C.P. Tariceanu: Ponta este constient de riscurile unei demisii din functia de premier. In momentul acela i se dau presedintelui toate cartile in mana

P.c. | 01.08.2015

Pe aceeași temă

Calin Popescu Tariceanu, presedintele Senatului si copresedintele ALDE, a declarat ca premierul Ponta nu va pleca din fruntea guvernului deoarece este constient de faptul ca PSD ar putea pierde majoritatea. Tariceanu considera ca presedintele trebuia sa discute cu premierul si cu ministrul de Finante inainte de a respinge Codul Fiscal.


Intrebat daca premierul va ramane in fruntea Guvernului, Tariceanu a raspuns, la Antena 3: "Cred ca da", oferind si explicatiile in acest sens. "Toti colegii mei stiu bine care sunt mecanismele politice si constitutionale. Daca guvernul ar cadea, presedintele poate sa cheme partidele la consultari (...), iar PSD se poate trezi ca nu mai are majoritate", a spus Tariceanu, conform ziare.com
 

O alta varianta ar fi, a spus el, organizarea alegerilor anticipate, dupa ce presedintele ar desemna un premier care nu are sustinerea majoritara si ar exista doua propuneri respinse. "E ipotetic, nu cred ca va renunta, pentru ca stie care sunt consecintele. In momentul acela i se dau presedintelui toate cartile in mana. Victor Ponta este absolut constient de riscuri. (...) Mergem inainte pana in 2016", a explicat Calin Popescu Tariceanu.
 

Intrebat ce relatie are cu liderul interimar al PSD, acesta a declarat ca buna, aratandu-se optimist si in ceea ce priveste viitorul acesteia: "Cu Liviu Dragnea ma cunosc de multa vreme si am lucrat bine. Am avut discutii cu el si impartasim multe preocupari comune. Asa cum am lucrat foarte bine cu Victor Ponta si voi continua, asa voi face si cu Liviu Dragnea".
 

Referitor la PNL, insa, acesta a tinut sa puncteze "pozitionarea de partea institutiilor de forta". Tariceanu e convins ca aceasta este consecinta naturala a faptului ca PDL a fost patronat de Traian Basescu.

 

CITESTE SI: Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor il contrazice pe Mugur Isarescu, guvernatorul BNR: România este o economie atipică, avem nevoie de măsuri îndrăznețe

 

Despre Codul Fiscal


Tariceanu observa ca noul Cod Fiscal nu a reprezentat o preocupare majora nici pentru Banca Nationala, nici pentru Cotroceni. "Presedintele, prin pozitia lui neutra, e singurul capabil sa cheme toate fortele politice si sa le adune in jurul unui proiect mare, de tara", a declarat el vineri seara la Antena 3, conform ziare.com
 

Lasand la o parte parerea personala legata de retrimiterea Codului Fiscal, o "decizie gresita" dupa parerea lui Tariceanu, el fiind de parere ca "o cunoastere a economiei jos, la nivelul realitatilor, este indispensabila", "ceea ce lipseste la Cotroceni", presedintele Senatului opineaza ca "ar fi trebuit sa existe o discutie cu premierul si ministrul de Finante, inainte de a fi retrimis de presedinte. N-a existat. Chiar daca nu exista o obligatie infomala de a se consulta cu Guvernul, trebuia sa ceara niste explicatii pentru ca decizia sa nu para una bazata pe interese politice sau pe partizanat politic", e de parere Calin Popescu Tariceanu.

 

Concluzia presedintelui Senatului este ca "exista o lipsa de anvergura politica, data de lipsa de experienta, de lipsa de cultura politica la unii lideri din Romania". Acesta a dat ca exemplu eterna disputa majoritate-opozitie si problemelele cu care vin in agenda publica, dar si faptul ca liderii opozitiei "repeta ca niste papagali" ca vor sa dea jos Guvernul.
 

"Opozitia este intotdeauna in situatia in care vrea sa incerce sa arunce tot felul de bombe pe piata, sa isi faca curaj, sa para mai puternica decat este. Cred ca nici opozitia nu mai crede ce spune", a afirmat copresedintele ALDE, acuzand-o de comportament instabil, variabil.
 

Chestionat in legatura ca propunerea PNL pentru postul de premier, Tariceanu a replicat: "Catalin Predoiu nu e de premier. A facut un progres politic cat a fost ministru al Justitiei, dar foarte modest. De cand a ajuns printre liderii PNL supraliciteaza permanent si devine tot mai des ridicol, caraghios, pentru ca nu are prea multa experienta politica. Si nici nu stiu daca are chemare". 

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22