Derapaje

Armand Gosu 13.07.2007

De același autor

Nici bine nu s-a uscat cerneala pe Raportul de tara prezentat de  Comisia Europeana la Bruxelles ca, la Bucuresti, Consiliul Superior al Magistraturii a decis sa protesteze. De vreme ce Raportul a dezamagit, mai degraba pentru tonul prea putin ferm cu care Bruxelles trateaza blocajele inregistrate in ultimele luni in reforma Justitiei si pasul batut pe loc in lupta impotriva marii coruptii, din cauza patinajului dosarelor in instantele de judecata, initiativa magistratilor din CSM este marturia frustrarii care a rabufnit. E putin probabil sa le fi crescut onoarea, precum o planta, brusc, dupa 1 ianuarie. Cum e la fel de greu de crezut ca magistratii au devenit hipersensibili in ultimele luni, la orice fel de critica. Pe de o parte, trebuie sa le multumim membrilor CSM ca n-au paruit Comisia inainte de 1 ianuarie 2007, cand exista riscul amanarii aderarii Romaniei, pe de alta parte, sa fim ingrijorati ca activarea clauzei de salvgardare pe Justitie devine tot mai probabila.

 Nu cred ca oficialii  Comisiei Europene au mai fost acuzati pana acum de ingerinta in Justitia vreunei tari membre. Asa ca CSM, formuland aceasta acuzatie, are toate sansele sa ramana in istoria UE. Si poate ca reactia emotiva starnita de cele cateva fraze din Raport n-ar fi meritat mai mult decat o consemnare, daca magistratii n-ar fi decis sa trimita Comisiei o scrisoare in care sa-si exprime, "in mod diplomatic", indignarea fata de criticile aduse CSM.

 Daca, vreme de doi ani, prezenta Monicai Macovei in fruntea  Ministerului Justitiei hranea optimismul celor din tara, dar si al unor demnitari si functionari europeni, care credeau ca reforma din Justitia romaneasca este ireversibila, dusul rece administrat de CSM, in sedinta din 5 iulie, demonstreaza faptul ca batalia pentru o justitie europeana in Romania inca se duce si ca, odata cu alungarea d-nei Macovei din guvern (actualmente consilier pe probleme anticoruptie al premierului Macedoniei), tabara conservatoare, antireformista contraataca.

 In pofta  CSM de a se rafui cu comisarii europeni se simte mai mult decat nemultumirea starnita de mentionarea in Raport a incompatibilitatii unor judecatori si procurori care s-ar putea afla in conflicte de interese sau de dezamagirea Comisiei Europene fata de solutiile prea blande date de instante in cazuri de mare coruptie. E altceva. E un fel disperat de a spune: lasati-ne in pace cu Europa voastra cu tot! Noi controlam justitia din Romania. Si n-o s-o dam din mana pentru nimic in lume. Mai bine in Comunitatea Statelor Independente decat sa reformam Justitia potrivit normelor europene. Cum altfel poate fi interpretata intrebarea retorica rostita de o judecatoare indignata colegilor, nu toti la fel de indignati: cum de-si poate permite Comisia Europeana, "cat e ea de europeana", sa califice judecatorii din Romania?

D-na magistrat ar fi trebuit sa stie ca Justitia din Romania este monitorizata de la Bruxelles si din cauza unora ca ea. Daca d-na judecator si-ar rezolva problema de incompatibilitate, ar creste sansele ca oficialii de la Bruxelles sa nu activeze clauza pe justitie. Si s-ar mai estompa si din perceptia publica potrivit careia tari precum Romania au fost acceptate fara sa-si fi facut temele pana la capat in selectul club european.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22