Ce spunea in noiembrie Victoria Nuland: Trebuie sa neutralizam o alta OTRAVA ce ameninta prea mult democratiile tinere ale Europei si Eurasiei: CORUPTIA

D.g. | 08.01.2014

Pe aceeași temă

Victoria Nuland, asistentul pentru afaceri europene si eurasiatice al Secretarului de Stat John Kerry, care va vizita in Romania in perioada 10-11 ianuarie, afirma, in noiembrie, ca este necesara neutralizarea unei "otravi ce ameninta prea multe dintre democratiile tinere ale Europei si Eurasiei: coruptia", informeaza HotNews.ro.


Intr-un discurs sustinut in 13 noiembrie la Washington si intitulat "Spre o renastere transatlantica: Sa asiguram viitorul nostru comun", aceasta afirma ca "increderea populatiei in guvernele alese scade de-a lungul Europei de centru si de est deoarece alegatorii cred ca liderii isi servesc propriile interese in primul rand iar cele ale populatiei sunt pe locul doi".

Iata mai jos cateva extrase din acest discurs:


"America are nevoie de o Europa puternica, Europa are nevoie de o America puternica.

Acordul de liber schimb UE-SUA (TTIP) stabileste standardele pentru deschidere si crestere. TTIP poate reprezenta bunastarea noastra economica la fel cum NATO a fost pentru securitatea comuna timp de 65 de ani: un intreg care este mai mare decat suma componentelor sale.

In timp ce lucram pentru a depasi vechile ura si nemultumiri si sa definitivam harta democratica a Europei, trebuie sa neutralizam o alta otrava ce ameninta prea multe dintre democratiile tinere ale Europei si Eurasiei: coruptia. Increderea populatiei in guvernele alese scade de-a lungul Europei de centru si de est deoarece alegatorii cred ca liderii isi servesc propriile interese in primul rand iar cele ale populatiei sunt pe locul doi. Coruptia este un ucigas periculos al visurilor democratice. Stabilitatea si renasterea noastra depind de masuri comune multiple si eficiente pentru a lupta impotriva acestei amenintari mortale.

Calitatea democratiei si statul de drept in Europa si Eurasia sunt profund inegale in prezent si in prea multe locuri tendintele sunt spre directia gresita.

Prea multi cetateni nu se simt in siguranta mergand la birou, criticandu-si guvernele sau promovand societatea civila. In prea multe locuri, libertatea presei este sufocata, tribunalele sunt trucate iar guvernele isi pun amprenta asupra balantei justitiei. Daca noi, ca o comunitate transatlantica, dorim sprijinim si sa indrumam alte natiuni care doresc sa traiasca in dreptate, pace si libertate, trebuie sa stam alaturi de cei care in propriul nostru spatiu lupta pentru progresul democratic si pentru liberatatile fundamentale.

Asa cum presedintele (Obama) a spus-o in nenumarate randuri, Europa este primul nostru partener global. Astazi, nu exista un alt loc in care experienta noastra, idealurile si resursele noastre sunt mai necesare decat in propria periferie a Europei - o zona care este de asemenea de un interes national vital  pentru Statele Unite - in Marea Mediterana, in natiunile in dificultate din Africa de Nord si in Orientul Mijlociu. Conteaza pentru noi toti cum va evolua Primavara Araba - vor prevala in cele din urma oamenii care doresc sa traiasca in libertate, prosperitate si pace, sau tiranii si teroristii?

America si Europa au incercat fiecare, in diferite momente, sa mearga singure, si rezultatele au fost rareori bune. Avem nevoie unii de altii pentru a fi fiecare cel mai bun. Si acum ne aflat intr-un punct de inflexiune. Cei din intreaga lume care doresc sa traiasca in pace si libertate se intorc spre noi pentru o Renastere Transatlantica. Cred ca este la indemana noastra. Timp de aproape 70 de ani, comunitatea transatlantica a fost stanca pe care s-a bazat sprijinit lumii. Provocarea noastra, de ambele maluri ale Atlanticului, este sa ne asiguram ca acest lucru ramane la fel".

SURSA: HotNews.ro.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22