DISTINCŢIE CEHĂ PENTRU ION VIANU

Fara Autor | 17.06.2014

Pe aceeași temă

Vineri, 13 iunie, Ion Vianu a primit de la elevii comunităţii cehe din Bucureşti medalia pentru rezistenţa activă contra regimului comunist şi solidaritate cu Charta 77 cehoslovacă. Medalia, pe care este inscripţionat textul „Şi datorită dumneavostră suntem liberi“, a fost emisă de organizaţia nonguvernamentală Člověk v tísni (Omul la strâmtoare).

În 1977, Ion Vianu a aderat la mişcarea lui Paul Goma, exprimându-și solidaritatea cu Charta 77 şi militând pentru respectarea drepturilor omului în România. El a fost concediat de la universitate, interogat şi urmărit de Securitate şi, în cele din urmă, expulzat din ţară. Ulterior, a denunţat la Europa Liberă folosirea abuzivă a psihiatriei pentru persecutarea adversarilor politici.

Înainte de primirea medaliei, împreună cu Jiří Šitler, ambasadorul Republicii Cehe la Bucureşti, Ion Vianu a depus, în Parcul Izvor, un buchet de flori la placheta comemorativă consacrată lui Václav Hável şi altor luptători pentru libertate şi democraţie.

„Hável a fost modelul central și de nedepășit al intelectualului angajat. Exemplul lui a rodit în conștiințele celor care se găseau în alte țări din Est într-un mod fără precedent. Hável

ne-a învățat literalmente cum să rezistăm. El însuși a spus că tragedia omului de astăzi nu este aceea că nu știe pentru ce trăiește, dar că din ce în ce mai puțin își pune întrebarea pentru ce trăiește. Iar răspunsul este că trăim pentru libertate. Nimic nu este mai prețios ca libertatea“, a spus Ion Vianu. (O.M.)

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22