Curtea de Apel: GDF Suez castiga procesul cu ANRE. Romania trebuie sa plateasca despagubiri de 66 milioane de euro

P.c. | 04.05.2015

Pe aceeași temă

Curtea de Apel Bucuresti a dat castig de cauza distribuitorului de gaze GDF Suez in procesul intentat Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE). Romania trebuie sa plateasca GDF Suez despagubiri de 66 milioane de euro, relateaza Adrian Mirsanu pe blogul sau, conform Hotnews.

 

Presedintele ANRE, Niculae Havrilet, spune ca GDF Suez a cerut in instanta in septembrie 2012 plata unor costuri nerecuperate din perioada 2008-2011. Potrivit sefului ANRE, GDF Suez avea de recuperat in jur de 300 de milioane de lei, insa din 2012 pana acum Autoritatea le-ar fi recunoscut aceasta suma si chiar si-au recuperat mare parte din ea, insa nu de la stat, ci de la consumatori. 
 

Havrilet sustine ca la recurs ANRE va castiga procesul avand in vedere ca GDF si-a recuperat o mare parte din suma de 300 de milioane de lei. "Din 2012, ANRE a recunoscut datoriile si le-a dat dreptul sa le recupereze etapizat", a spus Havrilet. Practic, recuperarea s-a facut prin preturile reglementate la consumator. 

 

CITITI SI: Niculae Havrileţ (ANRE): Gazele se scumpesc de la 1 iulie cu 5-8%

 

Potrivit presedintelui ANRE, au recuperat integral de la consumatorii industrali pana la 31 decembrie 2014, iar de la consumatorii casnici urmeaza sa fie recuperate sumele pana in 2018. "In mod normal ar fi trebuit sa se retraga din proces, insa nu au facut-o", a spus Havrilet. ANRE se afla in proces asemanator si cu E.ON, urmand ca instanta sa se pronunte si in acest caz.

 

Romania a acordat gaze ieftine unor companii


Statul roman a decis, acum cativa ani, sa acorde unor companii, in principal InterAgro detinut de omul de afaceri Ioan Niculae, in perioada februarie 2008 -decembrie 2010 doar de gaze din productia interna, mult mai ieftine decat cele din import. Potrivit unor acte normative, marii consumatori, in special combinatele chimice, aveau statut de consumatori intreruptibili, beneficiind de gaze doar din productia interna. Atunci, gazele din productia interna costau 160 dolari/mia de metri cubi, in timp ce din import erau achizitionate cu circa 380 dolari/mia de metri cubi. Ulterior, gazele din import au ajuns chiar si la 590 dolari/mia de metri cubi.


In urma deciziilor politice, InterAgro fiind cel mai mare consumator, mare parte din productia interna ajungea la aceasta companie.

 

In aceste conditii, GDF Suez si E.ON au fost obligate sa achizitioneze cantitatile necesare de gaze din import, la preturi mult mai mari decat de pe piata interna. Insa, pentru a tine pe loc preturile la consumatorii finali reglementati, costurile mai mari cu achizita gazelor din import nu au fost recunoscute de Autoritatea de Reglementare. In 2012, ANRE a fost data in judecata. In final, tot consumatorii finali au fost cei care au trebuit sa suporte costurile deciziilor politice din 2008.
 

Dosarul Romgaz – Interagro


DIICOT ii acuza, in dosarul Romgaz-InterAgro, pe fostii ministri Varujan Vosganian si Adriean Videanu ca ar fi favorizat firma omului de afaceri Ioan Niculae ducand la subminarea economiei nationale. In urma unor decizii politice si aprobarii unor acte normative, InterAgro a beneficiat de statutul de consumator intreruptibil in perioada 2008-2010, beneficiind de gaze ieftine din productia interna.

