Curtea Constitutionala respinge sesizarea PNL referitoare la OUG de modificare a legii alegerii presedintelui

T.d. | 16.09.2014

Pe aceeași temă

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a respins, marti, sesizarea PNL referitoare la Ordonanta de Urgenta a Guvernului privind modificarea Legii pentru alegerea presedintelui Romaniei, conform Agerpres.

Judecătorii au constatat că excepția de neconstituționalitate a unei legi sau a unei ordonanțe de urgență nu poate forma obiectul acțiunii în contencios administrativ.

Autorul sesizării practic a investit instanța cu o acțiune având ca obiect o excepție de neconstituționalitate a OUG 45/2014, iar, ulterior, a venit cu o cerere de completare având ca obiect și anularea Hotărârii de guvern care prevedea modificarea termenului de la 45 la 60 de zile pentru verificarea candidaturilor. Această critică nu a mai fost motivată însă, au explicat surse judiciare.

Decizia CCR este definitivă și general obligatorie.

CITESTE SI: Augustin Zegrean, presedintele CCR: Decizia CCR in legatura cu OUG 45/2014 care modifică legea de organizare a alegerilor prezidenţiale nu va afecta desfasurarea alegerilor prezidentiale

CCR a discutat marți excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.1 pct. 2, pct.7, pct. 10 și pct. 15 din Ordonanța de urgență a Guvernului 45/2014 privind modificarea și completarea Legii 370/2004 pentru alegerea președintelui României, ridicată în procesul aflat la Curtea de Apel Bucuresti dintre Partidul Național Liberal, prin președintele acestuia, Klaus Iohannis, și Guvern.

În 21 august, liberalii au anunțat că magistrații Curții de Apel București (CAB) au admis solicitarea depusă în numele Partidului Național Liberal de președintele liberalilor, Klaus Iohannis, și au decis sesizarea CCR cu modificările aduse legii alegerii președintelui României introduse prin OUG 45/2014.

"Considerăm că, pentru respectarea regulilor democratice, este necesar să fie clarificat urgent dacă legislația în baza căreia vor fi organizate alegerile prezidențiale respectă sau nu Constituția. Din punctul nostru de vedere, există serioase suspiciuni că modificările adoptate prin OUG 45/2014 favorizează frauda electorală. Introducerea posibilității de a vota într-o altă localitate pe liste suplimentare, în baza unei simple declarații pe proprie răspundere, nu face decât să încurajeze turismul electoral, în condițiile în care este foarte greu de depistat votul multiplu. La fel, simplificarea utilizării urnei mobile și eliminarea prevederilor care fac posibilă o ușoară identificare a unor nereguli nu fac decât să ridice bănuieli", se arăta într-un comunicat al Alianței Creștin-Liberale (ACL).

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22