Cum va supravietui PNL

Rodica Palade 20.11.2006

De același autor

46 de lideri liberali au semnat un Apel prin care sustin revenirea in partid a lui Theodor Stolojan.

 

Se aflau in acea sala de congres eu­foric din 2005 toti germenii concordiei amestecati cu cei ai discordiei, anuntand, pentru cine avea chef sa vada, toate zbu­ciumarile de azi ale liberalilor. Dar starea de bine de dupa instalarea la gu­vernare (o guvernare luata cu asalt de Traian Basescu, fapt peste care cei mai multi erau hotarati sa treaca discret) ii facea pe liberali sa uite cum, de-a lungul timpului, se impartisera si se despartisera de atatea ori, incat devenise, practic, un mod de viata. Acum insa erau impreuna si pe val. Il puteai vedea pe proaspatul premier Tariceanu, pe care hainele ca­deau in mod natural bine, cum prelua din mainile bolnavului Stolojan fraiele na­ra­vasului PNL, un Tariceanu relaxat si su­razator, deprins cu stapanirea motoa­relor de lux, dar inabil in ale mersului zdruncinat al politicii.

O puteai vedea si pe Mona Musca fa­cand balet intre paragrafele nede­mo­crate ale statutului cu alegeri pe liste si “coeziunea echipei bla-bla”, apoi pe Crin Antonescu, liberalul cartitor de serviciu, si, pe culoare, ca un magnet inconjurat de nenumarati indivizi lingusitori, pe ma­rele, la propriu si la figurat, Patriciu.

In fine, pe rol de trouble-fête, Valeriu Stoica, neatins de atmosfera triumfalista, cu o motiune, evident neluata in seama, prin care avertiza partidul de toate cap­ca­nele in care ulterior avea sa cada: com­petitia cu PD, decontul guvernarii pus in seama partidului etc.

Toate avertismentele semnalate atunci de Valeriu Stoica au devenit fapt im­plinit. Inconjurat de sfatuitori in cel mai fericit caz mediocri, aflat intr-un raz­boi de uzura cu presedintele Basescu, se­ful Executivului si al PNL a ajuns intr-o fundatura. Desi rezultatele guvernarii sunt bune, PNL se afla din nou in fata unei fracturi grave. Invocand litera de fier a statutului, au fost dati afara toti acei liberali care au indraznit sa critice con­ducerea, desi de numele lor se leaga o parte din renumele PNL. Curios si neas­teptat, tocmai pentru un partid libe­ral. In interviul pe care i l-am luat lui Ca­lin Popescu Tariceanu cu putin timp in urma, il intrebam daca impartaseste ide­ea conform careia un sistem se linisteste eliminand din el elementele de turbulenta. Nu m-a inteles. Sigur pe el, a repetat aproape mecanic fraze cu respectarea statutului. Cei dati afara din partid - in­­tre care Stolojan si Stoica, fosti presedinti ai PNL - au creat recent prin Platforma po­litica liberala un soi de berbece cu care izbesc, cu rezultate din ce in ce mai evidente, conducerea PNL. Planul plat­formistilor vizeaza recastigarea parti­du­lui din exterior, filiala cu filiala, sau, in caz de esec, transformarea in formatiune politica in care sa se scurga liberali ne­mul­tumiti. Caci, oricat de mare ar fi fost oferta de posturi pe care seful PNL le-a dis­tribuit de pe pozitia de sef al Exe­cu­tivului, ca si ajutorul dat de prietenul Patriciu, nemultumiti exista intotdeauna. Resuscitat si cu aceleasi misterios de mari procente de credibilitate, Theodor Stolojan cutreiera tara adunand tot mai multi aderenti. Gafa nominalizarii comi­sa­rului european in persoana lui Vosga­nian si pierderea fotoliului de la Aparare au insemnat un nesperat vant in pupa platformistilor. De pe o pozitie initial in­flexibila si in continuare prost sfatuit, Ta­riceanu a devenit ezitant si face greseala dupa greseala, starnind nemultumirea celor mai apropiati sustinatori. La sfar­situl saptamanii trecute, un grup de 46 de liberali au cerut revenirea lui Stolojan in partid. Ministrul Flutur a anuntat si el sus­tinerea aceleiasi idei. Tariceanu este silit sa tina cont de razmerita din partid, pe care n-o mai poate controla prin ex­cluderi. Pentru unitatea partidului el este obligat sa discute cu platformistii. Dar Stolojan nu mai e doar un calator prin fi­lialele PNL. El pune astazi conditii: se va reintoarce doar impreuna cu ceilalti ex­matriculati si numai daca se schimba mo­dul in care se iau deciziile in partid, ca si insusirea de catre PNL a ideilor de reformare a partidului, asa cum scrie in Platforma. Platformistii merg chiar mai departe, cerand plecarea lui Tariceanu de la sefia partidului si convocarea unui con­gres extraordinar.

Multi observatori se arata ingrijorati de soarta PNL, amintind parcursul PNTCD, eliminat de pe scena politica in urma alegerilor din 2000. Nu le im­­par­tasesc ingrijorarea. Din doua motive: unul tine de modul liberalilor de a vietui - ruperile spectaculoase sunt urmate nea­batut de reunificari. Al doilea motiv este prezenta printre liberali a strategului, “combinagiului” Valeriu Stoica. El este prin­tre putinii care vad departe in plan po­litic si care stiu ca, atunci cand ceri foarte mult (clarificare doctrinara, joc po­litic cu miza mare, unificarea dreptei), ce­va tot obtii.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22