Comisarul european, marul discordiei in Coalitie

Fara Autor | 09.06.2009

Pe aceeași temă

Nominalizarea comisarului european este marul discordiei in Coalitie, care nu a reusit, marti, sa ia nicio decizie. PSD si PDL revendica postul, ambele partide sustinind ca au numar egal de mandate, fiecare declarindu-se invingator in alegeri. PSD sustine ca decizia o va lua Guvernul si ca postul i se cuvine, iar Radu Berceanu a declarat ca nu va fi pus un comisar "garantat de Vanghelie". In 2007, nominalizarea comisarului european a generat un imens scandal prin respingerea lui Varujan Vosganian, propus de Calin Popescu Tariceanu.

Sedinta de marti a Coalitiei nu a rezolvat problema delicata a numirii comisarului european, ambele partide facind propuneri in acest sens. Decizia privind numirea comisarului european va fi luata de Guvernul Romaniei, a declarat vicepremierul Dan Nica, adaugind insa ca un rol important il va avea partidul care a cistigat alegerile, adica PSD.

"Trebuie sa mergem pe un portofoliu care sa fie reprezentativ pentru Romania. Este evident ca un rol important il joaca si factorul de castigator la alegerile europarlamentare. Un cuvant important il va avea castigatorul alegerilor europarlamentare, adica PSD-ul, insa vom lua decizia de comun acord", a declarat Nica.

Vicepremierul a amintit ca, la formarea Guvernului, criteriul unui mandat in plus a fost hotarator in ceea ce priveste culoarea politica a premierului ales, motiv pentru care acum se va proceda la fel.

La rindul sau, Radu Berceanu, ministrul Transporturilor, a declarat ca se va "discuta mult si aprig" pe aceasta tema, precizind ca va fi vorba despre comisarul european din partea Romaniei, cu care vor trebui sa fie de acord toate partidele. " Sa nu credeti ca putem sa punem un comisar european garantat Vanghelie", a spus Berceanu.

PSD si PD-L revendica locul intai la alegerile europarlamentare de duminica, in vederea impunerii unui candidat propriu pentru postul de comisar european din partea Romaniei, care, potrivit unor surse, ar putea fi pe domeniul agriculturii.

In timp ce PSD sustine ca potrivit rezultatelor alegerilor este indreptatit sa dea comisarul european, tinand cont ca Alianta PSD-PC a obtinut cu peste un procent mai mult decat PD-L, democrat -liberalii sustin ca ei au castigat de fapt alegerile europarlamentare, deoarece din cele 11 mandate ale Aliantei unul este al PC, prin Sabin Cutas, si, in schimb, la voturile obtinute de PD-L se poate considera ca se adauga si cele ale Elenei Basescu.

Portofoliile pe care Romania le urmareste la Bruxelles sunt cele ale Agriculturii, Transporturilor, Protectiei Consumatorului si cel al Energiei. "Decizia tine cont si de faptul ca trebuie sa avem un numar important de sustinatori", a adaugat Nica.

In 2007, Romania s-a confruntat cu imens scandal legat de numirea comisarului european, dupa ce fostul premier Calin Popescu Tariceanu l-a nominalizat pe Varujan Vosganian, neagreat de presedintele Traian Basescu, si care, in final, a fost respins la audierile din Comsie, in locul lui fiind numit Leonard Orban.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22