CSM sesizeaza Inspectia Judiciara cu privire la declaratiile premierului Ponta in cazul retrocedarii operei lui Constantin Brancusi, Cumintenia Pamantului

T.d. | 02.10.2014

Pe aceeași temă

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a sesizat Inspectia Judiciara cu privire la declaratiile premierului Ponta fata de sentinta care vizeaza retrocedarea operei lui Constantin Brancusi, “Cumintenia Pamantului”, potrivit Ziare.com.

Victor Ponta a declarat ca judecatorul respectiv a luat o decizie gresita si a cerut sesizare CSM in acest caz. In schimb, Consiliul a sesizat Inspectia Judiciara, intrucat prim-ministrul ar fi pus la indoiala o sentinta judecatoreasca.

"Inspectia judiciara s-a sesizat din oficiu, se intampla acest lucru in momentul in care apar eventuale incalcari ale independentei justitiei. Se face un raport, acesta va fi supus plenului, care va lua o hotarare", a explicat presedintele CSM, Adrian Bordea.

Victor Ponta a declarat, miercuri, ca trebuie sesizat Consiliul Superior al Magistraturii in cazul judecatorului care a emis o hotarare gresita, in opinia sa, in ceea ce priveste retrocedarea operei "Cumintenia Pamantului".

Potrivit premierului, prin decizia instantei, opera a fost retrocedata, desi la dosar erau toate documentele care indicau ca aceasta a fost cumparata de statul roman.

"Singura opera a lui Constantin Brancusi ramasa in Romania, Cumintenia Pamantului, a fost retrocedata desi la dosar erau toate actele prin care statul era proprietar legal, iar acum, ca sa nu fie vanduta, trebuie sa platim 20 milioane euro.

Deci, fiecare roman din aceasta tara va da un euro, de la nou-nascut la pensionar, pentru ca, din punctul meu de vedere, niste judecatori sau un judecator a dat o hotarare gresita, ori eu i-am cerut ministrului Justitiei sa sesizeze CSM si CSM daca constata ca nu eu am dreptate, o sa-mi cer scuze. Dar daca se constata ca un judecator a gresit, acel judecator trebuie sa plateasca
", a spus Ponta.

Evaluata la circa 20 de milioane de euro, "Cumintenia Pamantului" a fost pusa in vanzare, iar statul roman, prin intermediul Ministerului Culturii, a fost invitat sa isi exercite dreptul de preemtiune.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22