Colegiul Medicilor: Hotararile Inaltei Curti prin care medicul este asimilat functionarilor publici sunt criticabile

P.c. | 18.08.2015

Pe aceeași temă

Colegiul Medicilor din Romania (CMR) a transmis astazi, intr-un comunicat, ca hotararile Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) care asimileaza medicul functionarilor publici sunt "criticabile", medicul fiind pus, "in mod nedrept", in afara legii, transmite Agerpres.
 
 
Intr-un comunicat transmis marti CMR sustine ca ar trebui de urgenta sa aiba loc o clarificare a statutului medicului prin intermediul legii adoptate de Parlament si "nu prin transformarea unei instante de judecata in organ legislativ"."Instanta care a cerut 'interpretarea legii', practic s-a degrevat de solutionarea cauzei refuzand sa o judece si sa pronunte o solutie fata de probele de la dosar si in raport de textele legale in vigoare", se arata in comunicatul citat. 
 
 
CMR considera ca, prin modul in care s-a actionat, Inalta Curte de Casatie si Justitie s-a transformat in legiuitor modificand un text de lege in vigoare dupa cum a crezut ca ar trebui sa fie respectivul act normativ. "Interpretarea Inaltei Curti de Justitie si Casatie este data si aplicata postfactum, dupa ce fapta a avut loc. In conditiile in care legea era neclara, inclusiv pentru instantele de judecata, nu era posibil ca medicii, nespecialisti din punct de vedere juridic, sa poata cunoaste si aplica textul legii asa cum il vede Inalta Curte de Justitie si Casatie si nu cum a fost publicat in Monitorul Oficial", se sustine in comunicat. 
 
 
In opinia CMR, "Inalta Curte de Casatie si Justitie nu a solutionat o chestiune de drept, (...) ci a antamat, in mod nelegal, fondul cauzei, solutionand o cauza aflata pe rolul unei instante".
 
 
 
 
Ca urmare a celor doua decizii pronuntate de ICCJ, este clar, potrivit CMR, ca, in prezent, sub aspect penal, statutul de functionar public al medicului este unul care nu mai poate fi contestat si trebuie recunoscut ca atare de toata lumea. Colegiul Medicilor va continua sa sustina la nivelul tuturor autoritatilor publice reforma reala a sistemului medical, in acest sens urmand sa se solicite organizarea unor consultari atat cu cadrele medicale, cat si cu societatea civila pentru a identifica asteptarile si nevoile acestora, dar si solutiile pe care le intrevad pentru un sistem sanitar modern. 
 
 
"Colegiul Medicilor din Romania nu a incurajat si nu a sustinut in nicio forma primirea de foloase necuvenite de catre medici. In aceeasi masura, nu am cerut si nici nu vom cere favoruri pentru corpul medical. Ceea ce sustinem este acordarea unor salarii adecvate pentru cadrele medicale, conditii de munca care sa permita dezvoltarea profesionala, performanta si dotare corespunzatoare in unitatile medicale de stat, competitivitate si parteneriat social", se arata comunicat. 
 
 
CMR sustine, totodata, ca politicienii si societatea in ansamblul ei trebuie sa inteleaga si sa accepte ca servicii medicale la nivelul la care acestea sunt furnizate in alte state nu se pot obtine decat in conditiile in care vor exista legi corecte in sanatate si investitii pe masura tarilor care sunt date ca exemplu.
 
 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22