Cazul Dan Sova provoaca noi reactii internationale. Ce spune Ambasada Germaniei despre imunitate, anticoruptie, MCV

T.d. | 27.03.2015

Pe aceeași temă

Scandalul provocat de votul Sentului in cazul lui Dan Sova atrage noi critici internationale. Dupa reactiile Ambasadelor SUA, britanica si olandeza, alaturi de o reactie a Comisiei Europene, este randul misiunii diplomatice germane sa isi exprime un punct de vedere.

Potrivit Ambasadei Germaniei la Bucuresti, este important ca institutiile esentiale in mecanismul statului de drept sa isi continue eforturile anticoruptie, eforturi pe care Berlinul le sprijina.

"Ambasada Germaniei la Bucuresti sprijina eforturile constante ale autoritatilor romane de urmarire penala in lupta impotriva coruptiei. Acestea sunt expresia obligatiilor asumate de Romania in cadrul comunitatii de drept si de valori pe care o reprezinta UE si care se concretizeaza, printre altele, in Mecanismul de Cooperare si Verificare", arata misiunea diplomatica germana in Romania, potrivit Ziare.com.

Reactia vine dupa ce Senatul a respins, miercuri, cererea DNA de incuviintare a arestarii preventive a senatorului PSD Dan Sova.

Ambasada germana atrage atentia asupra folosirii “abuzive” a imunitatii parlamentare pentru protejarea anumitor persoane.

“Din perspectiva noastra, este decisiv ca activitatea institutiilor care sprijina, protejeaza si dezvolta in continuare statul de drept in Romania sa se poata desfasura fara limitari. Respectul fata de independenta justitiei si fata de principiul separarii puterilor in stat impun abordarea imunitatii parlamentare de asa maniera, incat aceasta sa nu fie uzitata in mod abuziv, in scopul protejarii unor persoane individuale", mai transmite misiunea diplomatica germana la Bucuresti.

Misiunea diplomatica subliniaza ca, in acest context, observa "cu deosebita atentie si ingrijorare evenimentele actuale care au efecte directe asupra evaluarii procesului MCV".
 

MCV-ul, din nou in discutie

Cea mai recenta reactie a Berlinului il contrazice, prin referintele la Mecanimsul de Cooperare si Verificare (MCV), pe Calin Popescu Tariceanu. Seful Senatului cerea cu o zi in urma renuntarea la Mecanism.

Intr-o conferinta de presa comuna cu presedintele Parlamentului European (PE), Martin Schulz, la Bruxelles, Tariceanu a vorbit despre MCV ca fiind “un fel de tinta in miscare”.

"Noi considerăm că în momentul de faţă MCV, care ar fi trebuit să funcţioneze pe o perioadă limitată, a devenit un fel de ţintă în mişcare care, pe măsură ce ne apropiem de el, se depărtează. Şi de aceea, sugestia mea, pe care vreau s-o fac, sigur, şi autorităţilor Comisiei este să stabilim o modalitate de evaluare clară a progreselor care au fost făcute pe cele patru benchmark-uri din cadrul MCV”, a spus Tariceanu.

Seful Senatului a mai aratat ca “aceasta evaluare ar trebui făcuta în România de către Comisie în aşa fel încât să putem pregăti terenul pentru încheierea acestui dispozitiv care a fost pus în funcţiune în momentul aderării României la Schengen (la UE – n.r.)", a explicat Tariceanu.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22