Ce au decis liderii UE la reuniunea extraordinara privind migratia pe Mediterana. EurActiv: Bucurestiul, reticent sa contribuie la misiunea de patrulare maritima

T.d. | 24.04.2015

Pe aceeași temă

Romania se afla printre tarile comunitare care au fost si-au manifestat retinerea in a face noi promisiuni privind misiunea Triton de patrulare pe mare, in contextul crizei migratiei dinspre Africa de Nord. Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a convocat joi un summit extraordinar pe aceasta tema.

Potrivit listei cu aceste contributii obtinuta de EurActiv.com, 12 tari, intre care Grecia, Croatia, Cipru, Spania, Slovenia, Romania, Austria, Bulgaria, Estonia, Malta, Slovacia si Olanda nu au facut promisiuni cu privire la contributia lor la forta maritima, potrivit Ziare.com.

Presedintele Klaus Iohannis, prezent la reuniune, a exprimat, joi seara, pozitia Romaniei la aceasta intrevedere: "Este necesar sa fim solidari cu statele membre care au povara cea mai mare".

"Am aratat necesitatea cresterii bugetului Frontex pentru actiunile din zona si faptul ca sprijinim acest demers", a mai spus Klaus Iohannis, mentionand ca desi "am aratat ca Romania este implicata acum in Frontex", "suntem dispusi, daca ni se solicita, sa trimitem mai multi experti in zona".

Totusi, in acest context, au fost tari care au criticat lipsa de implicare din partea altor state – vorbim aici despre Olanga si Bulgaria, premierii celor doua tari avand nemultumiri in acest sens.
 

Ce au convenit liderii Uniunii Europene

Liderii tarilor comunitare au convenit joi sa tripleze fondurile alocate patrulelor pe Mediterana. De asemenea, ei au avansat planuri privind posibile actiuni militare impotriva retelelor de traficanti de imigranti ilegali.

Astfel, bugetul misiunii UE de patrulare “Triton” va atinge suma de 120 de milioane de euro, potrivit unui anunt facut de presedintele Comisiei Europene (CE), Jean-Claude Juncker.

Deciziile au fost luate joi in cadrul reuniunii extraordinare convocate de seful Consiliului European, Donald Tusk.

"Am decis sa convoc un Consiliu European extraordinar pentru joi pentru a analiza situatia din Mediterana. Aceasta situatie este dramatica si nu poate continua astfel. Nu putem accepta ca sute de oameni sa moara in timp ce incearca sa treaca marea catre Europa. Iata de ce am decis sa convoc un summit extraordinar", a transmis Tusk, intr-o inregistrare postata pe YouTube.

Reactia europenilor vine in contextul recentei tragedii de pe Marea Mediterana, acolo unde 800 de imigranti au murit dupa ce nava pe care se aflau a naufragiat.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22