De straja la portile corutiei

Rodica Culcer 11.05.2004

De același autor

Ca sa nu mai ramana repetent si anul acesta la combaterea coruptiei, guvernul a hotarat sa-i ofere lui Ioan Amarie fonduri, oameni si puteri sporite. Ca si Domnul Goe, procurorul general al PNA are toate sansele sa ramana repetent si la sfarsitul anului viitor dar, spre deosebire de Mamita, Mam’Mare si Tanti Mita, guvernul asta si vrea. Sa încercam sa demonstram aceasta teorie care poate parea cu totul si cu totul scandaloasa. Raportul prezentat parlamentarilor de catre Parchetul National Anticoruptie a provocat multe zambete saptamana trecuta, cand presa a citat fragmente substantiale din el. Cel mai popular a fost portretului "marelui corupt" întocmit de procurori probabil din cateva citate copiate dintr-un manual de criminologie si cateva articole de presa. Lipsesc din portret creditele nerambursate la banci, înfruptarea din fondurile publice si complicitatile politice si judiciare.

Apoi, raportul mentioneaza cu seninatate patrunderea coruptiei în administratie, politie, politica si justitie si constata incapacitatea institutiilor statului de a face fata fenomenului. La amploarea pe care a luat-o fenomenul, PNA raporteaza un numar relativ mic de arestari. Asa cum arata, raportul este echivalent în esenta sa cu afirmatia lui Tudor Postelnicu din ianuarie 1990: "Am fost un dobitoc!" Ca si Tudor Postelnicu atunci, Ioan Amarie si ciracii sai joaca acum o comedie. Ei stiu ca uneori este mai avantajos sa fii considerat de-a dreptul sarac cu duhul decat de rea credinta. Dupa atatia ani însa, nu mai avem dreptul sa ne lasam înselati. Procurorii PNA stiu bine ce fac si atunci cand nu fac nimic.

Întamplarea a facut ca tot saptamana trecuta sa se dea sentinta în cazul Fanel Pavalache, fostul consilier guvernamental care a fost acuzat ca a cerut o mita de 4 milioane de dolari si a primit una de 20 000 de dolari. A fost prima mare arestare a PNA în octombrie 2002. Presa a fost bombardata cu informatii despre flagrantul organizat de procurori, dar acestea nu au putut fi probate în instanta. Casetele prezentate nu cuprindeau momentele esentiale ale luarii mitei, iar cele care ar fi fost cu adevarat incriminatoare au fost distruse. Asa se face ca Pavalache a fost condamnat la numai patru din cei 12 ani de închisoare ceruti de PNA si nimeni altcineva nu a mai fost arestat în legatura cu acest caz. Atat acuzarea cat si apararea au facut recurs, dar impresia de lipsa de profesionalism a procurorilor nu poate fi stearsa, daca de lipsa de profesionalism a fost vorba si nu de ascundere deliberata a unor probe care puteau incrimina persoane extrem de importante. Cine cere o mita de patru milioane de dolari o face pentru "pestii cei mari" ai puterii, nu pentru un judecator oarecare. Este de presupus ca pe casete sau pe biletelele lui Pavalache se aflau nume prea importante pentru a fi facute publice într-un proces. Daca nu pot fi facute publice însa, informatiile obtinute de procurori pot fi folosite la santajarea sau compromiterea unor înalte personaje politice. De altfel, Pavalache s-a plans ca pe parcursul cercetarilor procurorul Miclescu i-ar fi cerut sa furnizeze informatii compromitatoare despre primul ministru si colaboratorii sai. Procurorul Miclescu tocmai a fost avansat.

Lasand speculatiile la o parte, constatam un rasunator esec al PNA în finalizarea primului sau mare arest. Alt "succes" pe care si-l trece în cont PNA este arestarea judecatoarei Andreea Ciuca. Dar justitia nu s-a pronuntat înca în acest caz si exista destule elemente care sa indice si aici o comanda politica dublata de nerespectarea procedurilor. Mai mult, Curtea de Apel din Targu Mures a scos de sub sechestru bunurile Andreei Ciuca. Nici în cazul altui fost consilier guvernamental, Virgil Teodorescu, inculpat în dosarul numit cand "Omu", cand "Mita la guvern", justitia nu se poate pronunta, si uite asa dispare în nisip alt mare scandal de coruptie.

În rest, ploua cu anchete nefinalizate, ca în cazurile Mischie si Bebe Ivanovici, si chiar cu neînceperi ale urmaririi penale, ca în cazul notoriu al lui Marian Vanghelie. Si pentru aceasta serie de esecuri, guvernul a hotarat zilele trecute ca PNA va avea un buget propriu, ceea ce Consiliul Suprem al Magistraturii nu are înca, schema sa va fi suplimentata cu 100 de posturi si Procurorul General nu se va putea amesteca prea mult în activitatea lui Ioan Amarie. Ar trebui sa ne asteptam la o intensificare fara precedent a activitatii PNA, capabila sa-i bage în sperieti pe marii corupti. Poate, dar mult mai tarziu, pentru ca acelasi guvern a hotarat ca PNA sa se ocupe de prejudiciile care depasesc 10 000 de euro, precum si de primarii, viceprimarii si consilierii care nu-si declara corect averea. Institutia va avea atat de multe de facut ca nu se va putea ocupa de marile scandaluri decat, poate, dupa o noua suplimentare de fonduri si oameni. Toate acestea se întampla dupa ce ministrul Justitiei a declarat ca PNA este supraîncarcat cu cauze minore, iar UE cere atacarea frontala a marii coruptii.

Din pacate, tema marii coruptii s-a uzat si nu mai impresioneaza pe nimeni. Potrivit sondajului realizat de Institutul GfK Romania, 71% din romani cred ca actualul guvern nu vrea sa combata coruptia, asa ca, arata acelasi sondaj, romanii considera ca este mai practic sa te adaptezi la sistem decat sa încerci sa-l schimbi. O logica similara a existat si pe vremea comunismului. Ea demonstreaza uriasa capacitate de adaptare a romanilor la orice situatie aberanta, dar si faptul ca PSD si fortele oculte din jurul sau au castigat partida, cel putin pentru moment.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22