Dean Thompson, de Ziua Americii: Armata romana, partener strategic esential al SUA

M. B. | 02.07.2015

Pe aceeași temă

Însărcinatul cu afaceri al SUA, Dean Thompson, a declarat, joi, la recepţia de Ziua Americii, că Armata română este invidiată de "mulți alții din regiune" și reprezintă un partener strategic "esențial" al Washingtonului..

 

Dean Thompson a amintit momentul din urmă cu 11 ani, când România a devenit membră a celei mai mari alianţe militare din istoria mondială, "dedicată protejării democraţiilor noastre".  "În Tratatul Atlanticului de Nord, din 1949, înainte de a se menţiona strategia militară de apărare comună, membrii NATO s-au angajat să salvgardeze libertatea, patrimoniul lor comun şi civilizaţia popoarelor lor, fondate pe principiile democraţiei, libertăţii individuale şi supremaţiei legii. Şi pe aceste principii continuă România şi Statele Unite să-şi bazeze strânsul parteneriat strategic bilateral", a declarat Thompson, citat de Agerpres.

 

"Ca rezultat al parteneriatului nostru, vedem că Armata română, invidiată de mulți alții din regiune, este un partener strategic esențial al Statelor Unite; vedem instituții românești de aplicare a legii dedicate colaborării cu noi în lupta împotriva terorismului mondial și criminalității organizate. Instituțiile judiciare și de stat de drept fac eforturi să asigure direcționarea resurselor cetățenilor români spre proiectele pentru care acestea au fost alocate, în loc ca ele să ajungă în buzunarele celor înclinați să submineze securitatea statului", a afirmat Thompson, în cadrul discursului susținut la recepția organizată cu ocazia Zilei Independenței SUA, citat de Agerpres.

 

Diplomatul american s-a declarat mândru că reprezintă Statele Unite în România, arătând că principiile înscrise în Tratatul Atlanticului de Nord se află la baza Parteneriatului strategic dintre cele două state. El a adăugat că valorile și principiile sunt cele care leagă România și SUA de o cauză comună.

 

"Sunt mândru să reprezint Statele Unite în fața unui partener și aliat care își demonstrează tăria de caracter depășind dificila moștenire a comunismului și creând instituții care să asigure dezvoltarea valorilor euro-atlantice ale democrației, libertății și statului de drept; un partener care abordează direct și ferm probleme precum corupția, crima organizată, criminalitatea cibernetică, terorismul la nivel mondial, traficul de persoane și contrabanda cu droguri; un partener hotărât să furnizeze resursele necesare asigurării securității și apărării noastre comune", a susținut Dean Thompson.

 

El i-a mulţumit preşedintelui Klaus Iohannis pentru prezenţa la recepţia de Ziua Americii, subliniind că pentru el este "o mare onoare" să reprezinte Statele Unite ale Americii "în faţa partenerului şi aliatului nostru strategic".

 

"Făgăduiesc angajamentul nostru deplin faţă de această relaţie, faţă de alţi 135 de ani de parteneriat strâns şi faţă de ideile comune pentru care atât de mulţi au sacrificat atât de multe", a mai declarat Thompson, citat de Agerpres.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22