CSM: Antena3, DC News si luju.ro AU AFECTAT INDEPENDENTA si credibilitatea justitiei

D.g. | 19.11.2013

Pe aceeași temă

Plenul CSM a admis, marti, raportul Inspectiei Judiciare prin care s-a stabilit ca Antena 3, DC News si luju.ro au difuzat materiale prin care au fost afectate independenta, prestigiul si credibilitatea justitiei, informeaza Ziare.com.

Cererea de aparare a independentei sistemului judiciar a fost solicitata de Sectia pentru procurori a Consiliului ca urmare a promovarii in spatiul public, incepand cu data de 25 iulie 2013, prin intermediul postului de televiziune Antena 3, precum si a celor doua publicatii on-line, a unor afirmatii de natura a aduce atingere independentei justitiei, se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

In motivarea solicitarii s-a aratat ca prin intermediul postului de televiziune "Antena 3", precum si a publicatiilor on-line "DC News" si "lumeajustitiei.ro", au fost promovate unele mesaje cu caracter denigrator la adresa procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie, a institutiei si a sistemului judiciar in ansamblu.

Afirmatiile denigratoare au fost facute in contextul "instrumentarii cauzei privind pe inculpatul Sorin Alexandrescu si altii, in sensul evident de a discredita profesional si institutional procurorii DNA, de a acredita ideea unei comenzi politice in legatura cu o ancheta penala aflata in derulare, in care institutia Antena 3 are calitatea de inculpat si de a submina atat prin limbaj cat si prin atitudine, autoritatea judecatoreasca ca putere a statului consacrata constitutional", se mai arata in comunicatul CSM.

Verificarile efectuate in cauza au stabilit ca acuzatiile formulate prin intermediul postului TV "Antena 3" si al publicatiilor on-line "DCNews" si "lumeajustitiei.ro" la adresa DNA sunt de natura a induce ideea unei implicari a politicului in justitie si sa creeze suspiciuni in randul opiniei publice cu privire la independenta si impartialitatea procurorilor.

"Acreditarea ideii ca magistratii nu respectata legea, fiind doar executantii unor comenzi politice, nefiind independenti, are drept consecinta alterarea increderii opiniei publice in competenta, corectitudinea si probitatea pe care in mod legitim orice persoana le asteapta de la magistratii carora le incredinteaza apararea drepturilor sale", se mai arata in comunicatul citat.

Plenul CSM a retinut ca moderatorul si invitatii emisiunilor "La ordinea zilei" din datele de 25 si 26 iulie 2013, difuzate de postul de televiziune "Antena 3", au dezbatut aspecte ce au vizat modul de instrumentare al dosarului penal nr. 129/P/2013 al DNA - Sectia de Combatere a Coruptiei, in conditiile in care, in aceasta cauza, a fost inceputa urmarirea penala la data de 24 iulie 2013 tocmai fata de acest post de televiziune, in calitate de persoana juridica.

Dezbaterile si comentariile jurnalistilor de la publicatiile on-line "DC News" si "lumeajustitiei.ro", contravin precizarilor din Codul deontologic al ziaristului adoptat de Clubul Roman de Presa in care se prevede la articolul 5 obligatia ziaristului de evitare a " (...) publicarii comentariilor si luarilor de pozitie asupra unor cauze aflate pe rol in justitie".

De asemenea, CSM reaminteste ca "independenta si impartialitatea procurorilor precum si necesitatea respectarii acestora, este prevazuta in reglementari interne si internationale" si in conformitate cu acestea "nu ar trebui sa fie permis grupurilor de presiune sa submineze independenta sistemului judiciar".

Inspectorii au constatat ca "jurnalistii au depasit limitele admisibile ale discursului public politic si ale libertatii de exprimare", lucru consfintit ulterior si de CNA, care a amendat postul Antena 3.

"Luand in considerare toate aceste aspecte, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a decis ca cererea de aparare a independentei sistemului judiciar formulata de Sectia pentru procurori a CSM este intemeiata si, in consecinta, a procedat la admiterea acesteia", se arata in comunicatul CSM.

Sursa: Ziare.com.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22