Demers pentru un Parlament curat

Monica Macovei, Presedinte Apador-ch 18.11.2004

De același autor

Cum a luat fiinta Coalitia pentru un Parlament Curat?

Coalitia pentru un Parlament Curat, care a initiat programul "Voteaza cu ochii deschisi", este o coalitie ad-hoc de organizatii neguvernamentale care au decis sa se implice inainte de alegeri pentru a informa electoratul in legatura cu moralitatea si cu diverse acuzatii aduse de-a lungul timpului de presa candidatilor pentru Parlament. Din aceasta coalitie fac parte Agentia de Monitorizare a Presei, Alianta Civica, APADOR-CH, Asociatia ProDemocratia, Asociatia Studentilor de la Facultatea de Stiinte Politice, Asociatia Revolutionarilor fara Privilegii, Centrul pentru Jurnalism Independent, Freedom House Romania, Fundatia pentru o Societate Deschisa, Grupul pentru Dialog Social, Liga Romana de Presa si Societatea Academica din Romania. Este vorba despre un numar destul de mare de organizatii neguvernamentale importante, credibile, care si-au dovedit in timp sprijinul in domeniul general al asigurarii democratiei in Romania. In aceasta coalitie ne-am propus sa informam alegatorii si am alcatuit o lista cu criteriile de moralitate, pe baza carora am difuzat apoi informatiile despre candidati.
Care au fost criteriile pe care le-ati urmarit in realizarea listelor?
Intre aceste criterii se numara, de exemplu: colaborarea cu Securitatea inainte de 1989, traseismul politic - mutarea de la mai mult de doua partide -, implicarea persoanei respective in conflicte de interese in perioada de tranzitie si de privatizare, acuzatii de coruptie formulate in presa de-a lungul timpului, daca acestea au fost investigate, daca au existat dubii ca din motive politice nu au fost investigatii. Apoi, dorim sa aratam daca persoana respectiva a fost sau nu manager sau cumparator al unei firme in curs de privatizare sau privatizata. Un alt criteriu se refera la averea personala a candidatilor, in sensul in care exista o neconcordanta intre averea declarata si veniturile reale si, un ultim criteriu, daca persoana respectiva a fost condamnata anterior si pentru ce infractiune. Am considerat ca este foarte important sa punem aceste date la dispozitia electoratului din mai multe motive. Un prim motiv este faptul ca, intr-adevar, coruptia este o problema: potrivit sondajelor, circa 80% dintre romani sunt convinsi ca in Romania coruptia este o practica larg raspandita, circa 66% apreciaza ca aproape toti parlamentarii sunt corupti, un numar asemanator au aceeasi parere si despre ministri. Asa cum au constatat si organismele europene - ma refer in special la Raportul de tara al Comisiei Europene dat publicitatii acum o luna de zile -, coruptia este considerata ca fiind principalul obstacol in calea aderarii Romaniei la UE. Un alt motiv care ne-a determinat este si impactul scazut al presei in ceea ce priveste relatarea cazurilor de coruptie, din mai multe motive: libertatea presei este limitata in Romania, presa electronica este controlata prin parghii economice, iar presa scrisa este afectata de multe ori prin blocarea canalelor de distributie. De asemenea, presa scrisa ajunge la un numar redus de cititori, circa 18% dintre cetatenii romani, iar 45% dintre romani traiesc in zonele rurale si nu au acces deloc la presa scrisa, ci numai la mass-media vizuale, in conditiile in care in ultimii ani audiovizualul a fost din ce in ce mai lipsit de independenta.

