Consiliul pentru Combaterea Discriminarii: Legea BIG BROTHER este DISCRIMINATORIE

A. C | 19.01.2015

Pe aceeași temă

In cadrul disputei cu privire la legea “Big Brother”, Consiliul pentru Combaterea Discriminarii sustine ca “exista un tratament diferentiat in fata legii” intre persoanele care au abonamente telefonice si persoanele cu cartele prepay. Diferenta consta conform acestora ca in timp  ce primii sunt obligati sa ofere datele de identificare operatorilor, ceilalti nu trebuie sa o faca. “Autoritatile statului nu dispun de instrumentele necesare identificarii si tragerii la raspundere legala a acelor detinatori de cartele prepay care utilizeaza serviciile de telefonie/date/internet cu rea-credinta, in scopul savarsirii de infractiuni grave. Situatia existenta intre cele doua categorii constituie o forma de discriminare”, anunta CNCD, conform Hotnews.ro.

 

 Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) a adoptat pe 16 ianuarie 2015 un o pozitie cu privire la colectarea de date pentru detinatorii de cartele prepay. Institutiei declara in ceea ce priveste  “asigurarea unui regim juridic nediscriminatoriu intre utilizatorii de servicii de telecomunicatii abonati si utilizatorii de servicii cu plata in avans (prepay)" a fost ceruta pe 7 octombrie 2014, de catre Asociatia pentru Implementarea Democratiei, condusa de Alexandru Cumpanasu. Csaba Asztalos, presedintele CNCD, a declarat ca intarzierea este cauzata de faptul ca "am solicitat pozitii de la toti prestatorii de telefonie mobila, de la ANCOM, iar raspunsurile au venit in acest interval de timp". 

 

CITITI SI: SRI: Legea SECURITATII cibernetice, INDISPENSABILA, in contextul cresterii riscurilor si AMENINTARILOR CIBERNETICE

 

Consiliul precizeaza ca sustine decizia Curtii Constitutionale din septembrie 214, care argumenteaza ca "din moment ce legiuitorul considera necesara retinerea si stocarea datelor, prin ea insasi doar aceasta operatiune nu contravine dreptului la viata intima, familiala si privata, ori secretul corespondentei. Nici Constitutia si nici jurisprudenta Curtii Constitutionale nu interzic stocarea preventiva, fara o ocazie anume a datelor de trafic si localizare, cu conditia insa ca accesul la aceste date si utilizarea lor sa fie insotite de garantii si sa respecte principiul proportionalitatii" (paragraful 32 fraza a doua din Decizia Curtii Constitutionale nr. 461/2014). 

 

CITITI SI: George Maior (SRI), despre proiectele legislative BIG BROTHER: Nu putem actiona preventiv in aceasta era cu mijloacele lui Sherlock Holmes

 

CNCD sustine ca "discriminarea, tratamentul diferentiat aplicat celor doua categorii de utilizatori de servicii de telefonie/date/internet din perspectiva posibilitatii legale de a trage la raspundere acei utilizatori care se folosesc de aceste servicii pentru a savarsi infractiuni grave, poate fi corectat de Parlament, prin adoptarea unei legi in conformitate cu Deciziile Curtii Constitutionale in domeniu (in special Decizia nr. 461 din 16 septembrie 2014)".

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22