Conducerea UNPR: Miliardari si politicieni cu afaceri controversate

Fara Autor | 02.02.2012

UNPR a cooptat, in ultima vreme, numai oameni de afaceri si figuri politice controversate la conducerea sa. Printre noi veniti se numara omul de afaceri Tiberiu Urdareanu, actionar majoritar al grupului UTI, Nicolae Dumitru, omul de afaceri care controleaza grupul de firme, si Angela Toncescu, fost presedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor

Pe aceeași temă

UNPR a cooptat, in ultima vreme, numai oameni de afaceri si figuri politice controversate la conducerea sa. Printre noi veniti se numara omul de afaceri Tiberiu Urdareanu, actionar majoritar al grupului UTI, Nicolae Dumitru, omul de afaceri care controleaza grupul de firme Niro, si Angela Toncescu, fost presedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, potrivit datelor Ziarului Financiar.

 
Nicolae Dumitru - Noul presedinte al Departamentului pentru relatia cu oamenii de afaceri
 
Nicolae Dumitru, supranumit Niro, este actionarul majoritar al grupului de firme Niro, administratorul complexului "Dragonul Rosu". A dezvoltat unul dintre primele ansambluri rezidentiale din Bucuresti, Central Park (pe soseaua Stefan cel Mare) cu 458 de locuinte. Anul trecut a anuntat ca va dezvolta, impreuna cu una dintre cele mai mari firme de constructii din China, un proiect de 70 de milioane de euro care va fi compus dintr-un turn cu 22 de etaje, remarca Ziarul Financiar.
 
Niro Investment SA a avut afaceri de 25,5 milioane de euro si un profit de aproape 6 milioane de euro in 2009 si peste 300 de angajati.
 
Dragonul Rosu SA, la care Niro Investment detine 70% din actiuni, iar un om de afaceri chinez, Zheng Xing, restul de 30%, a avut afaceri de 10 milioane de euro in 2009 si un profit net de 4 milioane de euro.
 
Nicolae Dumitru figura, in 2007, ca actionar in 15 societati, a caror evaluare l-a plasat intre primii 100 de milionari din Top 300: Grand Hotel du Boulevard, cumparat de la Corneliu Iacobov in 2004, Niro Impex 93, Niro 95 Impex, Micro Prod, Central Residencial Park, Europa Standard, Servinvest 95, Niro Comercial, Isoconstruct, Dragonul Rosu, Yins International Trading Group, Overland Guard, Flora International, Cafeneaua Veche, Zona Balcanilor si Chiajna. "Perla Coroanei" intre investitiile sale este terenul de 50 de hectare unde a fost ridicat complexul comercial Dragonul Rosu, conform informatiilor Romaniei libere.
 
Nicolae Dumitru a apelat pentru campanii de imagine la firma lui Dan Andronic, actionar la societatea First One Communication, Editura Evenimentul si Capital, care a pus la punct strategia electorala pentru PSD si Adrian Nastase in 2004, fostul consilierul al lui Calin Popescu Tariceanu, potrivit unor surse neoficiale.
 
Dumitru a fost acuzat de seful Grupului de investigatii Politice (GIP), Mugur Ciuvica, legatura dintre afacerile holdingului Niro, unde lucreaza peste 20 de fosti securisti si militieni, si un grup de interese de la Palatul Cotroceni, este Elena Udrea, care s-a asociat cu Nicolae Dumitru in anumite afaceri imobiliare.
 
 
Tiberiu Urdareanu - Presedinte al Departamentului economie, transporturi si finante 
 
Tiberiu Urdareanu este fost maior MApN, fiul fostului general de MApN Tiberiu S. Urdareanu, un personaj destul de controversat al Revolutiei din 1989,  care a inceput sa-si dezvolte colosul UTI Group in 1990, cand a fost infiintata societatea INFCON. 
 
Ramificatiile afacerilor sale cuprind intreg teritoriul Romaniei, el fiind abonat la contracte de sute de milioane de euro cu statul roman, dar si cu tari din afara, unde isi plimba banii, cum ar fi Elvetia (bani pe care ii transfera, pentru a se sustrage impozitelor datorate statului roman, catre o firma fantomatica de apartament, la aceeasi adresa cu firma generalului STS in rezerva Marius Opran), dar si mai multe paradisuri fiscale din lume, unde figureaza cu casute postale off-shore, in Insulele Bahamas si Insula Man, potrivit ancheteonline.ro
 
Compania UTI, detinuta de Tiberiu Urdareanu, a avut in 2010 afaceri de aproximativ 160 milioane euro.
 
