Cei nouă

Andrei Cornea 29.06.2010

De același autor

Judecătorii  CC nu pot fi traşi la răspundere niciodată.

Trăim într-o dictatură. Nu a lui Băsescu. Nu a guvernului. Nu a partidelor. Nici măcar a mogulilor. E altceva, nemaiauzit şi nemaivăzut. Nu are egal, cred, pe nicăieri şi e fără nume. E o dictatură pe care manualele de ştiinţe politice o ignoră, despre care filosofii au tăcut până acum. Nici măcar CSAT-ul nu s-a referit la ea, deşi avea toate motivele să o facă. E dictatura celor nouă care formează Curtea Constituţională. Ei sunt stăpânii noştri, ridicaţi acolo de turpitudinea partidelor şi de sfada politică interminabilă. Ca întotdeauna, dictatura s-a servit de discordiile democraţilor. Cei nouă pot distruge orice lege, fie că a intrat sau nu în vigoare, pot desfiinţa instituţii publice, după bunul lor plac, aşa cum au făcut, de facto, cu ANI şi CNSAS.

Şi, orice ar face, nu pot fi traşi la răspundere niciodată. Ei pot interveni în politica fiscală a guvernului, pot decide ce impozite se plătesc, care sporuri sunt acceptabile şi care nu. Dacă ţara nu-şi mai poate plăti datoriile, lor nu le pasă. Dacă piere, îi lasă rece. Bugetul ei îl fac. Politica economică ei o determină. Ce e drept sau nu ei hotărăsc. Care pensii se plătesc integral şi care vor fi reduse ei decid. Ale lor, în orice caz, nu vor fi reduse. Aşa au decretat, cu majoritate de 5 la 4. Împotriva bunului simţ, a moralei, a raţiunii, a justiţiei, cei nouă au decis că ei înşişi, judecătorii, sunt turnaţi dintr-o esenţă superioară celorlalţi cetăţeni. Ne-au dat peste mână şi ne-au cerut să consimţim la privilegiul lor, insultându-ne inteligenţa cu argumente groteşti şi pretinzând că reprezintă legea şi dreptatea. Şi nu pot fi traşi la răspundere niciodată.

Într-adevăr, cei nouă sunt deasupra oricărui control politic, parlamentar, civic, de orice fel. Ei nu dau socoteală pentru decizii pe care nu trebuie să le justifice nici înaintea parlamentului, nici înaintea opiniei publice. Parlamentul poate fi schimbat prin alegeri, preşedintele poate fi altul după alegeri sau demis prin referendum; guvernul poate fi demis prin moţiune de cenzură. La fel, primarii pot fi sau nu realeşi. În general, orice funcţionar public e efemer pe post şi răspunde penal şi politic pentru faptele sale.

Nu şi ei. Sunt inviolabili precum tribunii romani. Infailibili precum Papa. Inconturnabili precum destinul. Pot fi binevoitori sau nu, inteligenţi sau imbecili, generoşi sau meschini. Dar, în oricare situaţie, excogitaţiile şi capriciile lor dictează dacă legea rămâne lege sau devine gunoi. Precum profeţii de altădată, cei nouă emit oracole. Dar chiar şi profeţii mai erau aruncaţi de pe tronurile lor aurite, atunci când se înşelau prea grav. Numai cei nouă nu au a se teme de niciun fel de consecinţe. Fiindcă, desigur, ei nu pot fi traşi la răspundere niciodată.

Cât timp îi vom mai suporta?

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22