Cursele de pasageri risca sa fie lovite de rachete rusesti, deasupra Iranului si Irakului

I. P. | 13.10.2015

Avioanele de pasageri care zboara peste Iran, Irak si Marea Caspica ar putea fi in pericol din cauza rachetelor de croaziera cu raza lunga lansate de Rusia catre tinte din Siria, avertizeaza agentiile internationale pentru siguranta aeriana, potrivit The Telegraph, publicatie citata de Hotnews.

Pe aceeași temă

European Aviation Safety Agency (EASA)a emis o avertizare la sfarsitul saptamanii trecute, dupa ce Rusia a inceput sa lanseze rachete de pe nave de razboi stationate in Marea Caspica spre obiective rebele aflate la circa 1500 km departare in Siria.

 

Potrivit EASA, "in drumul lor spre Siria, rachetele au trecut prin spatiul aerian al Iranului si al Irakului, pe dedesubtul rutelor de zbor folosite de avioanele de transport comercial", citeaza Hotnews.

 

Mai multe companii aeriene, inclusiv Air France, au inceput de luni sa isi modifice rutele pentru a evita zona.

 

British Airways a refuzat initial sa spuna daca isi schimba rutele pentru zborurile din regiune insa site-urile care permit urmarirea in timp real a avioanelor par sa arate ca arate ca zboruri BA traversau in continuare, luni, Marea Caspica.

 

Compania aeriana a declarat ca "nu va zbura niciodata intr-un spatiul aerian daca nu este multumita de conditiil de siguranta" si ca tine legatura cu agentiile guvernamentale si de securitate pentru a actualiza informatiile privind siguranta, spune Hotnews.

 

In noaptea de luni, British Airways a aratat ca buletinul de informare al EASA nu contine nicio recomandare pentru companiile aeriene, altele decat cele deja in vigoare pentru regiunea vizata.

 

Pericolul zborurilor peste zone de razboi a fost evidentiat anul trecut, cand aeronava Malaysia Airlines MH17 a fost doborat deasupra estului Ucrainei, in iulie 2014, cu 298 de persoane la bord.

 

CITIȚI ȘI: VIDEO Ancheta: Zborul MH17, doborât de o racheta BUK lansata din zona rebelilor prorusi

 

 

Cei 298 de pasageri ucisi in urma prabusirii cursei de linie MH17, in vara anului 2014, in estul separatist al Ucrainei, au fost loviti de o racheta sol-aer de tip BUK lansata din zona controlata de separatistii prorusi.

 

Asta a stabilit ancheta internationala derulata in urma tragicului eveniment de acum mai bine de un an, Biroul olandez pentru Securitate (OVV) prezentand, astazi, in mod oficial concluziile raportului.

 

Asa cum era de asteptat, rusii continua sa respinga aceasta varianta. De la Moscova, lucrurile sunt percepute altfel.

 

In ciuda eforturilor repetate si indelungate ale Rusiei de a organiza ancheta in asa fel incat concluziile sa fie cuprinzatoare si impartiale si sa ia in calcul toate informatiile pe care le avem, este o incercare evidenta de a trage concluzii partinitoare, de a executa ordine politice”, a spus astazi Serghei Ryabkov, adjunct al ministrului rus de Externe, potrivit Reuters, citata de Hot News.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22