Grupul UTI este campionul contractelor pe bani publici in domeniul securizarii, primul contract major avandu-l cu Bancorex, apoi cu Ministerul Finantelor, Romtehnica, Petrom, Metrorex (11 milioane de euro), Aeroportul Otopeni (30 milioane de euro), Serviciul de Protectie si Paza, ba chiar si cu Serviciul de Telecomunicatii Speciale.
 
UTI a fost implicata in scandalul securizarii frontierelor de stat, dar si afacerea securizarii Portului Constanta, in valoare de 60 de milioane de euro, intreaga conducere a portului intrand in ancheta D irectiei Nationale Anticoruptie (DNA). Contractul a fost incheiat rapid, in decembrie 2004, surse din cadrul DNA sustinind ca, atat in cazul “Portul”, cat si la Otopeni, actele s-ar fi semnat la ordinul lui Miron Mitrea.
 
Mai mult, afacerile lui Urdareanu au starnit controverse si in cazul contractelor cu Serviciul de Protectie si Paza Romania (SPP). 
 
SPP a beneficiat de un act normativ care i-a permis sa contracteze imprumuturi externe. Cea mai mare parte din garantiile in euro si dolari oferite pentru SPP de Ministerul de Finante a fost decontata la firma UTI Italy. 
 
Potrivit Registrului Comertului roman, firma UTI Italy are ca actionar majoritar alte doua firme: UTI International – inmatriculata in Italia si UTI Holdings B.V. din Olanda, afaceri ale lui Tiberiu Urdareanu.
 
Sistemul prin care functioneaza cele trei companii este de “firma in firma”: UTI Holdings B.V. din Olanda detine firma din Italia, iar cea din Italia firma din Bucuresti.
 
Garantiile guvernamentale, valorand in total 1,6 milioane de dolari si 2,24 milioane de euro, au fost emise pentru SPP direct in favoarea UTI Italy, care a devenit astfel creditorul SPP. 
 
 
Angela Toncescu - Presedinta Departamentului de investitii si consultanta economica
 
Angela Toncescu, supranumita "Regina asigurarilor", a fost sefa Comisie de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), pusa in aceasta pozitie de Parlament cu sustinerea PNL. In 2011, a fost amendata de Agentia Nationala pentru Integritate (ANI) cu suma de 2.000 de lei pentru tainuirea veniturilor sale salariale timp de cinci ani sub sintagma "conform fisei fiscale", potrivit datelor ziarului Adevarul.
 
Potrivit datelor de la Registrul Comerţului, la 8 decembrie 2010, aceasta era încă director general adjunct, cu atribuţii de administrator, la sucursala din judeţul Mureş a Asirom Vienna Insurance Group - una dintre firmele a căror activitate ar trebui să fie supravegheată de Toncescu din postura de şef al CSA. 
 
Deşi ar fi trebuit să înscrie în declaraţia de interese această calitate şi să menţioneze veniturile încasate din această funcţie, aceasta nu a completat nimic la rubrica în care trebuia să menţioneze „calitate de membru în organele de conducere, administrare şi control ale societăţilor comerciale, ale regiilor autonome, ale companiilor/societăţilor naţionale, ale instituţiilor de credit, ale grupurilor de interes economic".
 
În 2008, inspectorii ANI au cerut Parchetului General anchetarea Angelei Toncescu pentru fals în declaraţii. Dosarul a fost repartizat însă procurorului Octavian Ţiba de la Parchetul Judecătoriei Sectorului 2 Bucureşti, care l-a soluţionat cu „neînceperea urmăririi penale" (NUP). Rezoluţia procurorului a fost confirmată apoi şi de şeful acestuia, Iulian Crăciunescu, prim-procuror adjunct al Parchetului Judecătoriei Sectorului 2.
 
Potrivit declaraţiilor de avere depuse din 2009 încoace (care se referă la veniturile dobândite în anii fiscali 2008, 2009 şi 2010), Ştefan Toncescu, soţul preşedintei CSA, a câştigat, an de an, în ultimii trei ani, câte 350.000 de euro din vânzarea unei case primite moştenire. Practic, în fiecare an vinde o casă cu 350.000 de euro. 
 
Potrivit ultimei declaraţii de avere depuse în iunie anul acesta, Angela Toncescu şi soţul său, Ştefan, deţin 1.436 de metri pătraţi de teren şi o casă de vacanţă cu o suprafaţă de 498 de metri pătraţi în Câmpulung (Argeş), 7,7 hectare în extravilan, tot în Argeş, şi un apartament de 170 de metri pătraţi în Bucureşti. Preşedintele CSA mai deţine un autoturism Audi A4, bijuterii evaluate la 25.000 de euro şi tablouri evaluate la 40.000 de euro. În conturile sale se regăsesc, în total, doar 53.988 de euro, deşi numai din salariile primite în ultimii trei ani, Angela Toncescu a însumat peste un milion de euro.
 
