Cristi Danilet, membru CSM, despre sesizarea facuta de Avocatul Poporului in dosarul lui Nastase: Poate fi interpretata ca o incercare de influentare a instantei

Fara Autor | 14.06.2012

Pe aceeași temă

Cristi Danilet, membru in CSM, a confirmat pentru revista 22 ca s-a primit o sesizare din partea Avocatului Poporului in legatura cu judecatoarea Ioana Bogdan, asupra CJ.

 

Cristi Danilet sustine ca "atita vreme cit dosarul e pe rol si nu avem o hotarire pronuntata de instanta, orice opinie publica poate fi interpretata ca o incercare de a influenta instanta. Noi, in CSM, vom fi rezervati in a ne pronunta public. Personal, ma indoiesc ca CSM va da un rapuns atit timp cit nu exista o hotarire a instantei, pentru ca ar putea fi interpretat ca o influentare a deciziei intr-un caz concret".

"Orice institutie a statului care are o pozitie publica in legatura cu aspecte care se dezbat in proces pot fi interpretate ca o incercare de influentare a instantei", a declarat Danilet pentru revista 22.

Danilet a spus ca nu s-a mai intimplat ca Avocatul Poporului sa mai fi avut o astfel de reactie.

 

Gheorghe Iancu, Avocatul Poporului, a sesizat miercuri Consiliul Superior al Magistraturii în legătură cu modul în care au fost numiţi judecătorii la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie , scrie Adevarul. Iancu ameninţă cu sesizarea Curţii Constituţionale în cazul judecătoarei  Ioana Bogdan, despre care avocaţii fostului premier spun că nu are decret de numire semnat de preşedintele României. Interventia vine in contextul in care judecatorii au decis miercuri ca pronunta sentinta in data de 20 iunie.

Iancu susţine că aceste numiri pot avea loc numai prin decret al preşedintelui României, care le conferă judecătorilor inamovibilitate, conform noii Constituţii.

Avocatul Poporului a cerut CSM "să reanalizeze modul în care au fost făcute numirile la ICCJ" şi invocă drept motiv "dreptul cetăţenilor la un proces echitabil", scrie Adevarul.

Instituţa condusă de Iancu susţine că judecătorii de la ICCJ nu pot fi numiţi de către CSM nici direct, nici prin transfer sau promovare.

Gheorghe Iancu a avertizat Consiliul Superior al Magistraturii că va sesiza Curtea Constituţională dacă nu dă curs solicitării sale.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22