Cu oistea motiunii in gard. PNL, pas cu pas spre esec

Andreea Pora 29.09.2015

De același autor

Pierdere de vreme si exercitiu de imagine ratat. Cam asta a fost motiunea PNL.A cazut cu brio, doar 207 voturi!!!, in apelurile dramatice la interesul national, mondial si galactic. Nici munca de convingere om cu om nu a dat rezultate. Previzibil. Oprea si Dragnea si-au vazut fiecare de interesul propriu, ca doar nu erau timpiti sa-si darime propriul guvern intr-un moment complet nefavorabil lor si fara sa aiba nimic la mina in schimb. Dragnea vrea sa fie ales mare sef la congresul din octombrie, trage toate sforile si aranjeaza voturile pe caprarii-doar e expert in domeniu- asa ca nu era sa-si taie singur craca de sub picioare inainte. Iar Oprea, ca Oprea, isi arata musculatura de sub epoleti si ii afuriseste pe toti cei care l-au dat in git cu plagiatul, din cauza caruia crede ca a pierdut functia de premier pe care o avea in ranita. Nu-i ramine decit sa ridice corturi in care nu va calca picior de refugiat si sa pupe talpa dezlipita a pantofilor lui Dragnea ca sa-i puna oamenii pe lista la parlamentare. Pina si el intelege ca fara PSD va fi mort pentru patrie. Nerecunoscatoare, ca de obicei.

Problema nu e insa cu baietii astia de la putere, se descurca ei, ci cu bietul PNL. Nu stiu care sunt capetele luminate care au decis motiunea, pe ce analiza s-au bazat (evident ca Ponta ar trebui sa plece exact din motivele invocate in motiune, asta e insa alta discutie), dar e clar ca au dat-o rau cu oistea-n gard. Pe moment, PNL a irosit un cartus important, singurul din sesiunea asta, nefacind altceva decit sa demonstreze ca alianta de la guvernare e solida si functioneaza in pofida problemelor, l-au intarit indirect si pe Ponta, al carui tupeu a mai primit o bula de oxigen. S-a vazut asta si la dezbaterea motiunii, unde trimisul in judecata Ponta s-a aparat atacind cu contractele firmei de avocatura ale Alinei Gorghiu cu AVAS, pe principiul “ciocu’ mic, toti suntem la fel de patati”. S-a putut observa un PSD relaxat si mistocar, exceptia fiind Tariceanu cu ale lui isterii si obsesii anti-Justitie.

Sigur, dupa ce Dragnea va fi tartor la PSD, lui Ponta nu-i va mai ramine decit sa se scalambaie pe facebook si sa scoata limba in platourile lui Ghita si Felix. Cred ca momentul motiunii acela ar fi trebuit sa fie, dupa inscaunarea lui Dragnea s-ar fi putut negocia altfel. Sau, si mai bine, un prilej cu adevarat minunat, dupa ce Dragnea isi va fi luat sentinta definitiva de la ICCJ, cu suspendare in mod cert, dar nu e exclus sa fie si cu executare, cum cer procurorii.

Dar mortul de groapa nu-l mai poti intoarce, motiunea a picat cu succes si consecintele ei pentru PNL ramin. Adica, faptul ca a ratat pina si mesajul, care a fost unul de de neputinta si de blat, exact contrariul a ceea ce a vrut sa demonstreze. Sa nu uitam contextul motiunii:  s-a vorbit insistent in spatiul public despre necesitatea “colaborarii”, a incheierii razboiului dintre putere si opozitie, dintre presedinte si guvern. Dragnea a lansat tema, plusind, iar presedintele si Gorghiu i-au cintat lemnos in struna.. A urmat consensul pe Codul fiscal, plus altele mai modeste, cu apogeul de la Consiliul general, unde a fost agreat un nenea de la UNPR. Vrind sa arate ca nu-i deloc asa, ca blatul e doar o propaganda a adversarilor si railor de pretutindeni , pac la motiunea de cenzura.

 

Chestia e ca nu prea ii crede nimeni si aici e marea problema a PNL: nu este vazut ca o alternativa viabila la PSD. Acelasi figuri obosite si compromise (unele) care nu inspira si nici nu prea au ceva nou de spus, o lipsa evidenta de lideri si oameni, mosmonditul guvern din umbra ( pacat de programul facut de Predoiu!) nu a oferit nume noi si credibile, parind mai mult un cimp de lupta intre dinozaurii celor doua partide ( tot Nicolaescu la Sanatate, ca sa dau exemplul care ma calca cel mai tare pe nervi). Te uiti la cei inscrisi in cursa pentru alegerile din Bucuresti si te ia cu ameteala, de parca PNL  nu ar fi constient ca de aici incepe dezastrul sau victoria la parlamentare. Una peste alta, PNL pare osificat, lipsit de snaga si imaginatie, convins ca va cistiga,, iarasi, doar prin vot negativ si prin erodarea PSD. Fals. E ceva in neregula aici si asta se vede si din sondajele de opinie. Cu un PSD ciuruit de probleme penale- lista e prea lunga, dar in fruntea ei troneaza Ponta, Dragnea si Oprescu ( fandoseala cu independenta e pentru prosti)-, cu un vid de lideri si organizatii intrate in degringolada, nu mai discut despre esecul unor politici publice, cifrele economice aduse din pix sau nesimtirea monumentala a unor legi, cum e cea a pensiilor si salariilor parlamentarilor- cu toate astea, PNL nu reuseste sa capitalizeze si sa creasca in sondaje. Ba mai rau, scade, nu mult, dar scade ( vezi ultimul sondaj INCSOP). Si PSD scade, e drept, dar e departe de prabusirea care ar fi fost normala.

 

Cred ca PNL nu vrea cu adevarat sa preia puterea acum, nici n-ar trebui dupa parerea mea, nu vrea nici sa scape de Ponta tot din calcule electorale ( premierul este si va fi tot mai mult marioneta ideala pentru toti, cum am mai scris AICI)), dar astea pot fi de inteles. De neinteles ramine ca PNL este incapabil sa propuna o viitoare echipa de guvernare credibila, profesionista si onesta, pentru ca oricita opozitie clamezi ca faci sau chiar faci, nu se poate fara alt fel de personaje. De aici si lipsa de proiecte, de alternative,  balbaielile, prostiile, zgomotul de fond fara rost, senzatia permanenta de blat.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22