Centrul de Investigatii Media: Romexpo, MOSIA familiei `Imparatului` Vlasov

F.m. | 09.04.2014

Pe aceeași temă

Seful Camerei de Comert si Industrie a Romaniei, Mihai Vlasov, in prezent arestat pentru ca a luat o mita de 200.000 de euro, locuieste si astazi in complexul expozitional Romexpo. Vlasov ocupa etajul unei vile impunatoare aflate la doar cateva zeci de metri de pavilionul central al complexului, iar la parter sta fiica sa Ingrid. Vila este in patrimoniul Romexpo de ani buni si a fost renovata de Romexpo, care doar in ultimul an a bagat in ea “aproape 200.000 de euro” pentru a o pregati pentru “Imparatul” de la Camera de Comert si Industrie a Romaniei. Pentru intreaga casa, care, la o prima vedere, are o suprafata de 300-400 de metri patrati, aflata in cea mai buna zona a Bucurestiului, Mihai si Ingrid Vlasov plateau doar “doua-trei sute de euro” chirie lunara.

Mai mult, tot din dispozitia “Imparatului”, fiica sa Ingrid a primit, contra unei chirii de patru ori mai mici decat piata, un intreg pavilion, in care ea si-a facut atelier de creatie vestimentara, iar sotul studio foto. Nu inainte ca si acest pavilion sa fie amenajat de Romexpo exact conform nevoilor fiicei lui Vlasov, in schimbul a aproximativ 50.000 de euro.

Vlasov si-a adus in Romexpo si alti apropiati, inclusiv secretara sa de la Camera de Comert si Industrie ocupand un etaj al unei case ridicate in complexul expozitional.

Centrul de Investigatii Media va prezinta astazi o poveste despre vilele-fantoma de pe cel mai valoros teren al statului, aflat in zona zero a Bucurestiului, si despre cei cativa locatari privilegiati din ele.

 

SC Romexpo SA este o societate pe actiuni inchisa, nelistata la bursa, al carei actionar majoritar, cu aproximativ 90 la suta, este Camera de Comert si Industrie a Romaniei, care, la randul ei, e condusa inca de Mihai Vlasov. Infiintata in 1991, Romexpo SA administreaza un patrimoniu impresionant clasificat ca fiind “domeniu privat al statului”: un spatiu de expunere de 100.000 de metri patrati pe o suprafata de teren totala de aproximativ 500.000 de metri patrati de teren in cea mai buna zona a Bucurestiului. Terenul Romexpo a fost dat in folosinta gratuita Camerei de Comert si Industrie a Romaniei pentru o perioada de 49 de ani prin doua hotarari ale Guvernului Nastase in 2004 (HG 1709/2004 si HG 2127/2004), in baza statutului de utilitate publica al ONG-ului condus de Vlasov. In ciuda eforturilor RA-APPS de a anula HG-urile date de Nastase, pe motiv ca ONG-ul lui Vlasov il exploateaza in beneficiul propriu, patrimoniul imobiliar este si astazi controlat de Romexpo SA prin Camera de Comert a lui Vlasov.

 

Vila familiei Vlasov, scurt istoric

In 1998, firma LEDA SA din Satu Mare aducea la Bucuresti o casa pentru Construct Expo, un targ national al industriei constructiilor. Aceasta avea sa fie ridicata, fara fundatie si fara autorizatie, in mijlocul complexului expozitional Romexpo, la nici o suta de metri de pavilionul central, ca exponat, pentru a fi admirata de vizitatori.

Dupa cel mult doi ani, firma satmareana dadea un faliment rasunator. Presa vremii relata ca de acest faliment nu ar fi strain Valer Marian, cel ce avea sa ajunga senator PSD si apoi mare opozant al actualului premier Victor Ponta. Despre Valer Marian se scria chiar ca ar fi fost omul lui Sorin Ovidiu Vantu in afacerea LEDA SA, insa informatia nu a putut fi confirmata din surse credibile.

Cert este ca, dupa doi ani in care casa construita fara fundatie si fara autorizatie in centrul Complexului Romexpo a fost admirata de vizitatorii expozitiilor, firma din nordul Romaniei a anuntat ca nu mai are bani sa plateasca pentru chirie, asa ca imobilul a intrat in patrimoniul societatii bucurestene, “ca o compensare”, dupa cum a explicat actualul director economic al firmei bucurestene, intr-un interviu acordat Centrului de Investigatii Media.

