Conflict in Fasia Gaza: Israelul a lansat 210 raiduri aeriene in 24 de ore. 194 de rachete, lansate din Fasia Gaza catre sudul Israelului

T.d. | 11.07.2014

Pe aceeași temă

Fasia Gaza inregistreaza tensiuni foarte mari, dupa ce aviatia israeliana a efectuat 210 raiduri in 24 de ore in acea zona, dintre care 50 in timpul noptii de joi spre vineri. Actiunea israeliana este directionata impotriva unor obiective ce au legatura cu miscarea islamista Hamas care controleaza teritoriul, conform unui purtator de cuvant militar, informeaza Mediafax.

Printre ţintele vizate figurează 81 de instalaţii pentru lansarea rachetelor, tuneluri, posturi de control şi de comandă ale Hamas, precum şi birouri ale unor instituţii guvernamentale ale Hamas, a precizat sursa citata. 

Un fotograf al AFP a văzut mai multe vapoare în flăcări în portul Gaza, în special "Gaza Ark", o navă de pescuit mare care aparţine unei organizaţii internaţionale propalestiniene şi care urma să încerce să spargă blocada maritimă israeliană.

În plus, în cursul aceleiaşi perioade, 194 de rachete au fost lansate din Fâşia Gaza către sudul Israelului, dintre care 43 au fost distruse în zbor de sistemul de interceptare a rachetelor Iron Dome. 

În ultimele 24 de ore au fost distruse 21 de case sau clădiri în care locuiau oficiali ai Hamas. 

Purtătorul de cuvânt militar a subliniat că locuitorii au primit ordin de evacuare a zonelor înainte de atacurile israeliene.

"În casele vizate, unele camere erau folosite pentru locuit, în timp ce altele pentru coordonarea tirurilor de rachetă", a afirmat purtătorul de cuvânt.
 

Pregatiri pentru o interventie terestra – 33.000 de rezervisti, mobilizati

În plus, purtătorul de cuvânt a anunţat că pregătirile pentru o operaţiune terestră continuă. Potrivit lui, 33.000 de rezervişti au fost mobilizaţi pentru înlocuirea militarilor îm regiunile militare Nord şi Centru pentru ca aceştia să poată fi mobilizaţi în apropiere de Fâşia Gaza.

"În total, vom dispune de trei brigăzi de infanterie în apropiere de Gaza şi una sau două brigăzi suplimentare vor fi mobilizate în zilele următoare", a precizat purtătorul de cuvânt.

Un fotograf al AFP a văzut o importantă concentrare de tunuri de artilerie israeliene în apropierea enclavei palestiniene. 

Vineri dimineaţa, două raiduri au provocat moartea a şase persoane, între care o femeie, la Gaza, potrivit serviciilor medicale palestiniene. 

În plus, o rachetă a explodat într-o benzinărie din oraşul Ashdod, la 30 de kilometri de Fâşia Gaza, în sudul Israelului, rănind mai multe persoane, potrivit postului de radio.
 

Libanul intra in disputa

O rachetă lansată din sudul Libanului a aterizat, vineri dimineaţă, în nordul Israelului, fără să provoace victime sau pagube materiale, a declarat o purtătoare de cuvânt a armatei, citată de AFP.

Proiectilul a căzut pe un câmp, a adăugat purtătoarea de cuvânt. Postul public de radio a precizat că două rachete de tip Katiuşa au lovit un sector situat la nord de oraşul Kyriat Shmona.

O rachetă a aterizat pe un drum pe care nu circula nicio maşină în momentul atacului, a adăugat postul de radio.

Artileria israeliană a replicat lansând un atac asupra sudului Libanului, a anunţat Peter Lerner, purtătorul de cuvânt al armatei într-o întâlnire cu presa. "Vom desfăşura o anchetă pentr a vedea dacă este vorba despre un act simbolic sau despre ceva mai substanţial", a adăuga purtătorul de cuvânt fără a oferi alte precizări.

Potrivit oficialilor militari citaţi de postul de radio, tirurile Libanului nu par să fie lansate de miliţia şiită a Hezbollah, care controlează sudul ţării şi care "nu are niciun interes să se lanseze într-o confruntare cu Israelul".

"Este vorba fără îndoială de o organizaţie palestiniană mică ce vrea să îşi exprime solidaritatea cu Hamasul atacat de armata israeliană în Fâşia Gaza", a adăugat postul de radio.

Acesta a anunţat, de asemenea, că Israelul a depus plângere la Forţa interimară a ONU în Liban (FINUL).

Pe de altă parte, şase palestinieni, între care o femeie, au fost ucişi vineri dimineaţa în două raiduri israeliene distincte asupra unor case în Fâşia Gaza, potrivit unor surse medicale.

De la începutul ofensivei israeliene, marţi, peste 95 de persoane au fost ucise în Fâşia Gaza, fără a pune capăt tirurilor de rachetă lansate din enclava palestiniană, potrivit serviciilor de urgenţă.

Potrivit armatei israeliene, circa 184 de rachete au fost lansate din Gaza joi, dintre care 44 au fost interceptate de dispozitivul antirachetă Iron Dome.

Purtătorul de cuvânt la serviciilor de urgenţă, Ashraf al-Qudra, a anunţat că victima din urma raidului israelian se numeşte Anas Abu al-Kass, în vârstă de 33 de ani, domiciliat în cartierul Tel el-Hawa.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22