Darius Valcov, Dan Sova si Theodor Nicolescu afla astazi daca vor fi ARESTATI PREVENTIV

P.c. | 25.03.2015

Pe aceeași temă

Senatul si Camera Deputatilor vor decide astazi daca aproba cererile de incuviintare a retinerii si arestarii preventive in cazul lui Theodor Nicolescu, deputat PNL si a senatorilor PSD Dan Sova si Darius Valcov, relateaza Hotnews.

 

Cazul Darius Valcov


DNA a solicitat, in 19 martie, aviz de la Senat pentru retinerea si arestarea preventiva a lui Darius Valcov, pentru trafic de influenta, deoarece acesta ar fi intervenit, cand era primar al Slatinei, in atribuirea unor contracte catre un om de afaceri, care i-ar fi promis 20 la suta din sumele incasate.

                         Darius Valcov, fost ministru de Finante, acuzat de trafic de influenta

 

Darius Valcov a spus ca isi va sustine nevinovatia in plen.
 

DNA a cerut un nou aviz pentru arestarea lui Darius Valcov, acesta fiind suspectat ca a folosit informatii obtinute cand a fost primar, senator si ministru, pentru a sprijini firme pe care le administreaza prin interpusi.

 

CITITI SI: Averea din seif a lui Darius Valcov: 3 kg de aur, 1,3 milioane de lei, 90.000 de dolari si tablouri. DNA a facut o noua cerere de arestare

 

Potrivit DNA, Darius Valcov ar fi obtinut, astfel, mai multe bunuri, trei lingouri de aur, care cantaresc in total trei kilograme, un tablou cu rama aurie, inscriptionat Renoir, un tablou inscriptionat Jean Cocteau si o pictura pe lemn, inscriptionata Aurel Acasandrei, precum si sumele de 90.000 de dolari si 1.323.850 de lei. Anchetatorii sustin ca banii si bunurile au fost depozitate intr-un seif, care era lasat spre pastrare unei persoane apropiate fostului ministru.
 

Aceasta a doua cerere formulata de DNA in cazul lui Valcov va intra in perioada urmatoare in circuitul parlamentar.
 

Cazul Dan Sova

 

Plenul Senatului va dezbate, miercuri, si cererea formulata de DNA in cazul lui Dan Sova.

 

Dan Sova, fost ministru al Transporturilor, acuzat de complicitate la abuz in serviciu

 

DNA a trimis in 13 martie procurorului general al Parchetului instantei supreme referatul pentru sesizarea Parlamentului, ca acesta sa incuviinteze retinerea si arestarea preventiva a senatorului PSD Dan Sova, pentru trei infractiuni de complicitate la abuz in serviciu.
 

Anchetatorii cer incuviintarea retinerii si arestarii senatorului in dosarul privind contractele incheiate de firma sa de avocatura cu complexurile Turceni si Rovinari.

 

CITITI SI: Dosarul Rovinari-Turceni. Senatorii din Comisia Juridica avizeaza POZITIV cerea DNA privind ARESTAREA lui Dan Sova. Reactia senatorului: Am spus numai adevarul

 

Comisia juridica a avizat miercurea trecuta, cu sase voturi "pentru" si cinci "impotriva", solicitarea privind incuviintarea retinerii si arestarii preventive a senatorului Dan Sova.

Dan Sova a declarat, dupa audierea in Comisia juridica, unde si-a aparat cauza in fata colegilor juristi, ca nu doreste sa faca declaratii si ca singurul lucru pe care doreste sa il transmita este ca "a spus numai adevarul in comisie si in plen va face la fel".
 

Cazul Theodor Niculescu

 

Camera Deputatilor este asteptata sa se pronunte, miercuri, asupra solicitarii DNA de incuviintare a retinerii si arestarii preventive a deputatului PNL Theodor Nicolescu.

 

Directia Nationala Anticoruptie a cerut aviz de la Camera Deputatilor pentru retinerea si arestarea preventiva a lui Theodor Nicolescu pentru luare de mita si abuz in serviciu, in dosarul privind despagubiri pentru imobile supraevaluate cu aproximativ 75 de milioane de euro.

Theodor Niculescu, deputat PNL, acuzat de luare de mita si abuz in serviciu

 

Comisia juridica a Camerei a aprobat luni cererile formulate de DNA, pentru cea de retinere fiind exprimate 14 voturi "pentru", 4 "impotriva" si unul anulat, iar in cazul arestarii preventive - 13 voturi "pentru" si 3 "impotriva".

Nicolescu nu a fost prezent la comisie si nici avocatii sai, Bogdan Ciuca aratand ca acesta a comunicat ca nu vine din "considerente colegiale", avand in vedere ca a facut parte din Comisia juridica.

