Deputatii au adoptat Legea partidelor politice. Care sunt principalele prevederi

T.d. | 06.05.2015

Pe aceeași temă

Deputatii au adoptat, miercuri, proiectul de lege privind partidele politice. Modificarile aduse prevad, printre altele, posibilitatea infiintarii unui partid cu trei membri fondatori si eliminarea listei semnaturilor de sustinere.

Votul dat in Camera Deputatilor a fost de 290 voturi “pentru”, cinci voturi “impotriva” si 20 de abtineri. Proiectul a trecut de Senat in 22 aprilie, Camera Deputatilor fiind for decizional in acest caz, potrivit Mediafax.

Una dintre principalele prevederi ale proiectului de lege se refera la posibilitatea ca actul de constituire a unui partid politic sa fie semnat de cel putin trei membri fondatori.

De asemenea, a fost eliminata lista semnaturilor de sustinere (25.000 de membri fondatori), asa cum era prevazut in actuala lege. In plus, un partid va avea nevoie de mai putine semnaturi pentru inscrierea in alegeri, indiferent de tipul de alegeri.

Proiectul de lege prevede si ca un partid politic nu mai poate fi dizolvat pe cale judecatoareasca daca nu obtine, in cadrul a doua alegeri generale succesive, cel putin 50.000 de voturi la nivel national.

De altfel, desemnarea de candidati din partea unei formatiuni politice nu se mai raporteaza la doua campanii electorale parlamentare succesive, ci la doua campanii electorale succesive, cu exceptia celei prezidentiale.

O alta modificare vizeaza eliminarea codului numeric personal (CNP) din lista semnaturilor de sustinere a mebrilor fondatori ai unui partid.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22