Doar actele disponibile la Romexpo SA – care, chiar daca gestioneaza un patrimoniu al statului, este o societate de drept privat si nu este obligata sa raspunda solicitarilor in baza Legii 544/2001 – pot arata clar ce s-a intamplat cu casa primita de Romexpo de la LEDA SA in perioada 1998 – 2012. Cert este ca, la inceputul anului 2012, “Excelenta Sa” Mihai Vlasov paraseste cu scandal casa RA-APPS din zona 1 Mai – casa in care ar fi petrecut o noapte si judecatoarea Mona Pivniceru – si se muta in Romexpo, in casa LEDA SA, un viloi de cateva sute de metri patrati, cu parter si etaj, cu gard inalt de fier forjat mascat de plante ornamentale si un catarg pe care flutura drapelul Romaniei.

 

Amenajari si mobila de 200.000 de euro de la Romexpo pentru casa “Imparatului”, chiria – cat un apartament in Militari

Dupa cum reiese din interviul acordat Centrului de Investigatii Media de directorul economic al Romexpo SA, Mihai Costris, societatea comerciala a investit aproape 200.000 de euro in renovarea vilei-exponat a “Excelentei Sale”. Au fost refacute instalatiile de incalzire si racire, au fost facute amenajari interioare si a fost cumparat si mobilier dupa gustul locatarilor: etajul cladirii este ocupat de Mihai Vlasov, iar parterul de fiica sa Ingrid, care sta acolo cu sotul si copilul.

Costris a refuzat sa puna la dispozitie o copie dupa contractul de inchiriere pentru vila lui Mihai Vlasov. Sursele Centrului de Investigatii Media au declarat insa ca titularul contractului nu este Mihai Vlasov direct, ci ginerele sau, Marian Nedelcu, sotul lui Ingrid. Aceleasi surse au mai declarat ca familia Vlasov nu plateste o chirie lunara mai mare de “doua-trei sute de euro” pentru vila luxoasa din Romexpo, deci suma de un euro pe metru patrat avansata de Costris in declaratia pentru Centrul de Investigatii Media este exagerata.

 

Muncitorii de la Romexpo stiu cu totii: aici sta Vlasov

La inceputul acestei saptamani, am mers la Romexpo sa ne convingem ca intr-adevar familia Vlasov locuieste in complexul Romexpo. Primul muncitor care ne-a aparut in cale in timp ce ne invarteam pe langa vila lui Vlasov ne-a indicat exact unde locuia acesta pana sa fie arestat.

Intamplator, chiar atunci, la poarta proprietatii era parcat un Mercedes negru cu numarul “WVV”, semn ca sora lui Ingrid, Vanda, sotia fostului ministru de Interne Cristian David, era in vizita.

Am incercat, cat de discret posibil, sa filmam proprietatea si sa se vada clar unde este ea pozitionata.

 

Ingrid Vlasov si sotul s-au descurcat: lucreaza tot in Romexpo, la 200 de metri de casa

Creatoare de moda fara prea mult succes in afaceri in perioada 2009-2011, asa cum scriu tabloidele, in ianuarie 2013 Ingrid Vlasov mai primeste un ajutor de la tatal ei. La inceputul anului trecut, firma familiei ei primeste, pentru o chirie la un sfert din pretul pietei, un intreg pavilion din complexul expozitional pentru a-si amenaja atelierul de creatie si un studio foto. Nu inainte ca imobilul, numerotat G4, sa fie modernizat pe banii Romexpo SA, pentru a corespunde exigentelor designerului si ale sotului ei, fost model.

Potrivit declaratiilor directorului Mihai Costris, chiria platita de Ingrid Vlasov si sotul ei pentru pavilionul G4 este de trei euro pe metrul patrat.

Intamplator, in pavilionul G4 si-a avut sediul, inaintea familiei Vlasov, filiala romana a postului Radio France Internationale. Reprezentantii acestuia ne-au declarat ca, inainte de a se muta din Romexpo, societatea platea o chirie de 12 euro pe metru patrat, fara TVA. Asadar Ingrid Vlasov a primit la un sfert din pretul pietei un imobil in suprafata de cateva mii de metri patrati pentru renovarea si modificarea caruia Romexpo a platit mai intai aproximativ 50.000 de euro.

