CSM: Declaratiile lui Traian Basescu si mesajele Elenei Udrea au atins independenta sistemului judiciar

T.d. | 29.04.2015

Pe aceeași temă

Declaratiile lui Traian Basescu si mesajele postate de Elena Udrea pe Facebook afecteaza independenta si impartialitatea sistemului judiciar, considera Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Decizia luata de CSM in acest sens in sedinta Plenului din 29 aprilie are in vedere afirmatiile facute de fostul presedinte, in 31 martie, in emisiunea „Ultimul cuvant” de la B1 TV. De asemenea, magistratii CSM au luat in calcul si mesajul postat de Elena Udrea pe Facebook, in 2 aprilie.

Ambele situatii „aduc atingere independentei si impartialitatii magistratilor si a sistemului judiciar in ansamblul sau”, sustine Plenul CSM intr-un comunicat.

De asemenea, CSM a avut in vedere si afirmatiile facute de Traian Basescu in 6 aprilie, in emsiunea „X-Press”, de la B1 TV.

Inspectia Judiciara a apreciat ca afirmatiile fostului presedinte al tarii, referitoare la evolutia in cariera profesionala a doamnei Laura Codruta Kovesi si a doamnei Livia Doina Stanciu (...) in sensul ca un rol determinant sau poate decisiv i-a apartinut, ca independenta si impartialitatea judecatorilor din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie ar fi fost iremediabil afectata cu privire la solutiile pronuntate si in urma declararii publice de catre presedintele acestei instante ca este un partener al DNA-ului sunt lipsite de suport obiectiv, fiind de natura sa influenteze in mod negativ opinia publica cu privire la integritatea magistratilor si sa-i discrediteze”, sustine CSM.

Plenul Consiliului mai arata ca afirmatiile lui Traian Basescu au un impact puternic datorita functiei de Presedinte al Romaniei pe care a detinut-o.

Plenul Consiliului a apreciat ca declaratiile lui Basescu „au depasit limitele admisibile ale discursului public politic si ale libertatii de exprimare”.

Verficarile in cauza au fost facute de Inspectia Judiciara dupa o solicitare a presedintelui CSM.

Plenul Consiliului a apreciat ca opiniile si aprecierile personale ale fostului Presedinte al Romaniei si comentariile postate pe contul de Facebook al doameni Elena Gabriela Udrea – preluate de mass media – in sensul ca asistam la un proces de <> a tarii, prin luarea si mentinerea in mod nelegal si abuziv a masurii arestului preventiv, sunt nefondate si aduc atingere independentei si impartialitatii magistratilor care instrumenteaza cauzele respective, precum si presitigiului Justitiei, prin sumbinarea increderii cetatenilor in corectitudinea actului de Justitie”, se arata in comunicatul CSM.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii subliniaza, de asemenea, ca fostul sef de stat determina un factor de presiune asupra activitatii judecatorilor, atunci cand face referire la dosarele penale in care este implicata Elena Udrea.

De altfel, considera Plenul CSM, „prin extrapolarea unor nemultumiri personale la activitatea intregului corp profesional al magistratilor, este pus in discutie prestigiul Justitiei si afecteaza increderea cetatenilor in legalitatea si corectitudinea realizarii actului de Justitie”.

In 7 aprilie, CSM a sesizar Inspectia Judiciara cu privire la declaratiile prin care Traian Basescu spunea ca nu ii suna pe Florian Coldea (SRI), Laura Kovesi (DNA) si Livia Stanciu (ICCJ) „din sila”, pentru ca „sunt artizanii acestui mod ravasit de a face Justitie”, potrivit HotNews.

De cealalta parte, Elena Udrea a scris pe Facebook, prin intermediul echipei de comunicare, ca „toti oamenii care sunt chemati la DNA sunt intrebati, intr-o forma sau alta, daca stiu ceva ce ar putea sa o incrimineze”, scopul fiind de a se genera, cu orice cost, noi dosare penale fara sa se tina cont de probe sau de faptul ca „toate aceste denunturi ar fi facute sub presiune”.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22