CODUL SILVIC Consiliul Concurentei cere opinia Comisiei Europene in privinta pragului de 30% pentru achizitiile de masa lemnoasa din fiecare specie

P.c. | 12.05.2015

Pe aceeași temă

Consiliul Concurentei a solicitat Comisiei Europene o opinie legata de legalitatea introducerii unui prag maxim de 30% in privinta achizitiilor de masa lemnoasa din fiecare specie. Prevederea face parte din proiectul legii de modificare a Codului Silvic si ar putea fi o incalcare a Tratatului privind Functionarea Uniunii Europene in ceea ce priveste libera circulatie a marfurilor, ceea cear putea declansa o procedura de infringement impotriva Romaniei, relateaza Hotnews.

 

"Nu ne opunem acestei legi si nici masurilor de limitare a taierilor ilegale. Noi avem obiectii referitoare la unele masuri punctuale, care, desi introduse cu bune intentii, risca sa incalce legislatia europeana si pot atrage sanctiuni din partea Comisiei Europene", a declarat Bogdan Chiritoiu,presedintele Consiliului Concurentei.

 

CITITI SI: PNL: Afacerea Schweighofer a intrat in Romania ca o afacere a familiei lui Victor Ponta. Prin Codul Silvic, PSD vrea sa scoata 1,2 milioane de hectare de padure din fondul forestier national

 

"Avand in vedere ca a fost trimisa spre promulgare o forma a legii ce contine prevederi care pot incalca legislatia comunitara in domeniul concurentei, inclusiv al ajutorului de stat, conform atributiilor noastre, am transmis Presedintelui Romaniei o informare, atragand atentia aasupra acestui aspect", a mai declarat presedintele Consiliului Concurentei.


Consiliul precizeaza ca legislatia in domeniul concurentei contine instrumente pentru depistarea si sanctionarea abuzului unei companii aflate in pozitie dominanta. Consiliul Concurentei a sanctionat compania Kronospan, activa pe piata prelucrarii lemnului, cu 3,5 milioane lei pentru abuz de pozitie dominanta. Sanctiunea a fost confirmata de Inalta Curte de Casatie si Justitie.
 

CITITI SI: Proteste impotriva despaduririlor abuzive, anuntate sambata in Bucuresti si alte orase din tara

 

PNL, amendamente la Codul Silvic
 

PNL a depus luni la Camera Deputailor, la comisia de specialitate, o serie de amendamente la Codul Silvic prin care se doreste scoaterea restrictiei potrivit careia un operator economic/grup de operatori economici nu poate achizitiona/procesa mai mult de 30% din volumul dintr-un sortiment industrial de masa lemnoasa din fiecare specie.

 

CITITI SI: Bogdan Chiritoiu, Consiliul Concurentei: Modul in care Romsilva vinde lemnul este straniu

 

Acesta a fost de asemenea unul dintre motivele pentru care presedintele Klaus Iohannis a retrimis proiectul de lege pentru reexaminare in Parlament. Societatea civila a cerut pastrarea acestui prag si l-au acuzat pe Klaus Iohannis ca a retrimis legea in Parlament pentru scoaterea acestui articol, ceea ce ar avantaja firma Holzindustrie. 

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22