C.P. Tariceanu, despre cererea de arestare a lui Dan Sova: Senatul nu e fabrica de trimis la ESAFOD. Nu ne jucam cu LIBERTATEA oamenilor

P.c. | 16.03.2015

Pe aceeași temă

Calin Popescu Tariceanu, presedintele Senatului, a declarat luni ca membrii comisiei juridice din Senat vor judeca cu maxima seriozitate cererea DNA de arestare a lui Dan Sova, deoarece Senatul nu este o "fabrica de trimis la esafod" si ca cererea DNA de arestare preventiva a lui Dan Sova va trebui judecata "foarte serios" de comisia juridica a camerei superioare a Parlamentului, relateaza Hotnews.

 

"In cazul parlamentarilor, avand in vedere numeroasele cazuri in care au fost acuzatii de acest gen si nu toti au fost condamnati cred ca e mai bine sa fim mai rezervati si sa nu consideram pe toata lumea care e chemata la procuratura ca e si vinovata", a spus acesta.


El a precizat ca "nu ne jucam cu libertatea oamenilor", care "sunt nascuti liberi si trebuie sa traiasca liberi" iar pedeapsa cu inchisoarea poate fi dispusa de instantele de judecata."Comisia trebuie sa judece foarte serios dosarul" in cazul fostului ministru al Justitiei Dan Sova, a carui arestare este solicitata de DNA pentru contractele incheiate de firma sa de avocatura cu complexurile Turceni si Rovinari. "Aici nu e fabrica de trimis la esafod", a subliniat Calin Popescu Tariceanu.
 

In ceea ce il priveste pe Darius Valcov, in cazul caruia DNA a inceput deja urmarirea penala, Tariceanu a precizat ca acesta "e probabil unul din cei mai buni ministri ai cabinetului Ponta si unul din cei mai buni ministri de Finante pe care Romania i-a avut in ultimii ani".

 

Tariceanu a mai declarat vineri, ca de indata ce ministerul Justitiei va trimite la Senat cererea privind retinerea si arestarea preventiva a senatorului PSD Dan Sova, aceasta va fi tratata cu maxima celeritate: ”De îndată ce cererea va sosi la Senat, va fi tratată cu maximă celeritate, dacă va sosi astăzi, sau săptămâna viitoare”, a afirmat preşedintele Senatului, precizând că şedinţa Biroului Permanent al Senatului va lua în analiză această solicitare, aşa cum se procedează de obicei.

 

CITITI SI: Dosarul lui Dan Sova - Un dosar cu avocati, carbune, management privat la stat si concedieri

 

Tariceanu a mai arătat că solicitarea care îl priveşte pe senatorul Dan Şova, împreună cu dosarele, vor fi înaintate comisiei juridice, pentru un punct de vedere, iar ulterior, plenul va lua hotărârea privind încuviinţarea cererii de reţinere şi arestare preventivă: Aceste proceduri nu depind de dorinţa mea. Nu confundaţi rolul de preşedinte al Senatului, nu sunt conducătorul instituţiei ca managament, deciziile sunt luate de Biroul Permanent şi de plen. Cred că în astfel de situaţii, de o asemenea gravitate, precum arestarea preventivă, deciziile nu se iau bătând din palme. Dacă componenta administrativă poate fi pusă pe repede înainte, când e vorba de analiza comisiei juridice, acolo trebuie făcută fără presiune”, a mai spus seful Senatului.

 

DNA cere arestarea preventiva a lui Dan Sova,fost ministru al Transporturilor, in dosarul “Rovinari-Turceni”. Sova este acuzat de trei fapte de complicitate la abuz in serviciu, intr-un caz in care prejudiciul se ridica la peste 71 de milioane de lei.

 

Context

 

Arestarea este cerută în dosarul în care Dan Șova DNA l-a pus sub urmărire penală la 13 august 2014, alături de un fost director general al Complexului Energetic Turceni (CET), Dumitru Cristea și Dan laurențiu Ciurel, fost director general la Complexul Energetic Rovinari SA (CER).

 

La momentul respectiv, DNA anunța că se efecetuează acte de urmărire penală și față de alte persoane. 

 

Presa a speculat că printre persoanele implicate în acest caz ar putea să fie și premierul Victor Ponta, partener de afaceri al lui Șova, întrucât într-un raport de anul trecut al Inspecției Judiciare a CSM numele acestuia apărea în două dosare legate de Complexurile Energetice Turceni si Rovinari.

 

Actualul senator a negat însă că Victor Ponta i-ar fi fost partener în SC Șova și Asociații, la vremea respectivă,  așa cum l-a acuzat public Monica Macovei, și a declarat că procurorii nu i-au pus nicio întrebare despre premier, în timpul audierii sale în dosarul CET.

 

Prejudiciul calculat de procurorii anticorupție în acest caz este de peste 71 de milioane de lei.

Prejudiciul de la Complexul Energetic Rovinari SA (CER) s-ar ridica la peste 82 de milioane de lei.

 

CITITI SI: Acuzele DNA impotriva lui Dan Sova: Fals in documente, distrugerea de hard-diskuri, obstructionarea anchetei

 

Valoarea contractelor obținute de SCA „Șova și Asociații” de la CET se ridică la 3.455.754 lei, bani considerați foloase necuvenite.


Faptele concrete de care este acuzat în dosar, conform DNA:

 

1.  În perioada ianuarie – 14 februarie 2008, cu știință, în contextul unui litigiu dintre Complexul Energetic Rovinari (CER) și ICM - SC pentru Închiderea - Conservarea Minelor SA, a insistat pe lângă directorul general al CER, să încheie un contract de asistență juridică cu privire la respectivul litigiu, contribuind astfel la decizia directorului de a încheia nelegal contractul de asistență juridică, la data de 14 februarie 2008, între Complexul Energetic Rovinari CER și SCA „Șova și Asociații”. De asemenea, a conceput termenii și condițiile respectivului contract, totodată semnându-l din partea SCA „Șova și Asociații”, contract în urma căruia societatea de avocați a obținut suma de 1.071.336,80 lei (inclusiv onorariul de succes).

 

2.  În perioada ianuarie – 13 februarie 2008, cu știință, în contextul litigiului dintre CET și ICM - SC pentru Închiderea - Conservarea Minelor SA, a insistat pe lângă Cristea Dumitru să încheie un contract distinct de asistență juridică cu privire la respectivul litigiu, contribuind astfel la decizia acestuia de a încheia nelegal, la data de 13 februarie 2008, contractul de asistență juridică între CET și SCA „Șova și Asociații”; de asemenea, a conceput termenii și condițiile respectivului contract, totodată semnându-l din partea SCA „Șova și Asociații”, obținând folos necuvenit pentru societate de 1.242.018 lei (inclusiv onorariul de succes).

 

3.  În perioada ianuarie – 14 februarie 2008, cu știință, în contextul unui alt litigiu, dintre Complexul Energetic Rovinari (CER) și ICM - SC pentru Închiderea - Conservarea Minelor SA, a insistat pe lângă directorul general al CER, să încheie un contract de asistență juridică cu privire la respectivul litigiu, contribuind astfel la decizia directorului de a încheia nelegal contractul de asistență juridică, la data de 14 februarie 2008, între Complexul Energetic Rovinari CER și SCA „Șova și Asociații”. De asemenea, a conceput termenii și condițiile respectivului contract, totodată semnându-l din partea SCA „Șova și Asociații”, contract în urma căruia societatea de avocați a obținut suma de 1.071.336,80 lei (inclusiv onorariul de succes).

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22