 

InterAgro ar fi beneficiat de discount-uri din partea Romgaz pentru gazele furnizate din productia interna, aceasta in conditiile in care firma lui Ioan Niculae inregistra o datorie reprezentand cca. 70% din bugetul anual al societatii nationale. In februarie 2015, procurorii DIICOT au solicitat Senatului incuviintarea urmarii penale a senatorului Varujan Vosganian, acesta fiind acuzat de constituire a unui grup infractional organizat, abuz in serviciu si complicitate la delapidare. Senatul a refuzat sa incuviinteze urmarirea penala a senatorului. In schimb, este urmarit penal Adriean Videanu, procurorii avand incuviintare in acest sens din partea presedintiei.
 

CITITI SI: Ioan Nicolae, condamnat la doi ani si sase luni de INCHISOARE CU EXECUTARE, in dosarul Mita la PSD. Decizia este DEFINITIVA

 

Ioan Niculae a fost condamnat la doi ani si sase luni de inchisoare intr-un alt dosar- Mita la PSD.
 

Acuzatiile DIICOT


"In perioada decembrie 2006 - decembrie 2008, VARUJAN VOSGANIAN, si in perioada decembrie 2008 - septembrie 2010, VIDEANU ADRIEAN, in calitate de ministri, au aprobat, semnat si sustinut in Guvern un numar de 6 Ordine, respectiv trei Memorandumuri, in scopul sprijinirii intereselor financiare ale grupului infractional constituit de catre suspectul IOAN NICULAE si au utilizat SNGN ROMGAZ SA (unitate nationala de interes strategic) in interesul privat al SC INTERAGRO SA, acordand discount-uri comerciale substantiale la livrarea de gaze naturale catre SC INTERAGRO SA, peste plafoanele practicate de SNGN ROMGAZ SA, precum si gaze naturale exclusiv din productia interna, cu nerespectarea dispozitiilor legale si in conditiile in care SC INTERAGRO SA inregistra debite istorice la plata gazelor consumate.

Astfel, demersurile ministrilor VARUJAN VOSGANIAN si VIDEANU ADRIEAN s-au realizat in conditiile in care SC INTERAGRO SA inregistra o datorie reprezentand cca. 70% din bugetul anual al societatii nationale, fiind grav afectate principalele activitati ale SNGN ROMGAZ SA, societatea nationala fiind transformata practic intr-un furnizor al unui client privat privilegiat si fiind pus in pericol sistemul energetic national pe segmentul gazelor naturale.

In cauza exista suspiciunea rezonabila ca prin activitatea ministrilor VARUJAN VOSGANIAN si VIDEANU ADRIEAN, respectiv prin vanzarea preferentiala catre SC INTERAGRO SA a unor cantitati masive de gaze naturale, aceasta societate a fost plasata intr-o veritabila pozitie de monopol pe piata gazelor naturale. Mai mult, SNGN ROMGAZ SA si MINISTERUL ECONOMIEI fiind entitati ale statului cu atributii in domeniul energetic, prin folosirea SNGN ROMGAZ SA in favoarea SC INTERAGRO SA, contrar scopului pentru care SNGN ROMGAZ SA a fost infiintata, s-au creat riscuri semnificative in planul securitatii energetice a ROMANIEI.

In Referate se mai retine ca SNGN ROMGAZ SA a livrat in aceasta maniera catre SC INTERAGRO SA gaze naturale din productia proprie in valoare de cca. 1.500.000.000 lei, respectiv cca. 500.000.000 USD, din care cca. 270.000.000 lei, respectiv cca. 92.000.000 USD reprezinta valoarea reducerilor comerciale acordate ilegal.

Impozitul pe profit datorat bugetului de stat de catre SNGN ROMGAZ SA, aferent veniturilor diminuate cu cuantumul reducerilor comerciale acordate catre SC INTERAGRO SA, este de cca. 43.000.000 lei, respectiv cca.15.000.000 USD, iar TVA este de cca. 54.000.000 lei, respectiv cca. 19.000.000 USD.

Valoarea reducerilor comerciale de intreruptibilitate acordate catre SC INTERAGRO SA pentru achizitiile de gaze naturale din productia interna a SNGN ROMGAZ SA reprezinta un procent de cca. 51% din totalul de cca. 500.000.000 lei aferent reducerilor comerciale acordate consumatorilor eligibili cu statut de consumatori intreruptibili in perioada februarie 2008 - decembrie 2010."

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22