CCR. 25 de articole si alineate din proiectul de revizuire, NECONSTITIONALE. Augustin Zegrean: Riscam o Constitutie cu texte DEFECTE. VEZI ARTICOLELE NECONSTITUTIONALE

Fara Autor | 16.02.2014

Pe aceeași temă

Judecatorii Curtii Constitutionale au incheiat, duminica, dezbaterile pe marginea noului proiect de revizuire a Constitutiei si au decis ca 25 de articole si alineate din proiectul de revizuire sunt neconstitutionale. Potrivit unor surse apropiate dezbaterii, citate de Agerpres, este posibil ca judecatorii Curtii sa recomande mentinerea articolului privind desemnarea premierului in forma prevazuta de actuala Constitutie.

Potrivit articolului 103 din actuala Constitutie, Presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament.

 

VEZI MINUTA CCR cu articolele neconstitutionale si recomandarile

 

Articole declarate neconstitutionale referitoare la Justitie si prerogativele presedintelui

6. cu unanimitate de voturi, constată neconstituţionalitatea completării aduse art.23 din Constituţie cu un nou alineat, alin.(131), referitor la folosirea probelor obţinute în mod ilegal;

8. cu majoritate de voturi, constată neconstituţionalitatea modificării aduse art.28 din Constituţie, referitor la secretul corespondenţei;

16. cu majoritate de voturi, constată neconstituţionalitatea completării art.64, cu un nou aliniat, alin.(41), referitoare la obligaţia persoanelor de drept public, persoanelor juridice private şi persoanelor fizice de a se prezenta, direct sau prin reprezentant legal, după caz, în faţa unei comisii parlamentare;

17. cu majoritate de voturi, constată neconstituţionalitatea completării art.70 alin.(2) lit.e) referitoare la încetarea calităţii de deputat sau de senator la data demisiei din partidul politic sau formaţiunea politică din partea căreia a fost ales sau la data înscrierii acestuia într-un alt partid sau într-o altă formaţiune politică;

18. cu unanimitate de voturi, constată neconstituţionalitatea eliminării tezelor a doua şi a treia ale alin.(2) al art.72 referitoare la competenţa Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie de urmărire şi trimitere în judecată, respectiv la competenţa de judecată a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie cu privire la senatori şi deputaţi;

19. cu majoritate de voturi, constată neconstituţionalitatea modificării aduse art.103 alin.(1) şi (3) din Constituţie, precum şi a completării art.103 din Constituţie cu trei noi alineate, alin.(31)-(33), referitoare la modalitatea de desemnare de către Preşedintele României a candidatului la funcţia de prim-ministru;

21. cu unanimitate de voturi, constată neconstituţionalitatea introducerii  alin.(2) în cuprinsul art.119 din Constituţie, referitor la obligativitatea hotărârilor Consiliului Naţional de Securitate;

22. cu majoritate de voturi, constată neconstituţionalitatea modificării părţii introductive şi a lit.b) ale alineatului (2) al articolului 133, referitoare la creşterea numărului membrilor Consiliului Superior al Magistraturii reprezentanţi ai societăţii civile;

25. cu unanimitate de voturi, constată neconstituţionalitatea abrogării lit.l) a art.146 din Constituţie în măsura în care aceasta nu este însoţită de constituţionalizarea, în mod corespunzător, a atribuţiilor Curţii Constituţionale de control al legii de revizuire a Constituţiei adoptată de Parlament şi, respectiv, de control al constituţionalităţii hotărârilor plenului Camerei Deputaţilor, a hotărârilor plenului Senatului şi a hotărârilor plenului celor două Camere reunite ale Parlamentului care afectează valori, reguli şi principii constituţionale sau, după caz, organizarea şi funcţionarea autorităţilor şi instituţiilor de rang constituţional.

 

Augustin Zegrean: Sper că vorbim între oameni civilizaţi şi oameni cu mintea la purtător

 

Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a anunţat că va comunica preşedinţilor celor două Camere rezultatele analizei CCR şi recomandările de reviziure a Constituţiei.

Zegrean a declarat că în maximum două săptămâni se va redacta şi motivarea Curţii cu privire la proiectul de revizuire, precizând că este vorba despre o decizie care va avea mai mult de o sută de pagini, în condiţiile în care raportul a avut în jur de 400 de pagini.

"Dezbaterile s-au incheiat dupa 25 de ore de discutii. Vom comunica presedintilor celor doua Camere rezultatele. Am propus declararea unor articole ca neconstitutionale, la altele am facut recomanadari de modificare sau de corelare a textelor .

Este o decizie, in doua saptamani speram sa o motivam, va avea cam 100 de pagini. Speram ca Parlamentul sa tina seama de ce am spus noi aici, acolo unde este obligatoriu sa modifice vom verifica din nou dupa votul din Parlament, acolo unde am facut recomandari, speram sa se tina cont”, a declarat Zegrean.

Presedintele CCR a adăugat că in caz contrar riscul este sa iasa o Constitutie cu texte "defecte".

“Se risca sa apara o Constitutie cu texte defecte, in care un articol spune ca presedintele face ceva, iar alt articol spune ca primul ministru face lucrul asta", a declarat duminica presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean.

"De accea am recomandat, sper că vorbim între oameni civilizaţi şi oameni cu mintea la purtător şi se va ţine cont de lucrurile astea", a adăugat Augustin Zegrean.

Preşedintele Curţii Constituţionale a mai arătat că revizuirea Constituţiei merită făcută, şi pentru un articol, dacă acesta trebuie modificat.

Augustin Zegrean a menţionat că în cazul unor texte din propunerea de revizuire s-a propus declararea lor ca neconstituţionale şi eliminarea din propunerea de Constituţie, în cazul altora făcându-se recomandări de modificare sau de corelare a textelor.

Preşedintele Curţii Constituţionale a explicat că este nomal ca judecătorii să facă aceste recomandări, pentru că de aceea au fost sesizaţi. "Nu putem să trecem cu vederea dacă se fac greşeli de punere în text, de corelări între texte", a spus el.

CITESTE SI Presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean: 10 amendamente la Constitutie sunt neconstitutionale

Sambata, Augustin Zegrean le-a spus jurnalistilor, care l-au asaltat cu intrebari, ca s-a ajuns cu discutiile la art 102 din actuala Constitutie, iar o parte dintre amendamentele propuse de parlamentari s-a constatat ca sunt in contradictie cu art.152. alin.2 din Constitutie, fiind vorba despre articole care nu pot fi revizuite pentru ca se incalca sau sunt afectate drepturile fundamentale.

De asemenea, intrebat de jurnalisti daca noua Constitutie va impiedica traseismul parlamentarilor, Augustin Zegrean a replicat: "Constitutia actuala prevede ca mandatul imperativ este nul. Nu au modificat acest articol, concluzia o trageti dumneavoastra".

Alte prevederi care au probleme de neconstituţionalitate se referă la posibilitatea folosirii probelor ilegale dacă sunt în favoarea acuzatului, precum şi posibilitatea de a se recunoaşte prin lege organică ” zone tradiţionale ca subdiviziuni administrative ale regiunilor”

În plus, articolul care prevede că preşedintele nu poate refuza numirile de miniştri din partea premierului va cuprinde recomandările judecătorilor Curţii Constituţionale, întrucât există o lege care stipulează foarte clar în ce condiţii o persoană nu poate fi numită ministru.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22