Comisia juridica a Camerei Deputatilor AMANA decizia de incuviintare a ARESTARII PREVENTIVE a deputatului PSD Ioan ADAM

P.c. | 21.10.2014

Pe aceeași temă

Comisia Juridica a amanat luare unei decizii in privinta propunerii DNA de incuviintare a arestarii preventive a deputatului PSD Ioan Adam. Decizia Comisiei Juridice nu este definitiva, votul final fiind dat de plenul Camerei Deputatilor. Conform procurorilor DNA, in cursul anului 2012, deputatul Adam Ioan le-a solicitat judecatorilor Ordog Lorand Andras si Uta Gabriel sa admita o cale extraordinara de atac, pronuntand o hotarare judecatoreasca in favoarea lui Paltin Gheorghe Sturdza (nasul de cununie al inculpatului), in contradictie evidenta cu principiile de drept, cu starea de fapt reala si cu practica anterioara a acelorasi judecatori si a tuturor celorlalte instante care solutionasera cauza, prin care au dispus reconstituirea dreptului de proprietate pentru 43.227 de ha teren forestier si 50 de ha de teren agricol pe raza judetului Bacau, creand un prejudiciu in sarcina RNP ROMSILVA de 303.888.615 euro, relateaza Hotnews.


Alina Gorghiu, deputat PNL, a declarat dupa sedinta Comisiei ca a cerut sa fie luata o decizie si in cazul cererii DNA pentru arestarea preventiva a lui Viorel Hrebenciuc. Alina Gorghiu a declarat ca deputatii PSD din Comisia Juridica au cerut amanarea pronuntarii din motive procedurale.

Cei doi deputati PSD sunt cercetati, alaturi de senatorul PSD Ilie Sarbu si de directorul Romsilva, Adam Craciunescu, in dosarul retrocedarilor de paduri.
 

Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, declarase sambata, la incheierea sedintei Biroului Permanent, ca solicitarea de arestare preventiva a lui Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam a fost trimisa Comisiei juridice care poate da un raspuns in trei zile. 
 

CITITI SI: DOSARUL RETROCEDARILOR Pretul lui Hrebenciuc pentru interventia in cazul retrocedarilor ilegale de paduri, 12.000 DE HECTARE DE PADURE

 

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie considera, in referat, ca masura arestarii preventive in cazul deputatilor Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam se impune pentru ca exista riscul influentarii martorilor sau suspectilor, persoane din anturajul inculpatilor, iar natura infractiunilor presupus a fi fost savarsite contureaza un grad ridicat de pericol social al faptelor pentru care sunt cercetati.

 

CITITI SI: Comisia juridica a Camerei Deputatilor analizeaza marti cererea de incuviintare a ARESTARII PREVENTIVE a deputatului PSD Ioan ADAM. HREBENCIUC si-a dat DEMISIA din Parlament


Potrivit referatului DNA citat de Agerpres, privarea de libertate la acest moment este necesara pentru inlaturarea unei stari de pericol pentru ordinea publica.

 

Totodata, DNA mentioneaza ca lasarea in acest moment a celor doi deputati in libertate "ar influenta negativ activitatea de urmarire penala, existand riscul real al influentarii martorilor/suspectilor, persoane din anturajul inculpatilor, cu atat mai mult cu cat nu au fost identificate inca toate persoanele implicate in cauza si nu s-a stabilit pentru fiecare rolul si contributia concreta in activitatea grupului infractional".
 

Potrivit procurorilor, "infractiunile cercetate in cauza, prin natura lor si prin gradul de pericol social abstract pe care il implica, creeaza un pericol concret pentru ordinea publica, avand in vedere gravitatea acestui fenomen infractional si limitele ridicate de pedeapsa stabilite de lege, elemente de natura a starni o reactie de oprobiu general puternica, astfel incat intr-o asemenea situatie privarea de libertate se justifica, chiar si in lipsa antecedentelor penale ale inculpatilor".
 

Potrivit comunicatului transmis de DNA vineri, se cere arestarea preventiva a deputatilor PSD:

  • Ioan Adam, pentru savarsirea infractiunilor de instigare la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit si constituire a unui grup infractional organizat si trei infractiuni de cumparare de influenta.
  • Viorel Hrebenciuc, pentru savarsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat, trafic de influenta si instigare la folosire a influentei de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22