 

CITITI SI: UPDATE Dosarul ANRP. Procurorii EXTIND URMARIREA PENALA fata de Theodor Nicolescu pentru LUARE DE MITA. Deputatul ar fi primit 6,2 MILIOANE DE LEI spaga



Theodor Nicolescu era vicepresedinte al Comisiei juridice, dar si-a dat demisia din comisie.
 

La Senat, dezbaterile asupra cererilor formulate in cazurile lui Dan Sova si Darius Valcov sunt programate sa inceapa miercuri dimineata, la ora 10.00. Camera Deputatilor a stabilit pentru ora 15.30 dezbaterile asupra solicitarii vizandu-l pe Theodor Nicolescu.
 

Cum vor vota partidele

 

Unele dintre formatiunile politice parlamentare au anuntat deja cum intentioneaza sa voteze in privinta acestor trei cereri transmise de DNA.
 

Vicepresedintele liberal Theodor Atanasiu a declarat ca PNL va vota pentru ridicarea imunitatii lui Dan Sova, Darius Valcov si Theodor Nicolescu, parlamentarii liberali hotarand sa voteze la vedere, cu aratarea bilelor si momentul votului sa fie filmat.
 

Liderul UNPR Gabriel Oprea a spus ca partidul pe care il conduce "va da votul pentru justitia din Romania".
 

Presedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea a declarat, duminica, despre modul in care va vota PSD in cazul cererii pentru arestarea lui Dan Sova, la Senat, ca s-a adoptat o rezolutie, dar ca "nu pot sta cu pistolul la tampla fiecarui parlamentar", iar fiecare va vota cum crede.


El a tinut sa mentioneze ca in Comisia juridica din Senat s-a dat aviz favorabil pentru arestarea lui Dan Sova, votul fiind unul strans ( sase voturi in favoarea cererii de arestare si cinci voturi impotriva, n.r.). "Vom vedea, saptamana asta. Este un moment dificil, este un moment delicat pentru PSD ca si pentru PSD", a mai afirmat Dragnea.
 

Solicitarile justitiei, respinse de Parlament
 

Dintre solicitarile primite in acest an, Parlamentul a respins, recent, doua cereri de incepere a urmaririi penale, in cazurile senatorului PNL Varujan Vosganian si deputatului UDMR Laszlo Borbely.

Astfel, Senatul a respins pe 12 februarie solicitarea Parchetului General de incuviintare a inceperii urmaririi penale impotriva senatorului PNL Varujan Vosganian cu 71 de voturi "impotriva", 56 de voturi "pentru", 5 voturi fiind anulate.

Camera Deputatilor a respins, pe 11 martie, cererea de incuviintare a urmaririi penale in cazul lui Laszlo Borbely, dupa ce Comisia juridica a avizat favorabil, acum doua saptamani, cererea Procurorului general de incuviintare a inceperii urmaririi penale in cazul lui Borbely.

 

Reactia lui Klaus Iohannis


Presedintele Klaus Iohannis, a reactionat, pe Facebook, dupa respingerea cererii Parchetului in cazul lui Varujan Vosganian, aratand ca reinnoieste apelul adresat clasei politice de a intelege ca un Parlament tolerant cu coruptia si coruptii nu se va bucura niciodata de respectul cetatenilor.
 

"Ma asteptam ca Senatul sa incuviinteze cererea DNA de incepere a urmaririi penale in cazul senatorului PNL Varujan Vosganian. Votul senatorilor arata ca nu s-a inteles inca pe deplin necesitatea schimbarii pentru care am pledat atat la consultarile cu partidele politice parlamentare, cat si in recentul discurs tinut in plenul Parlamentului", a transmis atunci presedintele Klaus Iohannis, in timp ce se afla la Bruxelles, la reuniunea informala a Consiliului European.
 

Ulterior, dupa votul din Camera Deputatilor, in cazul lui Laszlo Borbely, presedintele Klaus Iohannis a reactionat, din nou, pe Facebook: "Traficul de influenta, deturnarea banilor publici, evaziunea fiscala si alte forme de coruptie de care se pot face vinovati demnitarii nu compromit numai persoanele in cauza, ci si clasa politica in general si credibilitatea institutiilor statului in ochii cetatenilor. Am asistat recent la sfidarea justitiei in Parlament in cazul Borbely. Acum, un membru al Guvernului intarzie sa-si prezinte demisia de onoare, acuzat fiind de trafic de influenta", spunea seful statului in postarea de pe pagina de socializare. Klaus Iohannis a transmis si un mesaj: "Nimeni nu este mai presus de lege, iar oamenii politici au o dubla responsabilitate, sa-si respecte alegatorii si sa intareasca, prin cinste si corectitudine, institutiile statului".

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22