Comisia Europeana a aprobat finantarea proiectului ELI de la Magurele, cel mai mare laser din lume. Daniel Funeriu: Este cea mai mare realizare a mandatului meu in domeniul cercetarii

Fara Autor | 18.09.2012

Pe aceeași temă

Comisia Europeana a anuntat ca a aprobat finantarea proiectului ELI din Romania, cel mai mare laser din lume, care va fi construit la Magurele, informeaza HotNews.ro.

"Astazi, Comisia Europeana a aprobat sprijinul pentru o infrastructura de cercetare de varf care va implica 40 de institutii academice si de cercetare din 13 state membre. Contributia financiara din partea UE ar urma sa provina din fondurile structurale, investitia ajungand la aproximativ 180 de milioane euro", anunta Comisia Europeana printr-un comunicat de presa.

Aceasta este ultima aprobare de care Romania avea nevoie pentru proiectul de la Magurele.

 

Daniel Funeriu : Este cea mai mare realizare a mandatului meu in domeniul cercetarii

Contactat de HotNews.ro, fostul ministru al Educatiei Daniel Funeriu a declarat ca "este fara indoiala cea mai mare realizare a mandatului meu in domeniul cercetarii". Intrebat cine a contribuit la realizarea acestui proiect, Funeriu a afirmat ca ELI s-a realizat cu ajutorul fostilor ministri ai Educatiei Cristian Adomnitei si Anton Anton.

"Discutiile initiale din perioada domului Adomnitei s-au concretizat prin inceperea efectiva a proiectului in 2011. Aprobarea finantarii acum de catre comisie este rezultatul unui lobby extraordinar facut de mine si de domnul Ciuparu. Dar nu am fi avut succes daca echipa de la Magurele condusa de domnul Zamfir nu ar fi fost exceptionala. A contat contributia domnului Orban, dar elementul determinant a fost sustinerea presedintelui Traian Basescu inca din 2007".

Astazi, Comisia Europeana a aprobat sprijinul pentru o infrastructura de cercetare de varf care va implica 40 de institutii academice si de cercetare din 13 state membre. Contributia financiara din partea UE ar urma sa provina din fondurile structurale, investitia ajungand la aproximativ 180 de milioane EUR. Aceasta face parte dintr-o initiativa mai ampla, care include si Republica Ceha si Ungaria, in scopul crearii unui consortiu de cercetare european de avangarda.

Comisarul european pentru politica regionala, Johannes Hahn, a afirmat in legatura cu aceasta decizie: "Acesta este exact tipul de proiect pe care dorim sa il vedem mai des in viitor. El are menirea de a impulsiona cercetarea si inovarea. Vrem sa lansam mai multe astfel de proiecte in viitor, cu o evidenta valoare adaugata, pentru a ne asigura ca fiecare euro este cheltuit in mod inteligent."

Partea proiectului aprobata astazi va fi implementata in Romania. Denumita "Extreme Light Infrastructure - Nuclear Physics" (ELI-NP), aceasta va avea rolul unui laborator paneuropean si va gazdui o gama larga de discipline stiintifice, care vor include domenii inovatoare ale fizicii fundamentale, noua fizica nucleara si astrofizica, precum si stiinta materialelor si stiintele vietii. De asemenea, cercetatorii vor studia posibile noi modalitati de tratare a materialelor nucleare si a deseurilor radioactive.

Proiectul urmareste sa promoveze cercetarea nationala si europeana prin crearea unei infrastructuri de cercetare de reputatie internationala deschisa specialistilor din mediul stiintific universitar si privat, precum si din mediul intreprinderilor.

Comisarul Hahn a adaugat: "Ne punem sperante foarte mari in proiectul ELI-NP. Prin intermediul acestuia, Romania are ocazia de a se plasa ferm pe harta cercetarii europene, de a pastra in tara lucratori cu specializare foarte inalta, inversand fenomenul 'exodului creierelor' si atragand noi societati in regiune."

 

Romania, doar 0,5% din PIB pentru cercetare si dezvoltare

In prezent, in Romania se investesc numai 0,5% din PIB in cercetare si dezvoltare (C&D), in sectoarele public si privat luate impreuna, in timp ce obiectivul national al Romaniei in cadrul strategiei Europa 2020 este de 2%, in contextul unui obiectiv principal de investitii in C&D de 3% pe ansamblul UE, in cadrul strategiei susmentionate. Se preconizeaza ca ELI-NP va genera impulsul mult asteptat pentru cercetarea si dezvoltarea din Romania, ajutand tara sa elimine decalajele din domeniul inovatiei si sa favorizeze transferul de cunostinte si tehnologie. Totodata, acest proiect ar urma sa mareasca in mod considerabil atractivitatea Romaniei ca regiune a excelentei in cercetare si a inovarii.

Partea investitiei acoperita de UE este pusa la dispozitie prin intermediul programului cofinantat 'Cresterea Competitivitatii Economice' din cadrul Fondului european de dezvoltare regionala (FEDER). Proiectul are ca obiectiv imbunatatirea capacitatii de cercetare a Romaniei si stimularea transferului de tehnologie intre institutii de cercetare si dezvoltare si intreprinderi, oferind tarii un avantaj competitiv si dandu-i impulsul necesar pentru o crestere inteligenta.

Decizia de astazi aproba contributia FEDER pentru prima etapa a ELI-NP pe perioada 2011-2015, in timp ce costul total al proiectului se ridica la 356,2 milioane euro, arata HotNews.ro.

 

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22