dintre numitul Niţescu Vasile, judecătorul de Curte Constituţională Toni Greblă şi omul de afaceri Prundianu Mihai, pe parcursul căreia judecătorul i-ar fi promis lui Niţescu Vasile (care avea calitatea de suspect într-o cauză penală) că, în cazul în care din ancheta desfăşurată în acea cauză ar rezulta «un pericol», va afla acel lucru şi i-l va spune: «Dacă e un pericol, îţi aflu, îţi spun eu» ", reiese din referatul procurorilor anticorupţie, transmis Senatului, cu solicitarea de avizare a arestării preventive a lui Greblă, potritiv Mediafax.
 

Grup infractional organizat pe filiera ruso-turca

Toni Greblă este acuzat că, începând din august 2014, ar fi întreprins demersuri pentru intermedierea unei legături comerciale de export între omul de afaceri Ion Bîrcină şi Constantin Bartolomeu Săvoiu, cunoscut ca "Generalul". Grupul exporta produse agro-alimentare in Federatia Rusa, cu incalcarea normelor vamale. Turcia era interpusa pentru a eluda embragoul impus de Rusia importului de produse agro-alimentare din UE.

"Împreună cu alte persoane, suspectul Toni Greblă a constituit un grup infracţional organizat cu scopul de a iniţia raporturi comerciale (export produse agro-alimentare) pe linia România - Federaţia Rusă, cu interpunerea Turciei, pentru eludarea deciziei de instituire de către Rusia a unui embargou unilateral asupra importului de produse agro-alimentare din Uniunea Europeană", au precizat procurorii DNA, în comunicatul de presă.

Anchetatorii susţin că membrii grupului s-au întâlnit de mai multe ori, atât în ţară, cât şi în afara ţării, şi au acţionat coordonat pentru îndeplinirea scopului pentru care s-au constituit."În perioada 2014 - 2015, aceştia au efectuat acte pregătitoare în vederea săvârşirii infracţiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate, prev. de art. 273 din Legea nr. 86/2006 - Codul Vamal", a mai arătat DNA în comunicat.

"Începând cu luna august 2014, judecătorul GREBLĂ TONI a întreprins demersuri pentru intermedierea unei legături comerciale de export între omul de afaceri BÎRCINĂ ION  CONSTANTIN BARTOLOMEU SĂVOIU, cunoscut ca „Generalul”  au iniţiat raporturi comerciale (export produse agro-alimentare) şi demersuri în vederea achiziţionării de produse de la diverse societăţi comerciale specializate în prelucrarea şi conservarea cărnii (abatoare), în vederea comercializării acestora în spaţiul ex-sovietic, cereale, materiale de construcţii şi/sau produse de minerit în Federaţia Rusă şi Republica Moldova”, sustin anchetatorii.
 

Parlamentari, masoni, oameni de afaceri - implicati in dosar

Avandu-l in centru pe judecatorul CCR Toni Grebla, dosarul pare sa aiba ramificatii extinse in diferite cercuri politice si economice. Reteaua de crima organizata implica parlamentari, oameni de afaceri, dar si masoni.

Astfel, si deputatii PSD Iulian Iancu si Lucian Sova sunt vizati in dosarul in care este urmarit penal judecatorul CCR, Toni Grebla. Fost secretar de stat la Ministerul Economiei, Sova a fost adus si el la DNA. De altfel, procurorii DNA au inceput urmarirea penala pe numele celor doi deputati social-democrati.

Potrivit unui comunicat al DNA, Iulian Iancu, deputat și membru al Consiliului Național al PSD, este acuzat de săvârșirea infracțiunii de folosirea influenței de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere în partid în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de alte foloase.De aceeași infracțiune este acuzat și Lucian Șova, deputat și vicepreședinte al organizației PSD Bacău.

(Generalul (r) Bartolomeu Savoiu)

Si generalul în rezervă Bartolomeu Săvoiu, mason, Mare Maestru al Marii Loji Nationale a Romaniei, a fost adus cu mandat de către anchetatori la Direcţia Naţională Anticorupţie, unde a dat declaraţii în dosarul lui Toni Grebla
 

“Am bani de nu stiu ce sa mai fac cu ei”

In plus, omul de afaceri Ion Bircina, finul judecatorului din cadrul Curtii Constitutionale Toni Grebla, a fost audiat la sediul Directiei Nationale Anticoruptie. Ion Bircina a declarat, in acel moment, la sosirea la DNA, ca nu a dat niciodata mita si ca a fost "doar baiat destept", adaugand "am bani de nu stiu ce sa mai fac cu ei". Intrebat daca i-a dat si lui Toni Grebla din banii lui, Bircina a raspuns: "Pai ne dam de la tata la fiu, de la fiu la tata, dumneata nu stii cum e?

“ION BÎRCINĂ sprijinit de Greblă a întreprins demersuri în vederea achiziţionării de produse de la diverse societăţi comerciale specializate în prelucrarea şi conservarea cărnii (abatoare), în vederea comercializării la export, rezultă deci şi efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia în scopul obţinerii pentru sine şi pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, prev. de art.12 lit.a din Legea nr.78/2000 modificată", susţin procurorii DNA.
 

