De la Maria Antoaneta la Teodor Melescanu: Istoria universala a tupeului sinucigas

Omul cu trabucul nu se da batut. A plecat in Franta sa comita o gafa egala cu aceea a prea putin inteligentei si in mod cert prea putin modestei sotii a lui Ludovic al XVI-lea. Gafe de acest gen declanseaza proteste, revolte, revolutii.

Vladimir Tismaneanu 16.11.2014

De același autor

Omul cu trabucul nu se da batut. A plecat in Franta sa comita o gafa egala cu aceea a prea putin inteligentei si in mod cert prea putin modestei sotii a lui Ludovic al XVI-lea. Gafe de acest gen declanseaza proteste, revolte, revolutii.

Sa le spui miilor de romani din Paris, celor care fac cozi de kilometri pentru a-si exercita dreptul constitutional de a vota, ca ar putea sa faca acelasi lucru, fara coada, in incantatorul oras Nancy, la aproape 400 de kilometri distanta, este o proba de tupeu cosmic. Nu orice fel de tupeu, ci unul al ireponsabilitatii cinice, al celui sau celei care n-a cunoscut in viata decat balsamul abundentei. Unul care semnifica si genereaza sinucidere politica. A sa, dar mai ales a celor pe care ii reprezinta. A mafiei care de un sfert de veac si-a batut joc de statul de drept si de destinul civic al romanilor. Domnule Melescanu, poate Dvs va arde de turism astazi. Romanilor le arde de viitorul tarii lor!

Zilele acesteai, aici pe “Contributors”, Razvan Orasanu a scris despre statiile principale ale traiectoriei Dvs politice. Am scris si eu despre studiile Dvs elvetiene si cum a fost cu non-apartenenta Dvs la PCR si la servicii. Am amintit ce are de spus fostul condamnat la moarte al regimului Ceausescu, diplomatul Mircea Raceanu, despre Dvs.

“Nu va place coada din Paris? Votati la Nancy, e un oras superb”. “N-aveti paine, mancati cozonac”. ” Veti ramane in istorie, vi-o garantez, domnule fost si actual ministru de externe al Romaniei, fost sef al SIE si cate alte demnitati si onoruri, pentru cea mai penibila fraza din aceasta mizerabila campanie pesedista impotriva Constitutiei Romaniei!

Update–Imi trimite un prieten postarea lui Neculai Constantin Munteanu, la coada, la Munchen, pe FB: „Dacă inenarabilul ministru de externe Teodor Meleșcanu, cel care ieri a inspectat locul și s-a informat de buna organizare a alegerilor, ar fi fost la fața locului, probabil că n-ar fi fost folosit chiar pe post de copac de urinat, cum ar fi meritat, dar in mod sigur ar fi fost acoperit de flegme. De flegmele celor care i-au ascultat sfatul inteligent de a veni cât mai devreme la vot (…) Salutări lui Victor Ponta, Teodor Meleșcanu & banda organizatorică! Niște nulități! Salutari de mamă! Al dumneavoastra, Neculai Constantin Munteanu”

Daca dl Melescanu ii indeamna pe romani sa mearga la doi pasi, adica la 400 de kilometri distanta, sa voteze la Nancy, Gabriela Firea ii asigura, in total raspar cu geografia si cu bunul simt, ca Liverpool se afla in vecinatatea Londrei. Ce conteaza cateva sute de kilometri cand esti inaripat de “mandria de a fi roman”
Ma rog, pentru Ponta, Bucurestiul e langa Minsk, ba chiar si langa Beijing…

Subscriu la editorialul lui Cristian Pantazi pe HotNews:

http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-18576209-ponta-opreste-piromanii-nu-dati-foc-tara.htm

Reiau mai jos primul paragraf din articolul scris de Marius Stan si de mine, aparut aici, pe “”Contributors”:

Cea mai mare ameninţare la adresa viitorului României este iresponsabilitatea celui pe care l-am numit un piroman politic. Ne referim la Victor Ponta. Mitoman în serie şi structural amoral, Ponta nu are decât un scop în viaţă: să-i fie lui bine. Simplu spus, deviza sa ar suna astfel: “Să-mi fie mie bine, chiar de-ar fi să piară lumea”. Când spunem Ponta, ne referim la discipolul lui Iliescu şi Năstase, deci la exponentul unui sistem parazitar şi profitocratic pe care îl numim regimul pontocratic. În 2012, în timpul loviturii de stat avortate, existau afişe care reluau acest termen pe care l-am propus în acele zile nevrozante: “Vrem democraţie, nu pontocraţie”. Aceasta este miza cea mare a alegerilor prezidenţiale din acest an. Victor Ponta este un populist emblematic: lipsit de convingeri doctrinare veritabile, el nu face decât să stârnească patimile patriotarde în rândurile unor straturi sociale debusolate. Ieri era guevarist, azi e social-democrat, mâine poate fi cosmonaut.

http://www.contributors.ro/politica-doctrine/pe-marginea-prapastiei-singurul-vot-benefic-articol-de-vladimir-tismaneanu-%c8%99i-marius-stan/

 

Articol preluat : contributors.ro

 

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22