CSM sesizeaza CNA: Dupa condamnarea lui Voiculescu, a fost dusa o campanie de presa impotriva magistratilor implicati in caz

T.d. | 23.09.2014

Pe aceeași temă

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a sesizat, marti, Consiliul National al Audiovizualului (CNA) cu privire la atacurile lansate de Antena 3 si Romania TV. CSM considera ca, dupa condamnarea lui Dan Voiculescu in dosarul ICA, a fost dusa o campanie de presa impotriva magistratilor implicati in caz, conform Ziare.com.

Sesizarea Inspectiei Judiciare a fost formulata de procurorul Gheorghe Muscalu, vicepresedintele CSM, se precizeaza intr-un comunicat al institutiei.

Inspectorii au fost informati cu privire la articolele si comentariile cu privire la urmarirea penala efectuata de procurorii DNA si la activitatea de judecata a completului din dosarul ICA "aparute in mass-media (Antena 3, Jurnalul National, Agerpres, Q Magazine, RTV, Corect News, Romania Libera etc.)".

Inspectia a verificat durata procedurilor judiciare, precum si respectarea dispozitiilor legale aplicabile la repartizarea si instrumentarea cauzei, inspectorii judiciari constatand ca au fost respectate toate dispozitiile legale, se arata in comunicatul CSM.

In schimb, s-a apreciat ca prin atacurile aparute in presa la adresa magistratilor implicati in solutionarea dosarului ICA a fost subminata autoritatea judecatoreasca si s-a adus atingere independentei si prestigiului sistemului judiciar.

"Astfel prin afirmatiile 'justitia lui Traian Basescu', 'condamnare planuita' si 'executata din Palatul Cotroceni si din alte palate ale justitiei', 'au avut comanda' etc., se induce ideea ca magistratii raspund la comenzi politice si ca, in consecinta, justitia penala in procesul in discutie se face cu incalcarea principiului egalitatii partilor", se mai arata in comunicatul citat.

Plenul CSM a mai apreciat ca in acest caz au fost depasite "limitele admisibile ale discursului public si libertatii de exprimare", ceea ce "are drept consecinte atingerea independentei magistratilor implicati in solutionarea cauzei, a independentei sistemului judiciar in ansamblul sau si, implicit, alterarea increderii cetatenilor in functionarea sistemului judiciar".

Totodata, plenul a hotarat sesizarea Consiliului National al Audiovizualului cu privire la "modul in care la anumite posturi de televiziune au fost facute afirmatii referitoare la dosarul ICA".

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22