(Ion Bircina, finul lui Toni Grebla)

Zis si Dan Goeru, Ion Bircina nu vine pentru prima data la DNA. In 2014, procurorii anticoruptie l-au trimis in judecata pe Bircina pentru dare mita. Concret. Omul de afaceri ar fi dat mita peste jumatate de milion de euro, impreuna cu trei colaboratori, pentru a primi preferential un contract de furnizare de energie la CEZ Oltenia. Mita ar fi ajuns, in acest caz, la deputatul UDMR Gergely Olosz. Dosarul penal se află în faza de judecată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

În perioada mai 2010 - februarie 2011, Ion Bircină, Costin Iliescu, Cătălin Stan şi Ovidiu Ionel Badea s-au asociat cu scopul de a cumpăra influenţa lui Gergely Olosz, în vederea obţinerii de contracte oneroase pentru firmele a căror activitate o coordonau prin asociere, potrivit procurorilor DNA. Astfel, Gergely Olosz, fost preşedinte al ANRE, ar pretins suma de 516.000 de euro, sub formă de contract de consultanţă între SC POWERA PLUS SRL, firmă controlată de grupul Brcină, şi o altă societate comercială tip off shore, arata Gandul.

Ion Bircină controlează mai multe firme din domenii precum energie, transport sau fier vechi. Omul de afaceri are mai multe dosare penale.
 

“Surpriza uriasa” a CCR

Informatia ca un magistrat al Curtii Constitutionale a fost ridicat cu mandat de procurori si este suspectat de mai multe capete de acuzare grave a provocat “o surpriza uriasa” la CCR, dupa cum declara presedintele institutiei, la putin timp de la situatia create.

“Nu ii putem cere demisia lui Grebla, demisia este un act personal. Daca va fi trimis in judecata, va fi suspendat din CCR”, a spus Augustin Zegrean, la acel moment.

Presedintele CCR a mai spus ca: “Regretam acest eveniment. DNA trebuie sa duca pana la capat cercetarile”, subliniind ca “asupra CCR nu trebuie sa planeze nicio umbra de banuiala”.

Marti, la aproape doua saptamani de la ridicarea cu mandat lui Toni Grebla, Zegrean a revenit cu explicatii asupra subiectului.

PresedinteleCCR sustine ca judecatorul Toni Grebla nu ar putea sa fie demis din CCR nici daca ar sta sase luni in arest preventiv, in schimb si-ar pierde automat mandatul de magistrat.

"Deocamdata s-a cerut, nu s-a dat incuviintarea. Nu inseamna ca daca s-a cerut arestarea o sa-l si aresteze", a spus Zegrean.
 


(Augustin Zegrean si Toni Grebla)


Intrebat ce se intampla daca Toni Grebla ar sta sase luni in arest preventiv, insa nu ar fi trimis in judecata, presedintele Curtii Constitutionale a raspuns: "In momentul in care se implinesc cele sase luni, intra ghilotina", in conditiile in care un judecator CCR isi pierde automat mandatul daca sta cel putin jumatat de an in arest.

"In cadrul CCR nu s-a schimbat nimic in situatia lui. Faptul ca s-a cerut ridicarea imunitatii, incuvintarea arestarii, nu schimba situatia pentru ca doar in cazul in care va fi trimis in judecata va fi ridicata imunitatea", a explicat Zegrean.

Acesta a mentionat ca "solutia e la el (Toni Grebla - n.red.) daca isi da demisia sau nu si-o da" si ca fostul senator PSD "e uimit si spune ca n-a facut ce se spune acolo".

Procurorii DNA au cerut, marţi, aviz de la Senat pentru arestarea preventivă şi trimiterea în judecată a lui Toni Greblă, judecător la Curtea Constituţională, în dosarul în care este acuzat de fapte de corupţie.

"Nu mă aşteptam să se întâmple acest lucru. Credeam că voi avea parte de o urmărire penală echitabilă şi fără excese. Dar cum suntem într-o campanie permanentă, trebuie să existe şi pagube colaterale", a spus Toni Grebla.
 

Avocat, membru PSD, judecator CCR

Toni Greblă este judecător la Curtea Constituţională din decembrie 2013, din partea Senatului, el înlocuind-o atunci pe judecătoarea Iulia Motoc, aleasă magistrat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. După ce a fost numit judecător, Toni Greblă a demisionat din calitatea de senator PSD, deţinută din 2008.

Grebla este de profesie avocat si a fost de-a lungul timpului presedinte al Comisiei juridice din Senat iar apoi membru in aceasta comisie. Juristul Toni Grebla s-a nascut la 30 decembrie 1953, in comuna Sadova din judetul Dolj. In 1978 a absolvit Facultatea de Drept la Universitatea Bucuresti.

In perioada 1980-1989 a fost avocat in cadrul Baroului Gorj. A ocupat functia de prefect al judetului Gorj in perioadele 1990-1993 si 2000-2003. Este membru PSD din 1997 si al FSN din 1990.

A fost senator de Gorj, in Colegiul uninominal nr. 2, in legislatura 2008-2012. In urma alegerilor parlamentare din 9 decembrie 2012, a obtinut cel de-al doilea mandat de senator tot in Colegiul nr. 2 din Gorj, pe listele USL (PSD), cu 57,04% (43.048 voturi).

A publicat numeroase articole in ziare si reviste de specialitate. Este casatorit si are doi copii.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22