Nu le spunem oamenilor cu cine sa voteze, ci ii informam

De unde ati obtinut informatiile pe care le-ati difuzat electoratului? Cum au fost ele verificate?
O parte din informatiile aflate in aceste liste si, practic, in fluturasii care se distribuie alegatorilor provin din ceea ce s-a scris in presa in ultimii ani despre diverse acuzatii de coruptie. Noi am procedat la o reverificare a acestor informatii, printr-o retea de circa 50 de jurnalisti din intreaga tara si prin verificari obiective - de exemplu, verificarea informatiilor care se afla pe site-ul Camerei de Comert sau al Ministerului Finantelor, cand este vorba de datorii la bugetul public. Apoi, a existat o retea de editori care au facut o noua verificare a acestor informatii. Practic, am incercat sa verificam si sa reverificam informatiile respective si chiar am redus textele din fluturasi numai la faptele pe care le credem dovedibile. Exista si altfel de informatii, care nu provin din presa scrisa; de exemplu, colaborarea cu Securitatea, existenta unor condamnari penale si traseismul politic. Sigur ca foarte multi ne-au scapat, deci nu avem pretentia ca am acoperit prin informatii pe toti candidatii, dar speram ca informatiile pe care le-am publicat in cele din urma in fluturasii destinati electoratului reprezinta un minim verificat si verificabil de informatii necesare alegatorilor. Noi nu le spunem oamenilor cu cine sa voteze, nu am avut aceasta intentie nici o clipa. De altfel, obiectivitatea noastra reiese si din faptul ca am tratat in mod egal toate partidele cu sanse parlamentare. Pur si simplu am dorit ca la aceste alegeri electoratul sa aiba mai multe informatii decat a avut pana acum, adica mai mult decat zero, pentru ca foarte multi nu au nici o informatie, mai ales in zonele rurale, unde presa ajunge in mica masura sau chiar deloc. Nu ne-am propus sa dam sentinte judecatoresti, evident, nici nu putem sa facem acest lucru. Nu condamnam pe nimeni la nici un fel de sanctiune, nu sesizam organele de ancheta, pur si simplu dorim sa informam electoratul. Demersul nostru este absolut transparent, avem si un site pe care se gasesc toate aceste informatii, inclusiv organizatiile participante, fondurile, listele; este vorba de http://contracoruptie.ong.ro.
Cum ati colaborat cu partidele politice in privinta retragerii candidatilor necorespunzatori de pe liste?
Inainte de pasul final, care este distribuirea fluturasilor, am inceput printr-o negociere nepublica cu reprezentantii partidelor cu sanse parlamentare, in cursul careia s-au agreat criteriile la care m-am referit. Nu toate partidele au raspuns la fel. Initial, PSD a raspuns favorabil cererii noastre de a actiona impreuna si chiar un numar de candidati care existau pe listele lor initiale au disparut datorita informatiilor pe care noi le-am transmis. Candidatii care s-au aflat pe listele initiale au avut posibilitatea de a trimite contestatii, noi le-am analizat si, in masura in care le-am considerat intemeiate, am schimbat textul sau i-am taiat de pe liste. A existat insa un moment in care, cand a fost vorba de numele mari si PSD nu a vrut sa renunte la ele, au inceput amenintarile si lipsa de colaborare. PNL a colaborat la un nivel mediu. Cel mai colaborant partid a fost PD, care chiar a adoptat o hotarare prin care si-a asumat, pe langa criteriile deja existente ale partidului pentru alegerea candidatilor de pe lista PD, si criteriile Coalitiei pentru un Parlament Curat. PD i-a scos pe cei mai multi dintre cei pe care noi i-am pus pe listele Aliantei D.A. (PD-PNL). PRM nu a colaborat in nici un fel, practic nici nu ne-a raspuns la scrisori si la tentativele de a ne intalni; prin urmare, nu s-a trimis nici o contestatie, nu s-a purtat nici o discutie, nici cu seful de partid si nici cu persoanele aflate pe liste. Dealtfel, PRM si-a facut publice listele pentru Parlament in ultima zi posibil, potrivit legii, sa faca acest lucru. In ceea ce priveste PUR, a existat din partea noastra dorinta de colaborare, insa fara succes: am trimis materialele la sediul PUR, dar nu am primit niciodata nici un raspuns in sensul unei colaborari, dar iata ca acum cateva zile am fost practic amenintati, inclusiv cu cercetarea de catre Parchet, de catre membrii PUR, in frunte cu seful de partid.
V-ati inspirat din vreo experienta similara din strainatate?
Astfel de actiuni ale societatii civile au avut loc si in alte state din jur, din fostul bloc comunist, cum ar fi Slovacia. Nicaieri nu a existat insa aceasta reactie politica extrem de agresiva si de violenta, pe care PSD si PUR au declansat-o impotriva societatii civile. Este ridicol. In loc sa se lupte cu lipsa de moralitate politica si cu acuzatiile de coruptie formulate impotriva celor pe care i-au pus pe liste, ei se lupta cu societatea civila. Desigur, raspundem acestei lupte si o sa ne argumentam pozitia in justitie sau pe oriunde ne vor haitui.

Incercarile de intimidare nu-si ating scopul

Aveti pana acum trei procese. De ce sunteti acuzati?
Pana in acest moment am fost dati in judecata de trei candidati PSD aflati pe "lista dalmatienilor", cum a fost denumita de presa. Este vorba de domnii Ioan Mircea Pascu, Nicolae Vacaroiu si Dan Nica. Cei trei s-au adresat Tribunalului Bucuresti prin actiuni civile, sustinand ca, prin prezenta lor pe listele noastre, le-a fost lezata demnitatea si dreptul la propria imagine. Fiecare dintre cei trei mentionati ne-a cerut despagubiri civile in valoare de 1 miliard si jumatate de lei. Eu cred ca aceste actiuni in justitie au in principal un scop electoral. In primul rand, ele le permit celor trei candidati si PSD-ului in ansamblu sa trambiteze sus si tare ca ne-au dat in judecata, ca si cum asta ar fi un semnal sigur ca n-ar fi adevarate informatiile pe care noi le-am pus in dreptul numelui lor pe listele Coalitiei pentru un Parlament Curat. In plus, cred ca este si o incercare de intimidare a instantelor judecatoresti. Eu sunt optimista in privinta rezultatelor proceselor. Dupa cum sunt formulate aceste trei actiuni civile impotriva noastra, adica identic, banuiesc ca este o strategie decisa la nivelul conducerii PSD si ca vor urma alte actiuni formulate de membrii PSD si, eventual, PUR impotriva noastra. Extrem de grava mi s-a parut scrisoarea celor sapte membri PUR, in frunte cu presedintele partidului, Dan Voiculescu, care are un limbaj extrem de agresiv, violent, vulgar, mitocanesc si care, cred eu, ii descalifica pe semnatarii acestei scrisori de la orice functie publica. Este inacceptabil sa existe parlamentari cu un asemenea limbaj si cu o asemenea gandire in anul 2004. Si aceasta scrisoare, care a fost publicata partial in presa, este o incercare de intimidare a Coalitiei. Evident, nu-si atinge scopul. Am tiparit fluturasii si ii distribuim in tara.
Ce va face Coalitia Romana pentru un Parlament Curat dupa alegeri?
Intentionam sa permanentizam, sa institutionalizam acest demers, si sa continuam sa stam cu ochii pe persoanele care vor indeplini functii importante, care vor gestiona puterea publica, de exemplu, pe cei care vor fi numiti in noul guvern. Vom informa publicul in mod periodic cu privire la moralitate, la acuzatiile de coruptie aduse impotriva acestora. Acest demers democratic va continua, spre disperarea celor imorali si corupti.

Interviu realizat de Razvan Braileanu

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22