“S-au facut recompartimentari, conform dorintelor noilor chiriasi”, a spus directorul economic Mihai Costris.

Am incercat sa aflam, pentru comparatie, cat platesc alte societati comerciale care au inchiriat pavilioane in Romexpo. Am contactat trustul Intact, care a inchiriat trei pavilioane expozitionale in care isi realizeaza o serie de productii de televiziune, insa timp de doua zile nu am primit niciun raspuns la aceasta intrebare, desi secretar a confirmat, telefonic, primirea solicitarii inca de la cateva ore dupa trimiterea ei. Si directorul economic al Romexpo SA a fost reticent in a ne dezvalui suma platita de Intact pe metrul patrat de pavilion expozitional, precizand doar ca “este mai mare decat cea platita de Ingrid Vlasov” si, deci, “mai aproape de pretul pietei”.

 

Apropiatii lui Vlasov, recompensati si ei cu locuinte in Romexpo

Casa LEDA SA nu este singura “casa-exponat” ridicata in Complexul Expozitional Romexpo care a ajuns locuinta pentru apropiatii lui Mihai Vlasov. Conform declaratiilor directorului economic al Romexpo SA, Mihai Costris, doamna Liliana Stefanescu si domnul Sorin Vornic, membri in consiliul de administratie al companiei, locuiesc si ei in aceleasi conditii. Tot in Romexpo statea, pana acum cateva zile, si o doamna pe nume Stefania Timofte, sef de serviciu in societate.

Vlasov insa si-a adus la Romexpo si secretara de la Camera de Comert si Industrie a Romaniei: o doamna pe nume Dana Maria Vlad, care a primit, conform lui Costris, “doua camere” intr-una dintre celelalte trei case din Romexpo.

Aceste trei case au fost construite, intocmai ca cea a LEDA SA, de firmele “Energico”, “Con-Dem” si “Dragoman”. Nu cunoastem exact numele firmelor, nu am putut intra in posesia documentelor referitoare la ele, singura informatie in legatura cu acestea regasindu-se in declaratia pe care ne-a acordat-o Mihai Costris.

 

Directorul economic Costris: Deciziile privind pretul chiriei le lua Mihai Vlasov

L-am intervievat pe Mihai Costris in legatura cu jaful facut de clanul Vlasov la Romexpo. Pe langa informatiile pe care le-ati putut citi deja, reprezentantul firmei nu a fost in stare sa raspunda la prea multe intrebari. Cum poate inchiria o casa-exponat, asa cum sustine ca este cea in care sta familia Vlasov? Cum poate fi inchiriata ca locuinta o constructie ridicata fara autorizatie? Cum poate fi ea, in conditiile astea, racordata la utilitati? Cum sa investesti 50.000 de euro intr-un imobil pe care-l inchiriai cu 12 euro pe metru patrat pe luna pentru ca apoi sa-l inchiriezi cu doar un sfert din pret? In baza carui act a investit firma 200.000 de euro in amenajari si mobila pentru vila lui Vlasov?

In urma discutiei cu domnul Costris ne-am lamurit totusi cu cateva lucruri: casa lui Vlasov “e o casa unde s-au dat anumitor persoane in anumite conditii”, “nu este pentru terti, ca nu e casa sociala”, iar preturile le stabilea insusi Mihai Vlasov, care “si-a stabilit singur chiria”.

In ciuda cererilor repetate, nu am reusit sa mergem sa vizitam “locuinta-exponat” a domnului Vlasov, desi ne-am oferit sa platim bilet de intrare in expozitie. Motivul: doamna Ingrid Vlasov era acasa.

Am cerut oficial reprezentantului Romexpo, invocand Legea 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, documentele in baza carora societatea si-a inchiriat patrimoniul familiei Vlasov. In viziunea domnului Costris, asa cum reiese din inregistrari, documentele sint acte comerciale si nu au caracter public.

De ce nu a facut domnul Costris reclamatie in legatura cu jaful facut de familia Vlasov la Romexpo? Pentru ca, asa cum el insusi recunoaste, i-a fost frica de “Imparatul” Vlasov.

(Centrul de Investigatii Media doreste sa multumeasca pentru sprijinul tehnic in prezentarea acestui material – si a multor altora – prietenului Iosif Kerekes.)

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22