Ciuviciada

Andreea Pora 05.04.2009

De același autor

Ciuvica se dovedeste o specie aparte de justitiabil. Lipsit si de maretia posaca a retrasului din politica Emil Constantinescu si de ironia elefantina a colosului penal Nastase, Ciuvica musca cu sete mina care l-a hranit si scuipa haiduceste acolo unde a lins languros. Nu face insa asta “ distant si rece”, asa cum a amenintat cind si-a infiintat Grupul de Investigatii, ci cu vena umflata la limita sub reflectoarele antenelor si realitatii, cele doua studiouri la care ii ofera All Inclusive in platourile lor. Trecerea de la curajoasele Armaghedoane anonime la seifurile in care este depozitata documentatia antibasesciana adunata cu lopata de detectivii de la GIP a avut traseul rectiliniu al unei mari constiinte civice pentru care reperul pare a fi codul PIN de pe cardul de credit.



Doi ani au fost suficienti pentru ca acuzele aduse lui “Dan Voiculescu, securistul care conducea Crescentul”, sa se metamorfozeze in actiuni impartite cu fiica lui “Felix”. Camelia Voiculescu i-a cesionat, in 2007, reconvertitului Ciuvica 75% din actiunile firmei CERT Media SRL. Momentul si motivul subteran al tranzactiei principii contra actiuni l-a relatat chiar el pe Realitatea TV, cind a fost prins cu civismul afisat pe Registrul Comertului. “Sint actionar, si doamna Camelia Voiculescu a cesionat acele actiuni, exact in momentul in care la inceputul lunii decembrie a aparut scandalul cu telefonul dat de domnul Traian Basescu si a considerat ca implicarea politica a tatalui ei, dar si politica trustului nu corespund”. Asa cum Voiculescu a cautat sa se spele de grosul averii trecindu-o pe numele fiicelor, la fel a procedat si cu CERT Media, firma care se ocupa de monitorizarea presei si de documentari, pasindu-o la Ciuvica. Ideea a fost simpla: atacurile veneau de la onorabila societate civila si nu de la stapinul Gelsor. Asocierea oficiala cu “Felix” in plina aventura a suspendarii, a devenit insa pentru VIP-ul antibasescismului o bila neagra care il urmarea din televiziune in televiziune, asa incit actiunile au fost plasate mai departe unui domn de acceasi religie: Andrei Badin.



Meseria de vinator de afaceri necurate, de arheolog al conspiratiilor si de scrib al delatiunilor “cetatenesti” este onorabila si utila atita vreme cit este practicata nediscriminatoriu. Obsesia si misiunea l-au facut insa pe Ciuvica sa-si directioneze talentele doar spre o singura zona, motiv pentru care peste 80% din asa zisele investigatii il vizeaza pe Basescu si familia largita. Uitat este Nastase, pe care acum il cocoloseste cu grija matusii pentru unicul nepot ramas sa duca mai departe gloria familiei, uitate sint afacerile pesedistilor impotriva carora nu mai gaseste nici resurse de revolta, nici documente compromitatoare. Ocolite cu precizie matematica au fost tunurile, nepotismele si sterlingurile liberalo-patricieno-tariceniste. Pentru Ciuvica, Raul, Coruptia si Minciuna poarta un singur nume: Basescu &PDL, iar cinstea, onoarea, justitia si principiile doua: PSD si PNL. Ascutit pe cureaua din piele de crocodil a mogulilor SOV, Felix si Patriciu, briciul Ciuvica barbiereste doar o jumatate de obraz, lasind cealalta jumatate plina de tepi vinjosi la adapostul carora cosurile purulente erup in voie.




Constiinta civica a justitiabilului nu poate da insa rod decit sub soarele camerelor de luat vederi din platourile amenajate pentru ultima si definitiva spalare pe creier a natiei. De acolo revarsa ca Dunarea la Cazane lacrimi pentru bietul Gigi si neconsolata lui vaduva ramasa singurica in palatul din Pipera cu doi copilasi de poale, vinovat fiind, cum altfel, Dictatorul care a dat ordinul de arestare ca sa limiteze pagubele afacerii Popoviciu. Acolo a prezentat onorabilul dovezile ca fratele Mircea intentioneaza sa dezvolte, intr-un viitor in care ciuviciada isi va fi pierdut de mult obiectul muncii, un maga-proiect imobiliar pe cele 30 de ha luate de la ferma in ruina. Din contractul filmat cu schepsis lipsea exact articolul care interzicea acest lucru, prezentat insa in extenso de “Cotidianul”. Ciuvismul in misiune nu judeca insa decit in termeni de “intentie criminala” cind e vorba de Basescu si de “prezumtie de nevinovatie” cind la mijloc sint personaje din zona contractuala a mogulilor si partidelor aferente. Complicii televizati (dintre care unii proaspat intrati in arena, cum e Stejarel Olaru-ales in BP al PNL- care sustinea la Antene ca Basescu l-a convins pe Becali sa se lase arestat, din motive lesne de inchipuit) desavirsesc manipularea.




Ciuviciada isi are insa si partile ei bune. Te face atent, te tine treaz si impune justele comparatii. Virulenta campaniei antibasesciene seamana cu cea din perioada suspendarii, scopul si mijloacele fiind acelasi. Doar oboseala electoratului si greselile lui Basescu difera, cel mai bun exemplu fiind pozitionarea ( nuantata tardiv) pro-Popoviciu. Daca actiunea “inlaturarea lui Basescu” va avea succes, justitiabilii de tip Ciuvica&comp. isi vor gasi, in sfirsit, linistea. Romania va reveni la normalitatea care a consacrat-o: coruptia institutionalizata pusa sub legea omertei.


TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22