Comisia Europeana: Raportul MCV pentru Romania, publicat la inceputul lui 2015

T.d. | 24.11.2014

Pe aceeași temă

Comisia Europeana (CE) va publica Raportul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) pentru Romania la inceputul anului 2015, potrivit purtatorului de cuvant al CE, Mina Andreeva, informeaza Mediafax.

"Următorul raport MCV va fi la începutul lui 2015, încă nu a fost stabilită o dată", a declarat, luni, purtătorul de cuvânt al CE Mina Andreeva.

Potrivit oficialului european, raportul urmeaza a fi publicat o data pe an, la fel ca pana acum.

Uniunea Europeană ar putea intensifica monitorizarea României şi Bulgariei întrucât Mecanismul de Cooperare şi Verificare nu a adus efectele aşteptate, a afirmat, săptămâna trecută, ambasadorul Franţei la Sofia, Xavier Lapeyere de Cabanes, citat de site-ul Novinite.com.

În cursul unui seminar pe tema situaţiei din Balcani desfăşurat la Sofia, Xavier Lapeyere de Cabanes a declarat că nu există semnale privind încetarea Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

"Dimpotrivă, măsurile de monitorizare a României şi Bulgariei ar putea fi intensificate", a spus ambasadorul Franţei, explicând că principiile statului de drept nu erau aplicate suficient în cele două ţări în momentul admiterii acestora în UE, în 2007.

Experţi ai Comisiei Europene au efectuat, în perioada 22-26 septembrie, o nouă misiune de evaluare a progreselor înregistrate de România în domeniile reformei justiţiei şi luptei împotriva corupţiei, în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, aceştia având o întrevedere cu ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc.

Potrivit Ministerului Justiţiei, în cadrul întrevederii experţilor Comisiei Europene cu ministrul Robert Cazanciuc, au fost abordate aspecte referitoare la implementarea noilor coduri şi operaţionalizarea unui mecanism de monitorizare inter-instituţional care va conferi suportul necesar eficientizării acestui demers, echilibrarea volumului de activitate al instanţelor şi parchetelor, finalizarea proiectului Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar şi pregătirea pentru lansarea sa în dezbatere publică.

De asemenea, echipa de evaluare a CE a discutat cu reprezentanţii Ministerului Justiţiei despre adoptarea de către Parlament a proiectului de lege privind eliminarea pensiilor speciale pentru magistraţii condamnaţi pentru fapte de corupţie, continuarea implementării Strategiei Naţionale Anticorupţie, avansarea proiectului Justice District, dezvoltarea laturii de cooperare a Mecanismului de Cooperare şi Verificare prin luarea în considerare a dimensiunii europene a unor problematici orizontale (durata de soluţionare a cauzelor, încărcătura instanţelor, supraaglomerarea penitenciarelor, corupţia în domeniul achiziţiilor publice) care afectează numeroase state membre ale Uniunii Europene, precum şi abordarea integrată a posibilelor soluţii trans-statale de remediere a acestora.

Misiunea de evaluare din septembrie a fost a doua derulată după publicarea raportului Comisiei Europene din ianuarie 2014.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22