 
Culita Tarata - Presedinte al Departamentului pentru agricultura
 
Culita Tarata, deputat demisionat din PSD in februarie 2010, proprietar al TCE 3 Brazi, are afaceri cu peste 65.000 de hectare de teren exploatate în Insula Mare a Brăilei şi în Neamţ. Are 2.500 de bovine, 10.000 de oi si 20.000 de porci.
 
Grupul lui Tarata include si sectorul prelucrarii lemnului si turismul si are un hotel de patru stele in statiunea Durau, in urma unei investitii de 4 milioane de euro.
 
Fostul deputat PSD, Culita Tarata a fost cercetat de procurorii Departamentul National Anticoruptie (DNA)in legatura cu arendarea unor terenuri din Insula Mare a Brailei, intr-un dosar numit " Insula Mare a Brailei".
 
Fostul parlamentar a fost audiat de cateva ori in acest dosar, la inceputul anului trecut, de procurorii DNA. Culita Tarata a afirmat ca nu a incalcat legea si ca atunci cand a preluat societatea Insula Mare a Brailei acesta era deja falimentara. T.C.E.
 
Trei Brazi Piatra Neamns - firma care ii apartine fostului deputat PSD a luat in arenda, in octombrie 2001, terenul societatii brailene.
 
La sfarsitul anului 2003, societatea condusa de Culita Tarata, avea datorii catre Agentia Domeniilor Statului de 35 de miliarde de lei.
 
 
Valentin Mocanu - Presedinte al Departamentului pentru Relatia cu Sindicatele
 
Valentin Mocanu a fost secretar de stat in Ministerul Muncii in timpul guvernarii PDL-PSD din 1999. Conform declaratiei de avere publicata in 2010, Mocanu detine un teren, un apartament, o casa si are economii de circa 100.000 lei.
 
Georgiu Gingaras - Presedintele Departamentului de analiza si expertiza economica
 
Georgiu Gingaras, fost ministru al Sportului in Guvernul Nastase (PSD), in 2010, a primit de la liderului UNPR, Marian Sarbu, functia de secretar executiv la nivel national si de presedinte executiv al UNPR Arges.
 
In septembrie 2010, Gigaras isi anuntase candidatura pentru la functia de presedinte al Consiliului Judetean Arges la alegerile din 2012.
 
 
Gheorghe Rotaru - Presedinte al Departamentului de aparare
 
Gheorghe Rotaru este general de patru stele, fost director al Directiei Generale de Informatii a Armatei intre 1999 si 2005.
 
Unul dintre vicepresedintii acestui departament este Ioan Dumitru Zamfir. Acesta este general de patru stele si a fost ofiter de informatii al SRI, structura in care a intrat imediat dupa 1999, avansand pana la gradul de director adjunct al SRI, pozitie din care a fost trecut in rezerva cu gradul de general cu patru stele, in 2008.
 
 
Din conducerea UNPR la varf fac parte Gabriel Oprea (general de armata, acum ministru al Apararii) care a fost pentru scurta vreme si ministru de Interne in guvernarea la care PSD a participat, in 2009, alaturi de PDL, inaintandu-si apoi demisia din cauza disputelor legate de serviciul secret ale Internelor (DGIPI). Oprea, care are influenta in zona Ilfov, fiind parlamentar de Ilfov si presedinte al organizatiei PSD Ilfov, este presedinte executiv al UNPR.
 
Un alt ilfovean, generalul Anghel Iordanescu (fost selectioner al nationalei de fotbal), detine presedintia Departamentului pentru tineret si sport. Secretar general al UNPR este Nicolae Ontanu, primarul sectorului 2 al Bucurestiului care are si el grad de general (a fost avansat de la gradul de caporal la cel de colonel, in 2007, de ministrul apararii de atunci, Sorin Frunzaverde - PD), ultima sa avansare (general de brigada in rezerva) fiind promovata de presedintele Traian Basescu in 2008, scrie sursa citata.
 
Presedinte al UNPR este fostul ministru al Muncii din partea PSD Marian Sarbu, iar presedinte de onoare este Cristian Diaconescu, reinstalat in fruntea Externelor dupa revocarea din functie a lui Teodor Baconschi.
 
Unul dintre vicepresedintii Departamentului de aparare este Ioan Dumitru Zamfir. Acesta este general de patru stele si a fost ofiter de informatii al SRI, structura in care a intrat imediat dupa 1999, avansand pana la gradul de director adjunct al SRI, pozitie din care a fost trecut in rezerva cu gradul de general cu patru stele, in 2008.

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22