Dan Sova RESPINGE acuzatiile DNA si sustine ca NU vrea sefia PSD si NU a vorbit cu ministrul Justitiei despre amnistie. Declaratiile din trecut IL CONTRAZIC

T.d. | 20.10.2014

Pe aceeași temă

Dan Sova s-a delimitat de acuzatiile pe care DNA i le aduce. La iesirea de la audieri, Sova a declarat ca nu vrea sa fie seful PSD si ca nu a vorbit cu ministrul Justitiei despre solicitarile pe care i le-ar fi facut Viorel Hrebenciuc, asa cum sustin procurorii anticoruptie. Totusi, declaratiile din trecut il contrazic pe Sova.

Mai exact, procurorii sustin ca Sova a acceptat promisiunea lui Hrebenciuc ca il va ajuta sa ajunga seful PSD. Pentru asta, insa, el trebuia sa il determina pe ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, sa initieze un proiect de lege care ar fi abrogat un articol pe baza caruia putea sa fie condamnat Hrebenciuc, potrivit Ziare.com.

In contextul informatiilor aparute luni, ca Dan Sova este urmarit penal in dosarul Hrebenciuc, revin in actualitate declaratiile pe care senatorul PSD le facea, in urma cu cateva luni, cu privire la aprobarea unei legi a gratierii si amnistiei.

Intrebat daca s-a intalnit cu ministrul Justitiei, dupa data de 17 octombrie 2014, cand procurorii sustin ca a avut loc discutia intre Sova si Hrebenciuc pe tema amnistiei si gratierii, purtatorul de cuvant al PSD a spus: "Niciodata nu am vorbit cu Cazanciuc".

CITESTE SI: DNA: Dan SOVA, purtatorul de cuvant al PSD, URMARIT PENAL pentru TRAFIC DE INFLUENTA. Hrebeniuc i-ar fi cerut legea AMINISTIEI in schimbul promisiunii ca il face sef al PSD

Dan Sova a fost intrebat de jurnalisti si daca a discutat cu Viorel Hrebenciuc despre o eventuala abrogarea a articolului 13 din Legea 78/2000, el raspunzand ca nu stie ce prevede respectivul articol. Dupa ce jurnalistii i-au explicat ce prevede, acesta a spus ca "este un articol foarte bun".

Art.13 din Legea nr.78/2000 se refera la savarsirea infractiunii de folosire a influentei ori autoritatii in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, de catre o persoana ce detine o functie de conducere intr-un partid.
 

Pozitia lui Sova fata de amnistie

Trebuie insa amintit, in acest context, ce declara Sova in trecut despre proiectul privind amnistia si gratierea.

La sfarsitul lunii august, la eliberarea din Penitenciarul Rahova, Adrian Nastase a cerut public Parlamentul sa aprobe o lege a gratierii. Daca alti lideri PSD au evitat sa se pronunte cu privire la ideea lansata de fostul premier, Dan Sova a avut un raspuns.

"O lege a gratierii este o chestiune care trebuie discutata la nivelul intregii clase politice. Intiativa unei asemenea legii trebuie sa vina din zona Ministerului Justitiei si sa fie o masura care tine cont de conditiile europene de detentie", declara Sova, la acea vreme.

Cateva saptamani mai tarziu, Robert Cazanciuc isi exprima si el parerea despre amnistie si gratiere. Acesta spunea ca o asemena masura trebuie adoptata "daca exista un acord social", apreciind ca o astfel de lege ar putea fi solutia pentru problema reprezentata de aglomerarea penitenciarelor din Romania.

"O solutie de amnistiere, de gratiere, cum s-a intamplat in multe state europene, trebuie adoptata daca exista un acord social, daca aproape toata lumea este de acord cu asemenea masura si, evident, decizia apartine Parlamentului", a precizat Robert Cazanciuc, la momentul respectiv.
 

Varianta procurorilor

Liderul PSD Viorel Hrebenciuc "si-a folosit influenta fata de un membru al aceluiasi partid politic, in scopul de a-l determina sa initieze o propunere legislativa privind amnistia si gratierea unor pedepse", a anuntat DNA, luni, intr-un comunicat postat pe site-ul institutiei.

Procurorii au explicat ca, pe parcursul unei intalniri desfasurate in data de 17 octombrie 2014, cei doi au discutat in detaliu despre acuzatiile aduse lui Viorel Hrebenciuc in legatura cu reconstituirea unor suprafete de fond forestier, despre conditiile de incriminare a acestor fapte si despre riscul de a fi condamnat.

Pentru a evita ca o eventuala condamnare a sa sa fie pusa in executare,Hrebenciuc i-ar fi cerut colegului sau de partid sa il asigure ca va fi adoptata o lege de amnistie si gratiere, solicitare pe care colegul sau de partid a acceptat-o, a precizat sursa citata, fara sa spuna despre ce coleg de partid ar fi vorba.

La cateva ore, DNA a dat publicitatii un nou comunicat, in care spune clar ca Dan Sova este cel care a discutat si acceptat promisiunea facuta lui Viorel Hrebenciuc. Mai exact, Sova se angaja ca il va determina pe ministrul Justitiei sa initieze un proiect de lege avand ca obiect abrogarea art. 13 din Legea nr. 78/2000.

"Avand in vedere ca Viorel Hrebenciuc este suspect in doua dosare penale sub aspectul savarsirii unor infractiuni prevazute de articolul amintit, proiectul l-ar fi vizat in mod nemijlocit, impiedicand tragerea sa la raspundere penala", explica procurorii.

Potrivit sursei citate, Hrebenciuc si Sova s-au inteles ca modificarea legii sa fie facuta printr-un proiect initiat de Ministerul Justitiei, avand in vedere ca era vorba de "un demers controversat".

In acest context, "Dan Sova a promis ca, in schimbul ajutorului acordat pentru a deveni presedintele partidului, il va determina pe ministrul Justitiei sa initieze un asemenea proiect, avand in vedere ca el personal nu poate deveni ministru al Justitiei din cauza dosarului penal in care are calitatea de suspect", mai arata procurorii anticoruptie.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22