Criticile Comisiei Europene la adresa Bucurestiului: Combaterea coruptiei si a fraudei ramane o provocare

T.d. | 26.02.2015

Pe aceeași temă

Aplicarea deficitara a legislatiei in domeniul anticoruptiei conduce la o absorbtie a fondurilor europene scazuta si la corectii financiare mari. Criticile apar in cel mai nou Raport de tara emis de Comisia Europeana (CE) la adresa Bucurestiului. Totodata, oficialii de la Bruxelles subliniaza faptul ca lupta impotriva coruptiei si a fraudei din achizitii publice ramane o provocare pentru autoritatile romane.

Mai mult, Comisia atrage atentia si asupra intarzierii constituirii unei liste de proiecte care sa fie finantate cu fonduri UE in cadrul financiar 2014-2020.

"Combaterea coruptiei si a fraudei din achizitiile publice ramane o provocare (...). Aplicarea deficitara a normelor privind achizitiile publice determina corectii financiare substantiale si contribuie la o absorbtie scazuta a fondurilor UE", se arata in raportul CE.

In privinta fondurilor europene, Comisia critica Romania pentru slaba capacitate institutionala si lipsa de coordonare intre diferitele institutii si departamente implicate.

CITESTE SI: Comisia Europeana include Romania in procedura de DEZECHILIBRU MACROECONOMIC, in urma intentiei de a renunta la asistenta financiara externa

In context, Comisia avertizeaza asupra riscului ca Romania sa piarda bani europeni in ciclul financiar 2007 -2013, in anul 2015,  timp in care tara mai poate trage fondurile din acest cadru financiar multianual.

"Riscul de dezangajare a fondurilor structurale si de coeziune ramane pe anul 2015 si la inchidere in 2017", sustine Comisia, potrivit Hotnews.

Executivul Comunitar avertizeaza si asupra cadrului financiar 2014-2020, “din cauza unei pregatiri insuficiente si intarziate a unei liste de proiecte”.
 

Comisia critica politica fiscala

Si intentiile fiscal-economice ale Guvernului Ponta sunt criticate de Comisia Europeana. In cadrul Raportului de tara pe 2015 pentru Romania, Comisia atrage atentia ca politica de taxe si impozite a Executivului de la Bucuresti este “lipsita de continuitate, predictibilitate si planificare strategica”.

Observatiile Bruxelles-ului vin in contextul in care Guvernul condus de Victor Ponta a lansat recent in dezbatere publica un nou proiect de Cod Fiscal.

"Politica fiscala este lipsita de continuitate, predictibilitate si planificare strategica", afirma Comisia Europeana.

Concret, Comisia arata faptul ca in 2014 Guvernul a scazut, printre altele, contributiile la asigurarile sociale cu 5% si a introdus impozitul pe constructiile speciale (initial 1,5%, redus la 1% din ianuarie 2015).

Comisia critica, insa, Guvernul ca nu s-a consultat cu partenerii sociali cand a operat modificarile fiscale si subliniaza ca astfel de stimulente se iau, in mod normal, atunci cand exista recesiune economica.

"Astfel de stimulente pentru investitii suplimentare sunt frecvent utilizate mai degraba ca un instrument de politica fiscala anticiclica in timpul unei recesiuni. Consultarea partilor interesate privind unele dintre aceste masuri a fost limitata, iar termenele de punere in aplicare au fost destul de scurte", comenteaza Comisia.

Referitor la taxa pe valoare adaugata, Comisia atrage atentia ca "in ciuda masurilor adoptate, conformarea la plata TVA ramane o ingrijorare".


Guvernul a adoptat, saptamana trecuta, proiectul noului Cod Fiscal, acesta intrand in dezbatere publica inainte de a fi trimis in Parlament pentru aprobare. Ministrul Finantelor, Darius Valcov, a prezentat, in sedinta saptamanala de guvern, principalele prevederi ale noului Cod Fiscal.

Concret, este vorba despre TVA redus la 20% din 2016, cota de impozitare diferentiata pentru microintreprinderi tot din 2016, scaderea cotei unice la 14% din 2019 si obligatia de plata a CAS si CASS pentru toate persoanele fizice.

Astfel, toate reducerile de taxe preconizate vor avea un impact bugetar negativ brut de 16,2 miliarde de lei in 2016 si un impact net de 6,8 miliarde de lei.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22